Capitala: Beijing

Suprafaţa: 9.572. 419 km²
Limba oficială: chineză
Monedă oficială: yuan chinezesc
 
China este o mare enigmă  ce necesită din ce în ce mai multă atenţie. Ţara părea a fi vreme de multe secole, un tărâm îndepărtat select, guvernat de principii misterioase. Recentele incursiuni ale vesticilor au contribuit la familiarizarea străinilor cu o serie de aspecte specifice: fengshui, taichi, medicina chinezească şi bucătăria demnă de invidiat. Încet încet, atitudinea a devenit mai îndrăzneaţă. Numeroasele dialecte ale Chinei nu mai erau domeniul exclusiv al învăţaţilor vestici, excentrici, îmbrăcaţi în fracuri şi nici al misionarilor chinezi. Metodele misterioase şi distante ale guvernului chinez   au dat brusc nas în nas cu micii speculanţi. Lumea chineză se deschidea rapid dar vestul era cuprins de o grabă şi mai mare destul de lipsită de cuviinţă de a intra pe această uşă.
 
China este a treia ţară din lume ca suprafaţă după Rusia şi Canada. Majoritatea terenului său montan se ridică în vest alături de Tibet şi grandiosul lanţ Himalaya şi în nord vest alături de munţii Kunlun, Tianshan şi Pamir. La cei 8847 ai săi, Everestul este cel mai înalt vârf al lumii. Cel mai jos punct al lumii, Depresiunea Turpan-154 m sub nivelul mării este scobit în vastul nord-vest. Aşa cum măreţul ţinut muntos al Chinei de Vest a acţionat precum o barieră uriaşă, la fel şi expansiunii chinezeşti i s-au opus deşerturile groaznice, inclusiv Gobbi şi pârjolitul Taklimakance au întrerupt periodic marile planuri către nord. 
Majoritatea populaţiei trăieşte de-a lungul coastei chineze sau pe terenurile fertile ce se află pe linia râului Yangtz, fluviul Galben, râul Perla şi râul Mekong.  Multe dintre terenurilor cultivabile sunt irigate de aceste râuri şi afluenţii lor ce îşi urmează cursul prin China şi aduc fertilitate într-un loc ce suferă tot anul din cauza alternanţei între abundenţa de apă şi lipsa caesteia. Barajul celor Trei Trecători de pe râul Yangtze are scopul de a ajuta la răsturnarea acestei situaţii devenită tradiţie.  
China este o ţară extrem de religioasă în care credinţele majore sunt budismul, taoismul şi cu o răspândire mai mică confucianismul (după ateism). Confucianismul nu este strict o religie ci mai degrabă o filozofie iar budismul a fost importat din India, lăsând taoismul ca singură credinţă cu adevărat indigenă. 
Însoţind poezia, caligrafia este cea mai veche artă chineză. În ciuda faptului că a fost guvernată aproape de structură şi formă aceasta variază de la forma exigentă şi pură ( lishu sau scrierea simetrică şi kaishu sau scrierea de redactare) până la forma mult mai spontană şi mai complexă (xingshu, sau cursivă şi caoshu sau scrierea în stil fir de iarbă).
Bucătăria chineză este o parte indispensabilă a experienţei chinezeşti. O istorie a foametei asociate cu plăcerea în prepararea hranei au produs o obsesie în ce priveşte mesele. Aici a mânca nu este doar o necesitate este un eveniment.
 
 
 
Citeşte mai mult


Copyright ©1997-2014 CIEL VOYAGES ®