Italia

Italia
Burano - Italia
Canal Grande, Veneția - Italia
Columna lui Traian, Roma - Italia
Insula Capri - Italia
Positano, Coasta Amalfi - Italia
     
    Capitala: Roma
    Suprafaţa: 301.230 km²  
    Limba oficială: italiană
    Moneda naţională: euro
     
    Italia a creat multe dintre capodoperele de artă, literatură şi arhitectură care au dat naştere unuia dintre cele mai mari imperii antice şi medievale din lume şi care, după al Doilea Război Mondial, a devenit unul dintre cele mai bogate state europene. Italia se mai mândreşte şi cu cele mai rafinate colecţii de modă, cu una dintre cele mai fine bucătării din lume şi cu un amestec de peisaje pe cât de diverse pe atât de frumoase şi unice în Europa.
     
    Istoria Italiei a fost prea lungă şi contrară uniformităţii. Sudul ţării include arabi, greci, fenicieni, nomanzi, spanioli şi alte etnii, în timp ce partea de nord-vest (Valle d'Aosta şi Piemont) au legături franceze puternice, iar germana este principala limbă vorbită de locuitorii regiunii Alto-Adige din nord şi nord-est.
     
    De la nord la sud, ,Cizma´ este acoperită în proporţie de 35% de munţi cu înălţimi de peste 700 m, 40% dealuri şi doar 21 % câmpie. Principalele forme de relief sunt munţii Alpi, înalţi şi stâncoşi, care formează un arc larg de-a lungul nordului ţării, Apeninii, munţii centrali, arcuiţi ca o creastă ascuţită de-a lungul peninsulei, şi întinsele câmpii de pe râul Po, cel mai lung din Italia (650 km).
    Peisajul Italiei este plin de ciudăţenii, dintre acestea amintintind de vulcanii activi Vezuviu, Etna şi Stramboli, toţi legaţi de mişcările plăcii tectonice care au fosrmai Munţii Apenini.
    Zona de coastă a Italiei, deseori ignorată, se întinde pe 7.500 km şi este scăldată de două mări: Marea Tireniană la vest şi marea Adriatică la est. Numeroasele insule sunt risipite de-a lungul coastei, din care Sicilia şi Sardinia, primele două ca mărime din Mediterană, sunt cele mai importante.
     
    Pentru că n-a existat şi nici nu va exista un italian tipic, în ciuda clişeelor cu care ne-am obişnuit de mamă posesivă, seducătorul latino, frumuseţile cu ten măsliniu sau naşul Mafiei, putem spune totuşi că italienii au anumite caracteristici definitorii precum pragmatismul, spontaneitatea, încrederea în propriile forţe şi simţul special pentru lucruri fine şi modă.
     
    Bucătăria italiană este una sănătoasă, cu peste, carne, fructe şi legume ca ingrediente principale proaspete şi de o calitate superioară. Materia primă sunt pastele care se pot prepara în nenumărate feluri, mâncarea gătită cel mai rapid şi care este un adevarat brand pentru Italia este neegalabila pizza iar ca desert, ce ne-am face fără îngheţată ?
     
    Ca regulă generală, în Italia iernile sunt blânde şi verile fierbinţi, numai că aşezarea şi topografia variată dau naştere unei game climatice largi. Pe măsură ce te îndrepţi spre sudul ţării, clima devine toridă şi uscată. În Alpi, Apenini şi în zonele înalte din sud, iernile sunt extrem de aspre, cu căderi masive de zăpadă şi temperaturi mult sub zero grade.
     
    În nordul şi centrul Italiei, iernile ţin mai puţin, dar se compară cu cele din nordul Europei. În timpul zilelor de iarnă, temperaturile variază între -10 º C şi +14 º C, iar vara între 18 º C şi 33 º C, dar temperaturile depăşesc adesea aceste extreme.
     
    Planificarea călătoriei în Italia depinde de activităţile cu care vrei să-ţi condimentezi vacanţa. Primăvara şi toamna (aprilie-iunie şi sfârşitul lui septembrie-octombrie) sunt cele mai potrivite pentru vizitarea punctelor de atracţie turistică. Vara (iulie-august) este extrem de aglomerat în Italia, dar este perioada ideală pentru iubitorii de plajă, în timp ce lunile ianuarie şi februarie sunt numai bune pentru practicarea sporturilor de iarnă.
     
