Descriere
Capitală: Havana
Suprafata: 109.886 km²
Monedă: Peso Cubanez
Palmieri regali, câmpuri strălucitoare de trestie de zahăr, texturi fine, şi miros de trabuc într-o ţară a revoluţiei; acestea sunt doar câteva atuuri ale Cubei. Cea mai vestică şi cea mai mare dintre Insulele Indiilor de Vest se află imediat la sud de Tropicul Cancerului la doar 145 de km de Florida, relativ aproape şi touşi departe din punct de vedere politic. Apele Atlanticului îi spală coasta de nord în timp ce Marea Caraibelor îi scaldă ţărmul sudic. Adorată de cubanezi vechea eleganţă a Cubei încă mai dăinuie această ţară fiind pentru vizitatorii săi o întoarcere în timp. Cubanezii au un caracter distinct datorat celor cinci decenii de socialism iar Cuba este un paradis tropical.
Datorită bogăţiei generate de zahăr în Cuba s-a dezvoltat un adevărat tezaur arhitecural de clădiri măreţe vechi de peste 4 secole. Romul, tutunul şi Che Guevara sunt trei dintre elementele prin care Cuba se identifică. Romul este băutura naţională a Cubei-acesta se face din sucul fermentat al trestiei de zahăr, iar tutunul din Cuba este considerat a fi cel mai bun din lume. Astăzi imaginea cultivatorului mustăcios de tutun reprezintă chentesenţa imaginii caracteristice Cubei.
Climă
Cuba are o climă tropicală caldă şi umedă tot timpul anului. Anotimpul secetos este din noiembrie până în aprilie cânde temperaturile medii de 22-25ºC sunt plăcute.Se întâmplă ca şi în timpul acestei perioade să coboare din nord fronturi atmosferice reci uneori însoţite de furtuni. Cele mai calde luni ale anului sunt mai-octombrie. În această perioadă temperatura medie în Havana spre exemplu este între 24-26ºC iar umiditatea este foarte ridicată. Aversele sunt aproape zilnice provocând adesea inundaţii.
Diferenţele dintre regiuni sunt accentuate. Temperaturile cresc spre est – de exemplu la Santiago de Cuba, în regiunea Oriente este simţitor mai cald decât la Havana mai ales vara. Pe înălţimi este mai răcoare- mai ales în Sierra del Escambay şi Sierra Maestra
Atracții
Havana:
Este unul dintre marile oraşe istorice ale lumii, oraş fondat în 1519 transformat rapid în poarta Spaniei către Lumea Nouă. Havana este capitala mondială a muzicii şi a dansului afro-latin şi timp de peste 50 de ani Tropicana a fost centrul său. Centrul colonial al oraşului-Havana Vieja a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO; cele patru pieţe principale ale centrului istoric-Plaza de Armas, Plaza de la Cathedral, Plaza de San Francisco, Plaza Vieja sunt împodobite de palate, castele şi conace cu o arhitecură excepţională. Nu trebuie ratat nici Parcul central în apropierea căruia se află Museo de la Revolución-Muzeul Revoluţiei găzduit în fostul palat prezidenţial construit intre 1913-1920 de Paul Belau şi Carlos Maruri.
Parque de la Fraternidad: avînd ca obiectiv principal Capitoliul-o clădire neoclasică ridicată între 1912-1929 pentru a construi Congresul Bicameral al Cubei, parcul îşi trage trage denumirea de la arborele ce-l domină- Arbol de la Fraternidad Americana (Arborele Fraternităţii Americane). Pe peninsula care păzeşte portul Havana se află castelul El Morro şi fortăreaţa La Cabana, cel mai mare complex militar spaniol din Americi. Castelul este numit după promotoriul pe care este construit, are forma unui poligon neregulat şi este înconjurat cu şanţuri de apă. Fortăreaţa La Cabana este un simbol al guvernării spaniole, are forma unui triunghi isoscel şi se întinde pe mai mult de 10 ha.
