Valea Fergana
Este cunoscută ca fiind perla Uzbekistanului datorită bogăţiei în peisaje mirifice şi pitoreşti. Valea se întinde în partea estică a Uzbekistanului între Munţii Tien Shan şi Pamir Alay şi este împărţită cu Kygyzstan şi Tajikistan. Aceasta este cea mai fertilă şi mai populată zonă a Uzbekistanului. Cel mai mare oraş al văii se numeşte tot Fergana şi se caracterizază printr-o arhitectură colonială rusească, străzi străjuite de palmieri şi copaci poplar. Vizita în acest oraşul este doar o incursiune a altor oraşe mai vechi precum Kokand şi Margilan. De neratat aici sunt procesul de fabricare al mătăsii naturale din cadrul fabricii Yosgorlik din Margilan, fascinantul bazar sau moscheea Khonakhah.
Moştenirea lui Timur
Născut în 1336 lângă Samarkand, Timur cunoscut şi sub numele de Tamerlan a adunat o armată de mongoli vorbitori de limbă turcă şi a creat un imperiu care se întindea de la Eufrat până la Indus. El a adus cei mai buni artizani din toate provinciile imperiului său. Pentru a transforma Samarkandul în unul din cele mai frumoase oraşe ale lumii. Plăcile de ceramică de pe acoperişul Registanului îl reprezintă pe Timur sub forma unui leu şi sunt unice în arta islamică ce nu permite portretele într-un context religios.Moartea lui Timur, în 1404, a semnificat pentru multe popoare din Asia sfârşitul unei ameninţări care le tulburase liniştea mai multe decenii. Totuşi mausoleul octagonal al lui Muhammed ibn mahmud s-a transformat curând într-un sanctuar la acre se adunau pelerine din toate colţurile imperiului său.
Bukhara
Situat la 240 de km de vest de-alungul Drumului Mătăsii, acest venerabil oraş seamănă cu o oază idilică înţesat de străduţe înguste şi şerpuite şi cu monumente în ruină încoronate cu cuiburi de berze. În centrul oraşului vechi se află Lyab-i-Hauz un iaz răcoritor, umbrit de coroanele înfrunzite ale duzilor şi înconjurat de ceainării cu divane sculptate cu migală, pe care se poate sta la bârfă cu localnicii. Fondat în anul500 î. Hr. oraşul a fost cucerit de Alexandru cel Mare, distrus de către Ghenghis Han, reconstruit de către Tamerlane şi admirat de Marco Polo, în timp oraşul a devenit centrul intelectual şi cultural al Drumului Mătăsii. Din punct de vedere religios acesta a fost considerat cel mai sfânt oraş al Asiei Centrale iar din punct de vedere al mărimii acesta este al cincilea mare oraş al ţării. Ajuns în Bukhara turistul nu trebuie să refuze urcatul în Minaretul Kalyan respectiv în Turnul Morţii. O altă atracţie este spectacolul de teatru de păpuşi de la Lyabi Hauz. Totodată trebuie admirate cele 4 minarete Char Minar şi mausoleul lui Ismail Samani. Centrul istoricului oraş Bukhara este Shakistran unde se află şi clădirea emirilor denumită Ark. Nu departe de Ark se află minaretul înalt de 47 de m Kalyan numit de către unii şi turnul morţii. Acest minaret a fost construit în 1127 şi este printresingurele care a supravieţuit din acele timpuri.
În Bukhara alteobiective de interes sunt Moscheea Kalyan, care e deschisă şi celor care nu sunt musulmani, Madrasa Ulug Beg şi Madrasa Abdul Aziz.
Khiva
La 500 de mile depărtare de Tashkent se află Khiva, un foarte bine conservat oraş. Deşi mai mic decât Bukhara, întregul oraş Khiva este un muzeu viu în care timpul parcă s-a oprit în Evul Mediu. Oraşul este situat în apropierea oraşului Karakum regiunea Khorezm.Artiştii şi arhitecţii din Khiva sunt recunoscuţi pentru abilităţile lor impresionante şi simţul estetic de care au dat dovadă de-a lungul timpului. Compoziţia clădirilor, sculpturile în lemn şi ornamentaţiile din acest oraş sunt absolut superbe. Centru istoric al oraşului- Ichan-Qala este înconjurat de un zid de 10 m al cetăţii Kunya-Ark care în închide un spaţiu cu străzi înguste, case cu acoperiş plat, moschei, palate şi mai multe minarete la un loc decât oriunde altundeva în Asia Centrală, toate elementele completându-se reciproc pentru a forma un întreg armonios. Simbolul oraşului Khiva este minaretul Khodja înalt de 44 m. De precizat că oraşul Khiva a fost primuldintre oraşele Asiei Centrale declarat patrimoniu mondial UNESCO în anul 1990.
