Plecări garantate - Uzbekistan

Capitală: Tashkent

Suprafaţă: 447,400 km²
Limbă oficială: uzbekă
Monedă: SOM-ul uzbec
 
Uzbekistanul e situat în Asia Centrală şi se învecinează cu Kazahstanul la vest şi nord, cu Kargazstanul si Tadjikistanul la est şi cu Afganistanul şi Turkmenistanul la sud. O ţară fără ieşire la mare, un amestec de deşert, stepă, văi,  cuprinsă între două râuri importante Syr Darya şi Amu Darya. Moştenirea arhitecturală a Uzbekistanului este înzestrată cu unele din cele mai îndrăzneţe clădiri ale lumii islamice şi deţine totodată  cele mai briliante oraşe ale Asiei Centrale: Samarkand, Bukhara şi Khiva. Uzbekistan este centrul fostei regiuni sovietive ale Asiei Centrale.
Ruine arheologice, monumente islamice impozante şi clădirile sovietice puternice sunt înşirate în Uzbekistan ca o constantă evocare a istoriei zbuciumate a ţării. Uzbekistan este o ţară musulmană însă cu toate acestea se observă o puternică influenţă rusească. Moscheele şi îmbrăcămintea localnicilor contribuie la specificul Asiei Centrale însă pe timp de noapte vodka curge în orice restaurant local. Pieţele şi bazarele din Uzbekistan sunt cu adevărat vibrante.
 
Uzbekistanul e format din doua mari zone geografice: în vest, Câmpia Turanului, în mare parte desert din pietriş, Deşertul Kazal-Kum, iar în est relieful creşte progresiv până la graniţa cu Kargastanul, unde se află Munţii Tian San.
Istoria ţării a fost dominată de 5 mari cuceritori incluzându-l pe Alexandrul cel Mare şi pe neopritul Ghenghis Han. De-a lungul timpului islamismul s-a îndepărtat încet încet făcând loc opresivităţii regulilor sovietice.
Nume precum Khiva, Bukhara şi Samarkand inspiră azi acelaşi entuziasm pe care-l inspirau acum sute de ani călătorilor de alegeau Durmul Mătăsii. 
Capitala ţării, Tashkent deţine doar o mică parte din trecutul arhitectural. Un cutremur de mare amploare a şters în 1966 mult din specificul oraşului vechi care mai apoi a fost înlocuit cu străzi largi. La  sud de Tashkent se află  Samarkand un punct principal al Drumului Mătăsii transformat de către Amir Timur în secolul XIV în una din marile capitale ale lumii. Centrul istoric al oraşului – Piaţa Registan este dominată de trei  madrassah-şcoli islamice printre care -Dor and Tillya-Kari şi Tillya-Kari – construite între secolele XV- XVII. Decorate cu gresie albastră şi mozaicuri complicate acestea ne oferă o idee despre ceea ce însemna grandoarea ce a marcat Samarkandul la începuturile sale.
La vest de Samarkand se află Bukhara care la un moment dat era un centru de învăţare renumit în lumea islamică.  În Bukhara se află peste 350 de moschei şi peste 100 de colegii reilgioase.
La nord-est de Bukhara se află Khiva, undeva în apropierea oraşului Urgench. Khiva este un oraş mai tânăr şi mai bine conservat decât Samarkand şi Bukhara. Oraşul încă îşi păstrează din vechile clădiri şi ziduri suferind foarte puţine schimbări din secolul XVIII.
Citeşte mai mult


Copyright ©1997-2014 CIEL VOYAGES ®