    Marile oraşe în general (cu excepţia Veneţiei) sunt mai liniştite pe timpul iernii, cu turişti mai puţini şi preţuri mai mici.
     
    Roma
    Roma este oraşul papilor, al împăraţilor, al romantismului, al zilelor însorite şi al pieţelor cu fântâni; un oraş plin de muzee, galerii, biserici şi monumente glorioase ale unui imperiu care a rezistat aproape o mie de ani.
    Roma nu are pereche. Nici un alt oraş nu poate egala bogăţiile arhitectonice, artistice şi istorice care stau alături de neajunsurile epocii moderne: mult zgomot, trafic aglomerat şi poluare.
    O vizită în acest oraş poate începe din Piaţa Veneţia, o piaţă aglomerată situată aproximativ în centru care găzduieşte Monumentul Victor Emanuel al II-lea, un altar colosal închinat unificării Italiei, flancat de Dealul Capitoliului. Trei drumuri principale pornesc din piaţă, fiecare fiind un traseu de vizitare.
    Primul este Via dei Fori Imperiali care merge spre sud, trecând pe lângă Forumul Roman şi Colosseum, două dintre piesele de rezistenţă ale oraşului. Drumul oferă un acces uşor şi spre Forumul Imperial, San Pietro in Vincoli (renumită pentru statuia lui Moise a lui Michelangelo), bisericile San Clemente şi San Giovanni in Laterano.
    Din vestul Pieţei Veneţia, porneşte Corso Victor Emmanuel al II-lea a doua arteră principală a Romei care trece direct prin ceea ce este numită ,inima medievală şi renascentistă´ cu Palatul Doaria Pamphilj, Piaţa Navona şi Piaţa Campo de´ Fiori, Pantheonul (cel mai bine păstrat monument antic din Roma) şi bisericile San Luigi dei Francesi (pictată de Caravaggio) şi Santa Maria sopra Minerva (care deţine o frumoasă sculptură realizată de Michelangelo).
    Cea de-a treia arteră a Pieţei Veneţia este Via del Corso care merge spre nord, iar străzile secundare ascund atracţii binecunoscute precum Fontana di Trevi, Treptele spaniole, Palatul Barberini, Piaţa Poporului, Villa Borghesse şi Villa Giulia.
    Pe cealalta parte a râului Tibru, principalul râu al Romei, sta Basilica de San Pietro (pentru care ai nevoie de o jumătate de zi să o vizitezi) şi micul stat independent Vatican unde se găsesc Muzeele Vaticanului (cu Capela Sixtina) şi cel mai mare complex muzeal din lume.
     
    Nord-vestul
    Zona nord-vestică a Italiei cuprinde trei regiuni: Piemont, Linguria şi Valle d´Aosta şi trei tipuri diferite de peisaje: munţi înalţi cu păduri şi văi tăiate abrupt în Alpi, terenurile plate şi meandrele râului Po, precum şi coasta stâncoasă mediteraniană cu golfuri şi plaje.
    Inima regiunii Piemont este Torino, un oraş subestimat, a cărui tristă reputaţie industrială este contrazisă de minunata moştenire barocă, de aerul rafinat al străzilor pietruite, al arcadelor umbrite şi al elegantelor cafenele care se prelungesc pe trotuar. Oraşul a fost leagănul mişcării de unificare a Italiei, reşedinţa familiei de Savoza, vechii duci de Piemont şi primii regi ai Italiei unificate.
    Liguria este prin excelenţă zona maritimă a zonei. Această regiune se întinde de la graniţa franceză până la regiunea Toscana, formând o fâşie de-a lungul coastei (riviera italiană) adăpostită de Alpii Lingurici. Genova, capitala ei sărată, este cel mai mare port din ţară şi locul de naştere a lui Cristofor Columb. Tot în această parte se află şi Cinque Terre, un grup de 5 sate micuţe agăţate de ţărmul stâncos şi Portofino, o bijuterie romantică aşezată pe un frumos promontoriu.
    Prinsă în faţa Alpilor este Valle d´Aosta, cu multe dintre cele mai frumoase locuri ale Italiei: cel mai mare parc naţional: Parco Nazionale del Gran Paraiso şi trei dintre cele mai înalte vârfuri din Europa: Mont Blanc, Monte Rosa şi Monte Cervino.
     
