Austria

Austria
Innsbruck
Lacul Hallstatt
Vedere panoramică asupra Munților Alpi
Vedere panoramică asupra Salzburg
Palatul Schönbrunn, Viena

    Capitala: Viena

    Suprafaţa: 83.870 km²
    Limba oficială: germană
    Moneda: euro
     
    Austria nu are nevoie de prezentare. Ţara a devenit faimoasă pentru decorul său alpin încă de când europenii au învăţat să iubească Alpii, în secolul al XVIII-lea, moment în care a luat naştere industria turistică. În Austria frumuseţea naturală cu totul deosebită şi punctele de atracţie ale culturii europene sunt concetrate în mod ciudat. Se poate ajunge la fel de bine fie în faţa unei porţi medievale fie într-o vale glaciară.
    Împrăştiate pretutindeni în ţară se află palate, mănăstiri, biserici splendide, castele şi reşedinţe istorice. Pe drumurile spectaculoase, situate la mare altitudine în Alpi, pot fi parcurse într-o singură zi toate etajele de vegetaţie şi climă non-tropicală. Austria este profund romano-catolică şi sunt perioade în care calendarul pare să fie o succesiune de sărbători şi festivităţi.
    Ţara cunoscută pentru compozitori precum Schubert şi Mozart a avut întotdeauna o dexteritate specifică în a îmbina cultura cu alternativele acesteia. Salzburg este specialist în muzica lui Mozart care s-a născut acolo, dar există şi muzicieni în stradă, la fel de bine ca şi în sălile de concerte, iar cele mai populare spectacole de operă sunt cele de marionete.
     
    Alpii acoperă 60% din Austria. Alpii Centrali includ zone care sunt permanent acoperite cu zăpadă, aşa cum sunt Alpii Ötzal de la graniţa tiroleză-italiană, Hohe Taurne în Tirolul de Est şi Carinthia, este cel mai înalt munte din Austria.  
     
    Un sfert din populaţia Austriei trăieşte în Viena (2 milioane) sau în apropiere. Salzburg, Innsbruck şi Graz au 220 000 de locuitori fiecare.
     
    Austria are o predilecţie pentru kultur-cultură. Împăraţii, regii, prinţii, episcopii şi ducii care şi-au exercitat puterea de-a lungul secolelor au creat un vast Kulturgut-moştenire culturală. Chiar şi oraşele mici vor uimii vizitatorii cu fabuloasele lor colecţii de artă.
     
    Austria este un paradis al schiorilor, cu peisaje spectaculoase şi cu toată gama de opţiuni, de la pante pentru începători la cele mai solicitante pârtii de schi. Există chiar posibilitatea de a schia pe tot parscursul anului pe unii gheţari aflaţi la mare altitudine, cum este Stubai, în Tirol. 
    Vara este ideală pentru drumeţii montane, mulţimită zilelor lungi şi a potecilor care nu sunt acoperite cu zăpadă. Aceasta este perioada din an potrivită pentru a explora înălţimile izolate ale Rezervaţiei Naturale Hohe Tauern. Şi pentru a vedea şi escalada cel mai înalt munte din Austria Grossglockner.
    Furtunile cu tunete şi fulgere sunt obişnuite din iunie şi până în august iar dincolo de 2000 de m este posibil oricând să se producă o furtună puternică de zăpadă.
    Vara este punctul culminant al sezonului turistic în Salzburg şi Viena dar stagiunea la operă este închisă.  Majoritatea turiştilor vin în Austria iarna pentru a schia. Într-un an obişnuit, zăpada din timpul iernii rămâne din decembrie şi până în martie în văile alpine şi din noiembrie până în luna mai în regiunile mai înalte. 
     
