Descriere
Capitala: Madrid
Suprafaţa: 504.645 km²
Limba oficială: spaniolă
Limbi cooficiale: catalană, araneză, galiciană, bască
Moneda naţională: euro
Spania este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa. Cunoscută în lumea întreagă pentru celebrul flamenco, pentru luptele cu tauri, pentru plajele fantastice, pentru arta culinară şi pentru soarele generos, Spania are câte ceva de oferit pentru fiecare.
Cei pasionaţi de cultură urbană vor găsi în marile oraşe spaniole atât capodopere ale arhitecturii clasice, cât şi remarcabile piese ale modernităţii, iar cei care iubesc plaja şi soarele, vor putea să se bucure de ţărmurile scăldate de valurile Mediteranei ale Costei del Sol, ale insulei Mallorca, ale Costei Brava sau ale Costei Dorada.
Spaniolii spun pur şi simplu că ţara lor e diferotă, însă nu specifică niciun alt termen de comparaţie. La o privire mai atentă însă, această afirmaţie este cât se poate de adevărată: fiecare dintre regiunile Spaniei are anumite trăsături atât culturale, cât şi de climă. Nordul este umed şi verde, centrul, în care altitudinea reliefului e foarte joasă, e cel mai puţin populat, coasta mediteraneană e fertilă şi strălucitoare, iar sudul, Andaluzia, zona cea mai renumită, este uscată, fierbinte şi luminoasă, ca vopseaua albă cu care sunt pictate casele de aici.
Fie că este catalan, basc, galician, astunian, cantabrian, aragonez, din Extremadura, Valencia sau din La Mancha, fie că este murcian, andaluz, din insulele Baleare sau Canare, spaniolul secolului al XXI-lea este strâns legat de rădăcinile sale, obicei ilustrat de sărbătorile locale cunoscute sub denumirea de fiesta şi de limba în sine.
Climă
Diversitatea geografică şi geologică a regiunilor generează o climă care variază mult. Iarna, coasta nordică este bătută de valurile Oceanului Atlantic, suferind de frig, ploaie şi ceaţă, dar beneficiază de veri fierbinţi, marcate de furtuni.
Coasta mediteraneeană se întinde de la deşertul Almeriei (zona cu cele mai scăzute precipitaţii din Europa) la o climă subtropicală în Granada şi până la dealurile acoperite cu păduri de pin din Catalunia. În partea de nord, Pirineii sunt în permanenţă acoperiţi de zăpadă.
Centrul ţării este ocupat de înalta câmpie a Spaniei, de la 400 m şi până la 1.000m. Această regiune este caniculara vara, iar iarna este bătută de vânturi reci. În partea de vest,câmpia se întinde în Extremadura, iar apoi până la graniţa cu Portugalia. În această zonă înverzită, cu râuri şi păduri de stejar, muşchiul şi lichenii se bucură de umezeală.
Doar dacă nu vrei să te bronzezi vara pe plajele aglomerate sau să schiezi în Pirinei ori în Sierra Nevada iarna, momentul potrivit pentru a vizita Spania este primăvara sau toamna (martie-15 iunie, 15 septembrie-noiembrie).
Primăvara este probabil cel mai frumos anotimp, când flora sălbatică izbucneşte în culori intense, iar viaţa socială şi localnicii revin pe străzi după o scurtă dar pe alocuri severă iarnă.
Toamna găseşte Spania revenindu-şi la viaţă, odată cu scăderea temperaturilor dogoritoare până la un nivel plăcut, iar ploaia pune capăt arşiţei verii.
Deşi iarna poate fi rece în unele locuri din ţară, pe coasta mediteraneeană, în special în Valencia, sunt cele mai înalte temperaturi de iarnă din Europa. Pe de altă parte, tot aici sunt şi cele mai ridicate temperaturi de vară ale continentului, ceea ce duce la un exod din oraşe către coastă.