    Lombardia
    Numită astfel după lombarzi, invadatorii care au venit din nordul Europei în secolul al VI-lea, regiunea are o istorie lungă şi bofată, roadele ei artistice umplând multe oraşe mari şi mici.
    Oraşele câmpiei Lombardiei sunt raţiunea ei de a fi, iar comerţul este forţa conducătoare. Milano este inima comercială a Italiei şi al doilea oraş ca mărime, o metropolă activă şi eferverscentă, fară nici o legătură cu sublimele frumuseţi medievale ale Romei, Veneţiei sau Florenţei. Printre magazine de firme şi clădiri de birouri, întâlnim totuşi câteva atracţii desprinse din cotidian. Printre ele se numără: cea mai extravagantă catedrală gotică din Europa (Domul), cea mai cunoscută operă din lume şi celebra capodoperă a lui Leonardo Da Vinci, , Cina cea de Taină´.
    Cioplite în ghetari, lacurile care se înşiră de-a lungul nordului Italiei au fost slăvite de poeţi şi pictori vreme de secole. Lacurile Como, Maggiore şi Garda sunt cele mai cunoscute, Orta şi Iseo fiind mai puţin cunoscute. Lacurile Lugano şi Maggiore sunt împărţite cu Elveţia, Lacul Como este considerat a fi cel mai frumos iar lacul Maggiore cel mai vizitat.
     
    Veneţia
    Veneţia este un oraş dincolo de descrieri şi comparaţii. Considerat de mulţi ca fiind cel mai frumos oreş din lume, Veneţia rareori dezamăgeşte. Mrejele lui vă prind în orice anotimp, fie că îl vizitaţi în miezul iernii când o burniţă îngheţată cuprinde toată laguna, sau în zilele strălucitoare şi fierbinţi de vară când canalele, bisericile şi palatele sunt scăldate de razele soarelui.
    Înainte de a te îmbarca într-o gondolă pentru a participa la spectacolul Veneţiei, o plimbare pe Grand Canal, cea mai mare arteră principală maritimă a oraşului, e pe departe cea mai bună introducere în oraş.
    Piaţa San Marco, pe care Napoleon a apreciat-o ca fiind ,cel mai frumos salon din Europa´ este celebra piaţă centrală din Veneţia, care este sediul a două clădiri de mare greutate şi însemnătate: Basilica San Marco şi Palatul Dogilor.
    Bisericile cele mai importante din oraş sunt Santa Maria Gloriosa dei Frari şi Santi Giovanni e Paolo şi principalele galerii de artă sunt Academia şi Collezione Peggy Guggenheim.
     
    Verona
    Rafinată, relaxată şi romantică, Verona este un oraş istoric încântător şi prosper, mulţumită poziţiei la intersecţia drumurilor dinspre nord, sud, est şi vest.
    Un tur prin romantica Verona poate începe din Piata Bra situată lângă impozanta Arena, al treilea amfiteatru ca mărime din Imperiu Roman, după Capus de lângă Neapole şi Colosseum din Roma. Plecând de la Arena, strada pietonală Via Mazzini vă va duce în Piaţa Erbe, locul unde a fost forumul roman şi centrul istoric al oraşului. Piazza dei Segnori, pe vremuri principala piaţă publică etalează cladiri minunate care o fac mai frumoasă decât Piaşa Erbe. Cea mai importantă colecţie de artă din Verona se află la Castelvecchio, un minunat palat-fortăreaţă, eşezat pe marginea râului Adige.
    Mulţi turişti sunt atraşi de Verona datorită mitului Romeo şi Julieta, în care acţiunea romanticei tragedii a lui Shakespeare are loc în acest oraş. Casa Julietei cu balconul şi statuia acesteia este uşor de recunoscut după mulţimea de oameni care se înghesuie în curte.
     