    În majoritatea zonelor, zăpada este permanentă la altitudini de peste 2500 m. În această perioadă există dezavantaje evidente în ceea ce priveşte posibilitatea de a admira peisajele. Zilele sunt scurte, parcurile sunt pustii iar fântânile sunt acoperite.    
    Salzburg
    Muzica se simte pretutindeni în oraşul pitoresc al lui Mozart, plin de domuri ascuţie şi ovale, pieţe cochete şi faţade în culori pastelate. Sunetul clopotelor umple frumoasa catedrală şi alunecă în pieţele pietruite, unde tineri muzicieni talentaţi improvizează concerte. Anual, în Salzburg au loc 4000 de evenimente culturale, dar cele mai vândute bilete sunt pentru Festivalul de Vară de cinci săptămâni când sălile de concerte, palatele şi bisericile pline răsună de reprezentaţiile unora dintre cei mai importanţi muzicieni ai lumii. Capetele încoronate ale Europei participă la acest festival elegant şi sofisticat;
    Înconjurat de munţi cenuşii şi stâncoşi şi adăpostit de dealuri împădurite, Salzburg pare să-şi fi creat propriul univers. Arhitectura măreaţă şi elegantă, moştenire a puternicilor principi arhiepiscopi care au condus peste o mie de ani, reprezintă scena principală, alături de magazinele tentante şi cafenelele atrăgătoare.
    Fortăreaţa Hohensalzburg păzeşte din vârful muntelui oraşul încă din Evul Mediu, cu Alpii în fundal. Şerpuind prin oraş, râul glaciar Salzach se îndreaptă către pajiştile verzi şi întinse, zona familiară a Sunetului muzicii.   
    Oraşul se lasă cuprins de mania Mozart. Mulţimile asediază străduţele vechi, în jurul clădirii galbene în care s-a născut compozitorul. Imaginea lui Mozart apare peste tot, de la ciocolată la parfumuri. Toate clădirile importante ale oraşului sunt legate de Mozart. Botezat în catedrala impunătoare, cu cinci orgi, galerii de muzicieni şi decoraţii baroce timpurii. Mozart şi-a scris un sfert din operă pentru această clădire.
    A dirijat faimoasa Misă în Do Minor în frumoasa biserică rococo Sfântul Petru. Astăzi biserica franciscană are un cor, două orgi şi două orchestre. Szalzburg a fost întodeauna un oraş spiritual, găsindu-şi inspiraţia în panorama munţilor învecinaţi.
    Priveliştea oraşului şi a împrejurimilor sale nu încetează să ademenească turiştii dar muzica rămâne sufletul său.    
    Sarea, denumită în trecut aurul alb a dat numele şi bogăţia oraşului. Numele Salzburg s-ar traduce oraşul sării. Sub conducerea principilor arhiepiscopi oraşul a devenit Roma Nordului iar moştenirea arhitecturală se poate vedea în tot oraşul vechi, intrat în patrimoniul UNESCO.
      
    Viena
    Dintre toate oraşele Europei Viena are Crăciunul cel mai vesel cu putinţă care durează săptămâni întregi, începând cu venirea lui Moş Nicolae la Christkindlmarkt. Unii spun că dragostea pentru Crăciun provine de la împăraţii habsburgi catolici pasionaţi care vedeau în naşterea lui Iisus cea mai mare sărbătoare.
    De secole, Viena se transformă în fiecare an într-o ţară a minunilor iernii cu lumini licărind în noapte ceţoasă şi Pieţe de Crăciun în tot locul cum ar fi cea de la palatul Schönbrunn. Din pieţele pline de culoare poţi cumpăra obiecte artizanale, jucării, decoraţii şi ornamente de pom, toate expuse cu grijă. Mirosul castanelor coapte, al vinului cald condimentat al punciului de fructe cu vin şi al turtei dulci se ridică în aer tentându-te să încerci bunătăţile de Crăciun care au clădit faima pieţelor vieneze. 
    Când vine vorba de tradiţie, Viena bifează toate categoriile: coruri din toată lumea, spectacole speciale cu marionete şi un ecran imens al scenei Naşterii. O piaţă imensă de Anul Nou se întinde pe o fâşie de 2 km care leagă pieţele oraşului iar şampania curge în valuri. Sufletul petrecerii e în Piaţa Catedralei Sfântul Ştefan unde petrecăreţii închină paharul cu şampanie şi valsează toată noaptea ca profesioniştii după lecţiile gratuite pe care le-au luat în Neuer Markt.  
    Viena a fost şi va fi capitala europeană a muzicii, cu atât mai mult de Crăciun când oraşul izbucneşte în sunete şi cântece.
    Principalele obiective ale Vienei sunt: Opera de Stat, Piaţa Albertina, Artera comercială Kärntner Strasse, Marele Bulevard Ringstarsse, desigur Castelul Schönbrunn şi multe altele.
    Schloss Schönbrunn este un adevărat Versailles al imperiului Austro-Ungar. Fostă reşedinţă de vară a familiei imperiale de Habsburg, acest palat în stil baroc are 1400 de camere, aşa că nu vă aşteptaţi să puteţi vedea totul. Şirul lung de ocupanţi iluştrii îi include pe împărăteasa Maria Tereza a Austriei şi pe Napoleon Bonaparte. Mozart a susţinut primul său concert – la vârsta de şase ani- în Sala Oglinzilor, în anul 1762.
     