Atracții
Madrid
Madridul este amplasat perfect pentru a-şi putea îndeplini funcţia de coordonare a celor 18 regiuni autonome ale Spaniei. Oraşul nu are un trecut foarte îndepărtat, fiind capitală a Spaniei doar din 1561, când regele Filip al II-lea a mutat aici Curtea de la Toledo.
Oraşul este cosmopolit, cu mâncare excelentă, modă şi viaţă de noapte şi deţine titlul de cea mai înaltă capitală din Europa, fiind situată la o altitudine de 646 m.
O plimbare prin Plaza Mayor, inima istorică a Madridului istoric, unde străzile întortocheate trec pe lângă biserici şi baruri, va servi drept introducere în istoria regalităţii spaniole. Piesa de rezistenţă a pieţei este Palacio Real, un palat care se distinge prin opulenţă şi excese decorative ale secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea. Cel mai cunoscut muzeu din Madrid, muzeul Prado, deţine o colecţie impresionantă de 8.600 de tablouri şi este pentru mulţi turişti motivul principal pentru a vizita oraşul.
Barcelona
Vibranta capitală a cataloniei este aşezată ca o scenă gigantică în spaţiul strâmt dintre Mediterană şi cei doi munţi Montjüic şi Tibidabo.
Printre bogăţiile Barcelonei se numără ruinele romane, dar şi moderma arhitectură contemporană, cu o doză suficientă de stil gotic şi modernist (stilul art nouveau catalan). Artişti mari ai secolului al XX-lea, precum Pablo Picasso, Joan Miró şi Antonio Tàpies, îşi au fiecare un muzeu aici. Barcelona este de asemenea un oraş teatral. De-a lungul Las Ramblas (un lung bulevard ce se întinde de la Plaça de Catalunya la statuia lui Cristofor Columb de lângă port), toată lumea participă la spectacol, iar turiştii se alătură statuilor umane, dansatorilor şi altor animatori.
Ca turist, cel mai bun loc de pornire pentru a vizita oraşul este Barri Gòtic, centrul medieval al oraşului, cu străzi şerpuite şi biserici cu coloane masive, uşi umbrite, gargui elaboraţi şi multe alte detalii uimitoare. În cartierul Born, palatele medievale adăpostesc acum muzee de artă dar şi baruri pline de viaţă. În apropiere se află minunatele spaţii deschise ale vechiului port şi plaja lungă, care se curbează elegant.
Nu în ultimul rând, Barcelona este punctată de creaţiile lui Antoni Gaudi, care conferă oraşului individualitate şi senzualitate: Casa Batlló şi La Pedrera-cele mai importante complexuri de apartamente ale arhitectului, sau uimitoarea catdrală Sagrada Familia.
Santiago de Compostela
Santiago reuşeşte să atragă pelerini din toate colţurile Europei de mai bine de un mileniu, şi asta în principal datorită catedralei de aici. Potrivit legendei, trupul apostolului Iacov a fost descoperit în acest loc în secolul al X-lea.
Drumul lui Iacov este unul dintre traseele cele mai tradiţionale ale creştinătăţii. Tradiţia spune că Iacov cel Mare, discipolul preferat a lui Iisus, a decis să ducă vestea creştinismului până la capătul lumii, iar cum în antichitate se considera că aici era extremitatea lumii cunoscute, Iacov a călătorit până aici în misiunea lui de evanghelizare. Când s-a întors la Ierusalim, Iacov a fost decapitat din ordinul lui Irod Agripa, şi cum apostolii stabiliseră anterior ca după moarte să fie îngropaţi pe pământul pe care au predicat, Iacov a fost îngropat la Santiogo de Compostela, mormântul apostolului devenind astfel un loc sacru pentru credincioşi.
Castilla şi León
Vastă, adesea aspră, dar întotdeauna fascinantă, această regiune este indiscutabil chidului Spaniei. Aici poţi să explorezi sate ascunse, să contempli mănăstiri şi biserici romantice, să te plimbi prin nesfârşitele lanuri de grâu sau să guşti unele dintre cele mai bune vinuri din Spania.