    Munţii Dolomiţi
    Din tot şirul maiestuos de munţi al Alpilor, niciunul nu se poate compara cu Dolomiţii, un masiv compact din nord-estul Italiei, ale cărui vârfuri ascuţite fac din această regiune cea mai încântătoare zonă montană a Italiei. Incluşi în anul 2009 în patrimoniul cultural UNESCO, niciunul dintre cele peste 30 de vârfuri ale Dolomişilor nu vă va dezamăgi.
    Fauna şi flora de la marile altitudini sunt superbe, iar în văile pastorale vă puteţi bucura de pajiştile presărate cu flori şi de liniştea rurală a satelor vechi.
    Ramura economică cea mai importantă a regiunii este turismul şi cioplitul lemnului cu producerea de obiecte de artizanat. Cortina d´Ampezzo este o staţiune populară, cunoscută mai ales pentru sporturile de iarnă, staţiune care în 1956 a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă. Alte zone cunoscute pentru trase turistice sunt: St. Ulrich, Seiseralm, Arabba, Wolkenstein, Kurfar sau San Martino di Castrozza.
     
    Florenţa
    Florenţa abundă în opere de artă şi capodopere arhitectonice, un adevărat oraş-altar al Renaşterii, ale cărui străzi sunt pline cu picturi şi sculpturi ce aparţin celei mai înfloritoare perioade artistice europene.
    Cele mai importante două pieţe din Florenţa sunt Piazza della Signoria şi Piazza del Duomo. Piazza della Signoria adăposteşte Pazzo Vecchio (sediul administrativ al oraşului timp de şapte secole), Revoire - cea mai cunoscută cafenea din oraş şi cel mai apreciat muzeu, Galeria Uffizi – locul care strânge cele mai frumoase picturi ale Renaşterii, dar şi picturi din perioada medievală timpurie şi barocă, ,Naşterea lui Venus´, capodopera lui Botticelli fiind una dintre operele care atrage cei mai mulţi vizitatori.
    Piazza del Duomo este centrul religios al Florenţei. Aici se află catedrala şi impozantul său dom, unul dintre cele mai importante simboluri florentine, flancat de cloporniţa de sine stătătoare. În umbra catedralei se află Baptisteriul, cea mai veche clădire a Florenţei.
    A doua galerie importantă a Florenţei dupa Uffizi este Academia. Unde curioşii sunt atraşi de cea mai frumoasă operă renascentistă: Statuia lui David de Michelangelo.
    Santa Croce, cea mai fascinantă basilică a Florenţei nu este numai un altar artistic decorat cu fresce de Giotto şi alţii, dar şi locul de îngropăciune a 270 dintre cei mai de seamă locuitori ai oraşului, printre care amintim de Galileo, Michelangelo şi Machiavelli.
    Ponte Vecchio cu noianul său de magazine şi clădiri, este unul dintre cele mai speciale locuri din Florenţa. Acesta este şi singurul pod din Florenţa care a scăpat de ravagiile făcute de nazişti, în 1944.
     
    Sicilia şi Sardinia
    Cea mai mare insulă din Marea Mediterană, Sicilia este un tărâm aparte, o insulă separată de restul Italiei, nu numai de mare, ci şi de secole de experienţe istorice şi culturale. În trecut, aceasta era buricul lumii cunoscute de europeni, aflându-se la intersecţia dintre Europa şi Africa, fiind paradisul negustorilor şi invadatorilor. În interiorul insulei oraşe precum Palermo, Monreale, Cefalu, Siracuza sau Agrigento cu al său fenomenal sit arheologic, sunt ideale pentru o plimbare prin intoria şi cultura Siciliei. Vulcanul Etna, cel mai înalt vulcan din Europa, este o minunăţie naturală a Siciliei care nu trebuie să lipsească din turul insulei.
    Insulele Eolie, un grup de 7 insuliţe, rămăşiţe a unor vulcani oferă turiştilor ocazia unică de a fi martorii activităţii vulcanice. Dintre toţi vulcanii se remarcă Stamboli, năbădăiosul vulcan care, spre deliciul turiştilor câteodată are şi câte 4 erupţii spectaculoase pe oră.
    Principala atracţie a Sardiniei, a doua cea mai mare insulă a Mării Mediterane, este inegalabila zonă de coastă cu staţiuni precum Costa Smeralda şi altele mai puţin cunoscute, care reprezintă un adevărat magnet pentru turiştii în căutare de plaje aurii şi ape de smarald – activităţile recreative de aici precum scufundările, navigaţia şi alte sporturi acvatice neavând egal.
     
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Italia NU este necesară viză. 

    Oferte