    Burgenland-ţinutul castelelor
    Se întinde la sud-vest de Viena, spre Ungaria; o zonă de podgorii şi de livezi, staţiuni climaterice, oraşe mici şi desigur, castele. Verile din Austria sunt cele mai fierbinţi în zona de nord a Burgeland, în jurul Neusiedl, cel mai mare lac de stepă din Europa Centrală. Deşi zona este relativ necunoscută turiştilor străini, vienezii vin aici pentru a se relaxa în weekend şi pe perioada verii. 
    Atmosfera în această regiune de graniţă este o aducere aminte a zilelor în care Austria era monarhie dualistă Austro-Ungară. Cea mai importantă formă de relief este Lacul Neusiedl- Marea Vienezilor.
    În pofida dimensiunii sale considerabile acest misterios luciu de apă are obiceiul ciudat de a dispărea complet sub anumite condiţii.
     
    Burg Forchtenstein
     În acest ţinut al castelelor, fortăreaţa de la Foerchtenstein nu are egal. Vizibilă de la mare depăratare, aşa cum se află pe înaltul său colţ de stâncă din dolomită, ea a servit ca trezorerie şi ca arsenal pentru membrii familiei Esterházy, una dintre cele bogate dinastii din istoria Europei. Astăzi castelul se mândreşte cu una dintre cele mai impresionante colecţii din Europa fiind la un moment dat dotat cu cel mai mare arsenal din Europa Centrală. Atracţia principală o constituie galeria de pictură restaurată care conţine o uimitoare colecţie de 230 de portrete de familie în mărime naturală inclusiv una a contelui care a inspirit legenda Dracula.
     
    Burg Güssing    
    Unul dintre cele mai impresionante puncte de atracţie din Burgenland, acest castel priveşte în jos spre provincia aflată în zona unui vulcan stins. Începând din anul 1524, aici a fost căminul conţilor Batthyány, o familia destinată să joace un rol important în istoria Ungariei.
    Din punct de vedere arhitectural, turnurile, parapetele şi clădirile cu frontoane  datează cel mai probabil din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Aşa numitul porţelan Batthyany este de asemenea expus, alb ca zăpada imaculată, împodobit cu modele simple de frunze şi flori mici în formă de evantai.
     
    Valea Gastein
    Valea Gastein poate concura cu oricare altă vale din Austria, graţie frumuseţii peisajului său alpin. Plată şi fertilă, această Shangri-La austriacă are o lungime de numai 40 de km şi este izolată de munţii care o înconjoară şi care ating înălţimi glaciare. Zona este înconjurată din trei laturi de cel mai mare parc naţional din Europa Centrală, Hohne Tauern, unde pădurile seculare sunt un refugiu pentru speciile rare de animale şi plante. Un pârâu tumultuous, de munte, Gasteiner Ache, îşi croieşte drum prin stâncă şi dă naştere unui astfel de defileu. Aici a fost construit în  1909 Tauern Tunnel, singura cale pentru a ajunge în zona este cu trenul sau cu atutoturismul. Celţii şi romanii au călătorit prin această vale şi probabil chiar s-au stabilit aici în număr mic.
     
