Norvegia

Norvegia
Bergen
Insulele Lofoten
Insulele Lofoten
Tromso
Senja
Alpii Lyngen
Trondheim
Alesund
    Capitala: Oslo
    Suprafaţa: 385.155 km²  
    Limba oficială: norvegiană
    Moneda naţională: coroană norvegiană
     
     
    Spectaculoasa coastă a Norvegiei este una dintre minunile naturale ale lumii. Munţii îmbrăcaţi în păduri sunt mărginiţi de apă, iar piscurile lor înzăpezite sunt învăluite în nori. Cascade se prăvălesc în fiorduri imaculate, iar gheţarii formează şei între munţi. Vulturii se avântă spre înălţimi, cormoranii se scufundă de pe roci acoperite licheni, pescăruşi se năpustesc în mare, iar păsările celelalte abia ating apele întunecate care scânteiază.

    În aprilie poate fi primăvară în Bergen la 6ºC dar e încă iarnă în Bodo şi Tromso. Aşteaptă-te la soare, ploaie şi zăpadă deasupra Cercului Arctic şi la 13-15 ore de lumină.

    În Oslo spre exemplu deşi este atât de nordic, are o climă temperată toamna şi caldă vara. Iernile durează de la trei până la cinci luni, cu condiţii foarte bune pentru schiat pe dealurile din jurul oraşului.

    Spitsbergen

    Înecat în lumina permanentă a verii, Spitsbergen oferă în iulie o privire sugestivă asupra vieţii la Polul Nord. După ce mare parte din gheaţa compactă s-a retras, iar zăpada sâa topit în zonele mai joase, păsările migratoare se întorsc să îşi facă cuibul pe stâncile de deasupra mării, iar micile flori sălbatice răsar pentru a da cuoare tundrei singuratice, fără copaci, a înaltului arhipelag arctic. Aventura în Spitsbergen începe în Longzearbyen, adăpostit la poalele a doi gheţari, la gura vării Adventdalen, cu vegetaţie destul de bogată. În această metropolă arctică fost centru minier , 1500 de temerari formează un microcosmos al societăţii norvegiene şi o bază pentru incursiuni în interiorul de gheaţă al arhipelagului. Poate pentru că soarele este vizibil toată ziua între jumătatea lui aprilie şi sfârşitul lui octombrie, ritmul vieţii este mai palpitant vara, când turiştii şi localnicii petrec la sfârşit de săptămână în locuri vesele. Salbaticia începe chiar chiar la marginea oraşului, iar pe dealurile şi văile din jur sunetul apelor topite şi singurătatea tundrei vaste treyesc un copleşitor spirit al aventurii şi al descoperirii. Pe una dintre crozierele

     
    Bergen
    În ciuda faptului că este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari centre de industriale ale ţării acesta este în acelaşi timp şi unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţării. Este oraşul înconjurat de cei 7 munţi fiind construit pe marginea golfului Vagen.
    Căsuţele colorate care fac din oraş parte Patrimoniul UNESCO dateaza din 1702. Mare parte din acestea au fost reconstruite de-a lungul timpului din cauza incendiilor petrecute de-a lungul timpului.
    Doua dintre zonele arhitecturale interesante ale oraşului sunt piaţa Torgallmenningen construită în stil Art Nouveau şi zona Nygardshoiden construită în stil neoclasic. 
    De-a lungul portului se întinde o piuaţă deschisă cândva doar de peşte însă acum mult mai diversificată. Piaţa de peşte poate fi un excelent punct de pornire într-un tur al centrului vechi. Pentru cei care vor să admire exemplare vii de vieţuitoare marine pot să viziteze Aquarium-ul Bergen. Neapărat în tur să fie incluse Biserica Mriei- cea mai veche clădire a oraşului şi turnul medieval Rosenkrantz care oferă o vedere superbă. 
     
    Trondheim 
    Face parte din seria oraşelor scandinavice năpăstuite de incendii. Trondheim a fost aproape în întregime reconstruit după incendiul din anul 1681. Gustul vechi al ăraşului vechi poate fi simţit Bakklandet, o zonă foarte activă , plină de case colorate de lemn o dată foste locuinţe ale clasei muncitoare, azi transformate în cafenele şi restaurante. Pentru că s-a opus mereu să doneze partea de nord Tromso-ului oraşul Tronfheim deţine acum cea mai nordică catedrala medievală din lume. Ne referim aici la catedrala Nidaros considerată cea mai importantă din Norvegia, construită în stil gotic.
     
     
    Oslo
    Oraşul Premiului Nobel pentru Pace, a fost fondat în anul 1000. Oraşul este la fel de nordic precum St. Petersburg, Anchorage în Alaska şi Kap Farvel in Groenlanda. Pe vremuri denumit Krstiania, Oslo este capitala Norvegiei şi cel mai mare oraş al ţării. Este aşezat  la capătul fjordului cu acelaşi nume împrăştiat de o parte şi de cealaltă în forma literei U. Este un oraş al contrastelor cu foarte multă arhitectură modernă  însă şi veche. Pentru a gusta cu adevărat din acest oraş plimbările trebuie neapărat să treacă prin puncte precum Poarta Karl Johans, şi Palatul Royal; Pentru cei care au chef de şarmul clădirilor din lemn trebuie să aleagă zone precum Kampen, Rodelokka sau Valerenga.
     
    Alesund
    Acest mic şi cochet oraş este situat pe o insulă conectată cu poduri de uscat în nordul regiunii cu fjorduri a Norvegiei. Este un oraş ideal pentru a începe explorarea acestei fascinante zone de coastă. Alesund este un important centru de pescuit fiind totodată centrul comercial al districtului Sunmore. Construit în stil Art Nouveau acesta are şi un stil distinctiv de alte oraşe. Este cel mai complet exemplu de arhitectură art nouveau coerentă din lume. Din vârful muntelui Aksla sunt privelişti superbe asupra zonei pentru care trebuie plătit efortul celor 418 trepte un efort care cu siguranţă merită în special că în vârf turistul este aşteptat de un restaurant. Din Alesund se pot vizita frumuseţile districului Sunmore, satele de pescari, fjordurile insuliţele şi munţii.
     
     
    Lofoten Island
    In interiorul cercului Arctic la vest de Norvegia se află insulele Lofoten, un grup de insule muntoase spectaculoase împădurite şi cu plaje cu nisip alb. În grup sunt 5 insule principale: Ausvagoy, Gimsoya, Vestvagoy, Flakstadoya şi Moskenesoya. Deşi insulele se află în nordul îndepărdat datorită gulf stream-ului climatul este blând.Pentru mai bine de 1000 de ani pescuitul codului a fost ocupaţia principală a zonei în special pe timp de iarnă. Astăzi ca sursă importantă de venit este şi turismul deorece aceste insule sunt ideale pentru hiking si cycling si nu numai. Insulele oferă de asemenea experienţe frumoase pentru alpinişti. Alte puncte de atracţie sunt impresionantele peşteri precum Peştera Refsvikhula
    Vizitatorii  vizitează zona şi pentru activităţile off shore şi mai ales pentru observarea păsărilor care populează zona.

    Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători, în scop turistic sau vizită  în  Norvegia.

    Nu am găsit oferte care să corespundă căutării.