Valle Vinales:
Se spune că această regiune ale cele mai frumoase privelişti din Cuba. Valea este celebră pentru tutunul ce se cultivă aici care este considerat a fi cel mai bun tutun din lume. Valea străbate Sierra de los Orangos şi este acoperită de soluri roşii fertile şi de vegas (cîmpii) verzi. Pe lângă culturile de tutun nu trebuie ratat nici oraşelul Vinales sau Monumentul National Vinales- Regiunea Vinales este atât de desăvârşită încât a fost ridicată la rang de monument naţional.
Cienfuegos:
Impregnat de influenţe franceze Cienfuegos este unul dintre cele mai frumoase oarşe ale Cubei. Deşi denumirea lui înseamnă 100 de focuri el a fost numit după guvernatorul spaniol Don Jose Cienfuegos. Astăzi oraşul deţine cea mai mare rafinărie de petrol din Cuba şi cel mai mare terminal maritim pentru zahăr. În oraş se remarcă centrul colonial Pueblo Nuevo şi zona Punta Gorda.
Trinidad:
Este considerat comoara colonială a Cubei. Trinidat şi Valle de los Ingenios, declarate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă dovezi vii ale unui mod de viaţă vechi de aproape 500 de ani. Trinidat a fost a treia aşezare din Cuba descoperit de către Diego Velazquez. În Trinidad putem vizita Iglesia Nuestra Senor, Plaza Mayor, Museo Romantico, Plaza Real del Jigűe sau Casa de la Música.
Santiago de Cuba:
Al doilea oraş ca mărime al Cubei este locul în care Castro a declanşat revoluţia în iulie în 1953. Principala atracţie a acestui oraş este oraşul vechi ce se întinde ca o reţea ce coboară spre port. Amintim piaţa Parque Céspedes-piaţă ce găzduieşte Casa de Don Diego Velazquez o clădire în stil andaluz în care se află acum Muzeul Atmosferei Istorice Cubaneze, Plaza de Dolores cunoscută pentru Iglesia Nuestra Seňora de los Dolores, Plaza de la Revolución şi Cimitirul Santa Ifigeni.
Jardines del Rey:
Zona sălbatică de insule nisipoase de coral denumită Jardines del Rey-Grădinile Regelui se întinde pe o suprafaţă egală cu provinciile Ciego de Avila şi Camaguey ale Cubei Centrale pe o distanţă de 400 de km paralel cu ţărmul. Deşi zona este formată din peste 400 de insule joase şi recife doar două s-au dezvoltat din punct de vedere al turismului: Cayo Coco şi Cayo Guillermo. Cayo Coco se află la 90 de km de Ciego de Ávila. Pe lângă cei 19 km de nisipuri translucide în apropiere se găseşte şi cel mai mare stol de flamingi din Caraibe sau Farul Diego Velazquez situat pe mica Cayo Paredon la nord est de Cayo Coco.
Santa Clara:
se află în centrul Cubei şi este un important oraş industrial şi universitar al ţării. Oraşul este strâns legat de Che Guevara deoarece aici a avut loc bătălia finală încununată cu success în revoluţia dusă pentru răsturnarea lui Batista. În Plaza de la Revolucion poate fi admirată statuia de bronz a eroului nemurior Comandante Ernesto Che Guevara. Tot pentru omagierea lui Che a fost creat şi Museo de Che.
Varadero:
Una din atracţiile principale ale Cubei, Varadero este situat la 141 km est de Havana. Are 17 km de plajă cu praf de diamante de-a lungul unei peninsule. Jumătate din hotelurile ţării sunt aici –de la cele accesibile la lanţurile luxoase. Localitatea Varadero are forma unui creion datorită peninsulei pe care este localizată. Încă din 1880 acesta s-a dezvoltat ca staţiune de vară pentru locuitorii peninsulei. În staţiune pe lângă plajă timpul poate fi petrecut pe terenul de gol la Varadero Golf Club, la Delfinario, la Muzeul Municipal Varadero sau în Rezervaţia Ecologică Varahicacos.
Viză
Pentru cetăţenii români care călătoresc în Cuba este necesară obţinerea vizei de intrare. Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră. Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Cubei în străinătate. Vizele se emit pentru o perioada de 30 zile.