    Bad Gastein
    Aceasta este o staţiune de schi ca în poveşti, cu izvoare termale, un cazinou şi hoteluri în stil Belle Epoque pictate în galbenul imperial al palatului Schonbrunn  din Viena.
    Bad Gastein este una dintre cele mai populare staţiuni de schi din Austria, cu pârtii care însumează 250 de km. Cea mai lungă dintre acestea are 8 km. Pentru schiorii din întreaga ţară există 91 de km de pârtii nordice. Sezonul de schi se desfăşoară din decembrie şi până în mai, iar februarie este în mod normal cea mai bună lună  în ceea ce priveşte cantitatea de zăpadă acumulată.            
     
    Grosslockner
    Grossglockner Hochalpenstrasse – şoseaua alpină- traversează toate zonele climatice  şi de vegetaţie dintre Austria şi Cercul Arctic. Dacă traversarea ar fi fost latitudinală şi nu altitudinală, această călătorie ar fi avut 4000 de km de şosea. Cel mai de seamă dintre drumurile montane include şi cea mai lungă rută ocolitoare: drumul gheţarului  care duce spre Franz –Josephs-Höhe- în apropiere de cel mai înart vârf din Austria şi cel mai mare gheţar de aici. La capătul de nord al Parcului Naţional Hohe Tauern, Edelweisspitze Panorama oferă cea mai bună perspectivă panoramică asupra Alpilor, de care puteţi beneficia dacă sunteţi pe patru roţi. Construirea faimoasei şosele alpine a fost unul dintre cele mai  importante evenimente din istoria modernă a Austriei.
     
    Gheţari pe cale de dispariţie
    Gheţarii pe cale de dispariţie din Alpi sunt o dovadă evidentă a schimbării climei. Gheţarii au fost descrişi ca fiind elementul cel mai bine de avut în vedere în cadrul studiilor privind încălzirea globală. Cei mai vechi gheţari există de 10.000 ani, iar cei mai recenţi de numai 50 de ani. Oamenii de ştiinţă spun că dispariţia rapidă a gheţarilor rapidă va cauza în viitor un adevărat prăpăd. Se estimează că în ultimul secol Alpii Europeni au pierdut deja o treime din gheţari. În prezent se fac eforturi pentru a salva cel puţin un gheţar din Austria. În Tirol, oamenii de ştiinţă încearcă să oprească topirea gheţarului Stubai prin acoperirea unor părţi din el cu o ,pătură’ care reflectă căldura solară pentru a nu permite topirea pe timp de vară.
     
    Salzkammergut
    Peisajul asemănător cu o zonă de fiorduri are 76 de lacuri turcoaz şi include lanţurile muntoase Dachstein şi Totes Gerbige, mici oraşe istorice, sate pe malul lacului, peşteri glaciare şi mine de sare.
    În prezent, regiunea se află în principal pe teritoriul Austriei, dar ea se extinde până în provinciile Salzburgului şi Styria. Există numeroase alternative pentru a explora zona. Pentru cei care vor să călătorească la volan există vapoarele. Vapoarele fac legătura între oraşe pe lacurile mai mari, există un tren şi telecabine care urcă spre vârfuri, iar potecile circulare înconjoară ţărmurile mai puţin abrupte ale lacurilor.  Există o reţea amplă de poteci şi rute pentru ciclism montan. Salzkammergut este cu deosebire încântător înainte sau după perioada de vară ca şi în timpul iernii.
     