Salamanca are unele dintre cele mai rafinate creaţii arhitecturale renascentiste şi prima universitate. Ávila este locul dfe baştină al misticei feministe Sf. Teresa. Eroul legendar El Cid provine de pe lângă Burgos, iar Segovia are castelele regale arhetipale, ornate cu multe turnuri.
Sevilla
Sevilla este un oraş cu 700.000 de locuitori extrovertiţi care o ţin numai în coride, flamenco, procesiuni, fieste şi tapas. Centrul oraşului alcătuieşte un mozaic de scene, cu pieţe una mai frumoasă ca alta, biserici viu colorate şi portocali.
Punctul de maxim interes este catedrala şi La Giralda (Clopotul Catedralei), la care se mai adaugă Turnul de Aur, Alcazarul şi „Archivo de Indias” (înscrise în 1987 pe lista Patrimoniului UNESCO) dar şi cartierul Santa Cruz, Piata Spaniei, Biserica El Salvador, Piata de Toros (cea de-a doua incintă de coridă din lume, ca marime, după cea din Mexic), Casa Pilatos, Palatul San Telmo, Muzeul de Artă şi Costume Populare şi Muzeul Arheologic.
Costa del Sol
Costa del Sol este cea mai populară zonă turistică din partea continentală a Spaniei. În ultimul deceniu, numărul turiştilor care au vizitat anual cel puţin una dintre staţiunile Costei del Sol nu a scăzut niciodată sub 7 milioane. Motivele care i-au determinat pe cei mai mulţi dintre ei să aleagă această zonă au fost staţiunile de un rafinament aparte, cu plaje cu nisip fin şi ape limpezi, peisajele spectaculoase, infrastructura turistică excelentă, un prezent şi un trecut cultural de invidiat şi o viaţă de noapte greu de egalat.
Costa del Sol mai este recunoscută drept paradis al jucătorilor de golf. De aceea, unul dintre numele ei informale este "Costa del Golf", aici găsându-se cea mai mare concentraţie de terenuri de golf de pe continentul european.
Mallorca
Clima excelentă, cu aproximativ 300 de zile însorite pe an, plajele minunate, oferta culturală bogată, ospitalitatea localnicilor şi atmosfera cosmopolită fac din Mallorca "Perla Mediteranei". Totodată, Mallorca este şi capitala Insulelor Baleare, cea mai mare insulă a Spaniei după criteriul suprafată, şi a doua ca populaţie, după Tenerife.
Insula reprezintă o destinaţie turistică de top pentru europeni şi nu numai. Majoritatea turiştilor se îndreaptă spre sudul insulei unde se găsesc oraşe turistice şi plaje minunate. Partea de nord, neatinsă de turismul de masă, oferă o experienţă rurală originală unde munţii se întâlnesc cu marea oferind plaje superbe.
Tenerife
Această insulă muntoasă cu o suprafaţă de 2.000 km² se împarte în 2: coasta sudică, foarte dezvoltată, cu un climat uscat şi plaje aurii; şi coasta nordică, mai umedă, mai vântoasă, unde plajele cu nisip negru de la poalele stâncilor abrubte ne amintesc de originile vulcanice ale insulei. Între aceste două zone se află cel mai înalt vârf din Spania, Teide, permanent acoperit cu zăpadă, ajungând până la 3,718 m.
Capitala şi portul principal Santa Cruz de Tenerife se află în colţul de sud-vest, într-un golf. Pentru o lecţie de istorie, faceţi o plimbare prin La Laguna - prima capitală a insulei, acum un oraş universitar, sau prin înverzitul Puerto de la Cruz – cea mai veche staţiune din Tenerife. Alte atracţii ale insulei sunt: lacul Martianez, oraşul La Orotava, biserica barocă La Cancepcion, frumoasa Casa de los Balcones sau Parcul Naţional Del Teide (inclus în Patrimoniul UNESCO).
Viză
Pentru călătoriile cetăţenilor români în Spania NU este necesară viză.