Honduras

Honduras
Comayagua
Insula Roatan
Parcul Național La Tigra
Copan
Cascada Pulhapanzak

  Capitală: Tegucigalpa

  Suprafaţa: 111,891 km²
  Limba oficială: spaniolă
  Moneda naţională: lempira
   
  Este situat în partea centrală şi de nord a Americii Centrale având atât o coastă Caraibeană cât şi o coastă Pacifică. Este a doua ţară ca dimensiune din America Centrală fiind într-o foarte mare măsură acoperită de păduri, platouri fertile şi diverse văi.
  De-a lungul timpului Honduras a fost locuit de diferite populaţii de indigeni de o diversitate culturală şi lingvistică ce şi-a pus amprenta supra Hondurasului actual. Desigur cea mai puternică influenţă a avut-o populaţia Maya. Copanul este mărturia sacră a acestui popor. Un alt popor demn de luat în considerare în evoluţia Hondurasului este poporul Garifuna.
  Practic Hondurasul este o întindere vastă de natură sălbatică: ape limpezi de culoare turcoaz, plaje sublime, păduri tropicale luxuriante, munţi care taie respiraţia, râuri provocatoare şi ruine antice.
  Datorită suprafeţelor mari acoperite cu păduri, pinul a fost ales  simbolul naţional al ţării.  
  Ca şi Costa Rica şi Hondurasul este o ţară foarte împânzită de parcuri naţionale motiv pentru care ţara reprezintă o veritabilă destinaţie ecoturistică. În Honduras se regăsesc peste 700 specii de păsări.
  Printre cele mai importante parcuri naţionale amintim: Parcul Naţional Barbareta, Parcul Naţional Capiro Calentura, Cerro Azul etc

  Dacă pe coaste este cald cam tot anul, în zonele muntoase temperaturile sunt mai scăzute şi plouă mai des. Sezonul ploios începe în mai şi se termină în octombrie.

  Cea mai indicată perioadă pentru a vizita Hondurasul începe în februarie şi se termină în martie când umiditatea este mai scăzută.

  Bay Island
  Columbus a descoperit Bay Islands în cea de a patra călătorie a sa din 1502. Britanicii nu l-au cedat Hondurasului până în 1860. Pe cele trei insule principale Utila, Roatan şi Guanja, engleza este principala limbă vorbită. Bay of Island este înconjurat de a doua cea mai mare barieră de corali din lume.
  Roatan este cea mai înverzită dintre insule şi cea mai dezvoltată insulă din punct de vedere turistic deoarece are multe de oferit turiştilor: scuba diving, snorkeling, tururi ale insulei, hiking, kayaking, călărie şi plaje superbe. Punta Gorda este o locaţie ce nu trebuie ratată pe Roatan fiind ultima aşezare Garifuna de pe insulă cu o cultură neschimbată din anul 700.
  Utila este cea mai mică şi mai plată insulă extrem de sigură pentru copii mai ales pentru a învăţa sporturi nautice. Aproape majoritatea populaţiei de pe insulă locuieşte în Portul de Est.
  Guanaja a fost numită de către Cristofor   Columb Insula Pinilor , această insulă este singura dintre cele trei dominată de vegetaţia de conifere.  
   
  Mosquitia
  Reprezintă o zonă sălnatică din îndepăratul est la Hondurasului. Este înconjurat de munţii de Rio Platamo la vest şi Rio Coco la sud. Aceasta zonă reprezintă cam o cincime din suprafaţa totală a Hondurasului. Desigur Mosquita este o destinaie potrivită pentru cei aventuroşi. Regiunea nu deţine infrastructură iar în ceea ce priveşte cazarea şi mâncarea acestea există  însă la un nivel extrem de basic. Este aşadar o zonă destul de sălbatică şi greu de cucerit de către turişti însă totodată este o foarte mare provocare. Deplasarea se face doar în canoe sau pe jos pe cărările junglei. Cel mai apropiat oraş este Puerto Lempira.
  Zona din apropierea Rio Platano bogată în pădure tropicală este o rezervaţie mondială a biosferei. 
   
  Pico Bonito National Park
  Oferă o abundenţă de viaţă sălbatică incluzând jaguari, tucani, porci mistreţi etc. Cu peste 200 de specii de păsări parcul este o locaţie ideală pentru birdwatching. La câteva ore de condus de Copan se află oraşul San Pedro Sula. Oraşul este înconjurat de frumuseţi naturale protejate prin Cuero y Salado Wildlife Refuge. Este accesbil din punct de vedere al infrastructurii astfel că nimeni nu trebuie să rateze şansa de a suprinde şi admira sălbăticia naturii. Cei mai aventuroşi pot alege să facă rafting pe râul Cangrejnal sau pot alege să viziteze satele Garifunas sau Cayos Cochinos. 
   
  La Ceiba
  Este un orăşel pe coasta estică a Hondurasului. Zona este înconjurată de păduri subtropicale şi diverse cascade multe dintre ele fiind protejate de Cuero y Salado Wildlife Refuge şi Pico Bonito National Park.  
  Raftingul pe rîul Cangrejal River situat în apropiere de La Ceiba este fantastic. Râul este potrivit indiferent dacă vorbim de amatori sau experimentaţi în ale raftingului. 
   
  Ruinele de la Copan
  Ruinele sunt situate în vestul ţării aproape de graniţa cu Guatemala în regiunea cu acelaşi nume a cărei capitală este Santa Rosa de Copan. Au fost descoperite în 1570 de către Diego Garcia de Palacio. Oraşul părăsit în secolul X a fost excavat în întregime abia în anul 1930. Ruinele au fost declarate patrimoniu UNESCO în 1980. Printre cele mai renumite obiective ale Copanului sunt impozantele Acropole, Marea Piaţă, Amfiteatrul şi Scările Heroglifice.
  Fac parte din categoria celor mai fascinante ruine ale lumii. Fostă capitală mayaşă între 400 şi 800 d.Hr., Copan este unul dintre cele mai mari şi mai impresionante dintre centrele Maya descoperite până acum. Situl este format din piramide, temple şi 21 de pilastri din piatră, cu deosebite reprezentări sculptate ale anticilor regi ai Copanului.
   
  Tegucigalpa
  Tegucigalpa este capitala Hondurasului fiind totodată cel mai mare oraş al ţării.
  Deşi este un oraş aglomerat şi gălăgios este totodată un oraş frumos mai ales datorită aşezării. Tegucigalpa este adăpostit într-o vale la o altitudine de aproape 1.000 m. Are o climă plăcuta şi este înconjurat de munţi acoperiţi cu pini. În oraş se găseşte o mina veche de 400 de ani care stă la dispoziţia celor curajoşi, o multime de clădiri coloniale interesante şi multe strădute pietruite care şerpuiesc pe dealurile abrupte spre parcuri ascunse si treptele caselor.

  Pentru călătoriile cetăţenilor români în Honduras nu este necesară viză pentru o perioadă de maxim 90 de zile.

  Oferte