    Lacul Mondsee  
    Acest lac în formă de seceră are temperaturi ridicate vara şi este popular pentru înot şi pentru alte sporturi acvatice, cum sunt windsurfingul şi navigaţia. Lacul este spectaculos amplasat în faţa crestei Schafterberg şi în faţa stâncii Drachenwand. În afară de modestul oraş Mondsee, câteva hoteluri răzleţe şi case de ţară, zona nu este foarte populată. Oraşul Mondsee este renumit pentru biserica sa parohială, construită în stil gotic la exterior şi în stil baroc în interior. B153 traversează trecătoarea dintre Scharfling şi St. Gilgen, de unde puteţi admira panorama oferită de Wolfgangsee şi de masivul Rinnkogel.         
     
    Lacul Hallstatt
    Hallstattersee este un candidat puternic pentru titlul de cel mai frumos lac din lume, iar Hallstatt, pentru cel mai frumos sat de pe malul unui lac. În timp ce compunea aici Parsifal, Wagner a imortalizat munţii Dachstein ca Regatul Graalului. Oraşul este înghesuit între Salzberg –Muntele de Sare, parte a lanţului muntos Dachstein – şi Hallstattersee, un lac adânc . În cea mai mare parte a existenţei sale, Hallstatt a fost un loc unde se ajungea numai pe jos sau cu vaporul. Când a fost construită calea ferată, singurul spaţiu disponibil pentru staţie a fost pe ţărmul îndepărtat. Un vapor face legătura pentru fiecare tren care ajunge aici şi în timp ce traversaţi rapid apele lacului Hallstatter vă puteţi bucura de peisajul divin. Hallstatt are o colecţie ciudată de case, dintre care unele datează din secolele al XIV-lea şi al XVII-lea. Ele sunt îngrămădite una peste alta, pe terasele înguste dintre lac şi pantele de pe Salzberg. De sus de pe munte, enorma cascadă Mühlbach plonjează în centrul satului, în apropiere de piaţa de mărfuri de aici. Biserica Maria Himmelfahrt se află deasupra locului şi oraşului , iar la ea se ajunge pe un lung şir de trepte vechi acoperite cu lemn. 
     
    Tirol
    Regiunea cunoscută istoric sub denumirea de Tirol a fost mai mare decât în zilele noastre. Înainte regiunea era denumită simplu Land Montan,. Ea se întinde de la cel mai înalt vârf al său – Wildspitze-3772 m în sud-vest, la munţii Wilder Kaiser în nord-est şi de la Lienzer Dolomiten în sud-est la Jungholz, o enclavă montană. Între acestea se află Alpii Stubai, Pitz, Otz, Ziller şi Kitzbühel. Valea Inn a fost punctual de întânire a călătoriilor, răscrucea de drumuri între Europa de Sud şi Europa de Nord. Germania şi Tirolul îşi impart Zugzpitze- 2962 care ste în mod oficial cel mai înalt munte din Germania.   
     
    Innsbruck

    Capitala politică şi culturală a Tirolului, Innsbruck nu ne lasă să uităm că suntem în inima Alpilor. Mulţumită poziţiei sale strategice, la picioarele Pasului Brenner- cel mai jos din Alpi- oraşul a prosperat ca o răscruce de drumuri între sud şi nord, Italia şi Germania. Împăratul Maximilian a făcut din acest oraş de provincie centrul imperiului Habsburgic în anii 1940. În zilelele noastre, rar întâlnita armonie între oraş şi natură, care există în Innsbruk ca şi Alpii înşişi sunt în pericol ca urmare a dezvoltării în exces. Aici se află grădina zoologică aflată la cea mai mare altitudine din Europa şi un loc de frumuseţe care taie respiraţia vizitatorilor ce admiră cele 2000 de animale alpine, reprezentând 150 de specii pe cale de dispariţie. Alte obiective importante sunt: Catedrala Sfântul Iacob, Acoperişul Aurit, Hofburg etc.

    Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători, în scop turistic sau vizită  în  Austria.

    Nu am găsit oferte care să corespundă căutării.