Tashkent
Ca şi alte puncte de pe Drumul Mătăsii, Tashkent are o istorie romantică dar turbulentă.
Este singurul oraş din Asia Centrală care are un metrou motiv pentru care călătoria cu metroul reprezintă o adevărată atracţie aici. În secolul XIX acesta a căzut în mâinile Rusiei ţariste. Una dintre consecinţe este cartierul European construit în partea estică a oraşului vechi. Destinul n-a fost deloc de partea acestui oraş deoarece acesta a suferit numeroase pierderi şi distrugeri atât în urma Revoluţiei Ruseşti din 1917 cât şi în urma cutremurului din 1966.
Astăzi, rămăşiţele din vestul vechiului oraş merită cu adevărat văzute. De exemplu piaţa Khasret Imam ne întâmpină cu madrassa Bharack şi mausoleul Kaffal Shashi. Printre cele mai reprezentative clădiri ale oraşului se numără două clădiri ale secolului XVI Kukeldash Madrasa şi Mausoleul Kaffali-Shash. În Tashkent se găsesc de asemenea multe muzee ce încearcă să conserve cultura uzbeka şi preuzbekă. Muzee precum Miyeul Artelor de Stat ce găzduieşte o colecţie importantă de pictură, ceramică şi straie regale, Muzeul de Arte Aplicate unde pot fi admirate draperii şi multe alte decoraţiuni pentru interioare şi nu numai.
Samarkand
Puţine denumiri evocă romantisul pe care-l evocă Samarkand. Pentru nenumărate secole acesta a fost un magnet pentru călători, studenţi, tirani şi poeţi. Dovezi ale istoriei vechi se găsesc pretudindeni în oraş.
Unul dintre cele mai romantice nume ale popasurilor comerciale aflate pe Drumul Mătăsii, Samarkand păstrează încă arhitectura care l-a făcut un remarcabil avanpost al civilizaţiei. Oraşul este opulent în apusul auriu care face ca totul să strălucească de la mozaicul mormintelor şi cupolelor îmbrăcate în faianţă albastră până la firele de aur şi argint din baticurile localnicelor. Atracţia majoră a oraşului este Registan o piaţă uriaşă încadrată de trei madrassa din secolele XVI. Aceste grandioase monumente sunt decorate cu cele mai multe minuţioase şi delicate modele: motive florale, caligrafice şi geometrice în culori orbitoare.
Nu trebuie ratată Moscheea Bibi Khanun; deşi e parţial în ruină încă mai emană ceva din grandoarea iniţială.
Alexandrul cel Mare a descris acest oraş ca fiind mai frumos decât şi l-a imaginat. În sec 14 Timur Gurkani a tranformat oraşul în capitala imperiului său care la acea vreme se întindea din India până în Turcia. Mult timp acest oraş era considerat preţioasa perlă lumii. Astăzi Samarakand este al treilea cel mai mare oraş din Uzbekistan aşezat în Valea Zarafshan.
Astfel cele mai importante obiective ale acestui oraş sunt: Gur-e Amir, Shah-i-Zinda şi cele trei madrassa-şcoli coranice- Ulugh Beg, Sherdar şi Tilla Kari.
Cele mai bune perioade pentru a călătorii sunt din aprilie până în iunie respectiv primăvara şi toamna din septembrie până în noiembrie. Lunile de vară, între iuilie şi august sunt foarte fierbinţi şi uscate în timp ce iernile sunt foarte reci.
Totodată vara este perioada cea mai neastâmpărată a bazarelor.
Unii consideră că aprilie este luna perfectă pentru a vizita Uzbekistanul, înaintea verii caniculare şi a furtunilor de nisip.
Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Uzbekistan numai în condiţiile obţinerii vizei.