Descriere
Capitala: Cairo
Suprafaţa: 1.002.452 km²
Limba oficială: arabă
Moneda naţională: liră egipteană
Egiptul este probabil cea mai veche destinaţie turistică din lume. Deţinător al unei comori de neasemuit, alcătuită din monumente şi situri antice, al unei culturi moderne vii şi al unui mediu natural de o deosebită frumuseţe, Egiptul nu înseamnă doar mai multe destinaţii turistice într-una singură. În funcţie de înclinaţiile fiecăruia, poate fi un spaţiu în care să plonjezi în trecutul faraonilor, o privelişte tulburătoare a deşertului şi a recifelor de corali, o iniţiere plină de viaţă în universul arab, sau o combinaţie între oricare dintre aceste posibilităţi.
Potrivit stategiilor occidentale, Egiptul este o ţară ,în curs de dezvoltare´, ceea ce înseamnă că este considerată puţin rămasă în urmă. Dacă este adevărat, nu e de mirare căci din clipa în care Cleopatra s-a stins din cauza unei muşcături de viperă, iar Egiptul a ajuns pe mâna Romei, această ţară a fost neîncetat sub dominaţie stăină, secătuită de finanţe şi resurse. Situaţia s-a schimbat doar odată cu revoluţia din 1952. După aceea, sub conducerea carismaticului preşedinte Gamal Abdel Nasser, Egiptul a devenit centru al diplomaţiei în lumea arabă, rol pe care îl deţine şi astăzi.
Aproximativ un sfert dintre egipteni locuiesc în Cairo. Potrivit ONU, aceasta este cea mai populată zonă urbană din lume, numărul locuitorilor situându-se undeva între 13 şi 17 milioane.
Dintre Cele 7 Minuni ale Lumii Antice, doar piramidele din Egipt au supravieţuit până azi, aşa că, piramidele din Gizeh şi Sfinxul este destinaţia obligatorie pentru orice vizitator al acestei ţări. Pentru a vedea celebra mască de aur a lui Tutankhamon trebuie să ajungi la Muzeul Egiptean din Cairo, iar doza de literatură arabă vă va fi administrată de impresionanta Bibliotecă din Alexandria. Arida Vale a Regilor cu ale sale temple mortuare este considerată a fi unul dintre cele mai bogate situri arheologice din lume, un loc care abunda de turiştii pe tot parcursul anului.
Recifele de corali din Marea Roşie sunt nestemata din coroana de bogăţii a naturii din Egipt.
Climă
În Egipt se poate merge în vacanţă în orice perioadă a anului. Vara, temperaturile pot atinge cote extreme mai ales în sud, undese află majoritatea siturilor din epoca faraonilor.
Evitaţi pe cât posibil lunile iunie, iulie şi august când temperata medie este de peste 38 de grade Celsius. Dacă totuşi ajungeţi aici în acest interval, pregătiţi-vă să vă treziţi dis-de-dimineaţă, căci acela este cel mai bun moment al zilei pentru a explora aceste locuri.
Luxor şi Alexandria sunt destinaţii ideale iarna, chiar şi în ianuarie cerul fiind limpede şi temperaturile plăcute. Din pacate, în nordul ţării e frig în acea perioadă, la cairo zilele de iarnă pot fi înnorate iar serile răcoroase, în timp ce în Alexandria plouă frecvent.
Cel mai bine este să vizitezi Egiptul primăvara şi toamna, când în nord nu e înnorat, iar în sud nu este caniculă.
Atracții
Cairo
Dacă New York-ului îi sunt specifici zgârie-norii iar Londrei parcurile, Cairo este renumit pentru traficul lui. Jumătate din maşinile din Egipt se află în capitala, pentru că, într-un fel, toate drumurile duc acolo. Mar rar o ţară dominată în întregime de un singur oraş.
Pe de altă parte, Cairo se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 450 km², adică jumătate din suprafaţa New York-ului, dar are de două ori mai mulţi locuitori.
Perla Cairoului este pe departe Muzeul Egiptean. Dedicat în întregime moştenirii faraonilor, muzeul are peste 120.000 de exponate (printre care celebra mască de aur a lui Tutankhamon) la expoziţia vizitatorilor, de la podoabe delicat meşteşugite la coloşi din granit care înfăţişează regi. Chiar dacă multe muzee din Occident adăpostesc colecţii impresionante de obiecte străvechi ale Egiptului Antic, nici unul nu poate rivaliza cu bogăţiile expuse în acest muzeu.
Ate puncte de interes turistic ale oraşului Cairo sunt: centrul oraşului, cartierul islamic, Muzeul de Artă Islamică, moscheea sultanului Hassan, Parcul al-Azhar, Moscheea Ibn Tulum, citadela sau insula Gezira.
Piramidele şi Sfinxul de pe Platoul Gizeh
Dintre toate cele Şapte Minuni al Lumii Antice doar piramidele au supravieţuit. Tocmai din această cauză, pentru turiştii moderni ele continuă să fie mai minunate şi mai misterioase decât erau pentru antici.
Platoul Gizeh, temelia stâncoasă pe care sunt aşezate piramidele şi Sfinxul, se află la 15 km de centrul oraşului Cairo. Marea piramidă a lui Khufu (Kheops) este cea mai veche şi cea mai mare din trio-ul de piramide de pe platou. Se estimează că ar conţine 2,3 milioane de blocuri de calcar, fiecare cântărind în medie 2,3 tone, iar cele de la temelie pot avea şi 15 tone. Având iniţial o înălţime de 147 m, edificiul este acum puţin mai mic din cauză că s-a înlăturat stratul de var din exterior. Camera Reginei, Marea Galerie, Camera Funerară şi Camera Regelui sunt încăperile principale ale piramidei.
Piramida lui Khafre este puţin mai mică decât cea a lui Khufu, tatăl lui, dar pare mai înaltă pentru că este clădită pe un teren mai înalt. Cea de-a treia piramidă, Piramida lui Menkaura, este cea mai mică din acest grup. Baza fundaţiei măsoară mai puţin de un sfert faţă de cea a piramidelor lui Kharfe şi Khufu, şi asta deoarece se presupune că nu prea mai aveau spaţiu.
Creatură enigmatică cu trup de leu şi chip de om, Sfinxul se crede că îl reprezintă pe regele Khafre, leul fiind un arhetip al regalităţii, iar capul etalând coafura faraonilor care simbolizează puterea. Sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var, acesta este cel mai vechi monument de sculptură din Egiptul Antic şi are o valoare inestimabilă.
Alexandria
Alexandria din vechime a fost şi rămâne un oraş legendar, învăluit în mit – cetatea lui Alexandru cel Mare şi a Cleopatrei, oraşul celebrei biblioteci antice şi a farului în formă de turn de pe insula Pharos.
Pentru unii, realitatea din zilele noastre este o dezamăgire datorită faptului că un oraş cu o aşa istorie lungă şi tumultoasă are prea puţine vestigii. Dar poate tocmai acestor vestigii sporeşte misterul.
Unul dintre puţinele locuri din Alexandria unde poţi descoperi cum era oraşul acum 2 milenii este Muzeul Greco-Roman, un muzeu mic dar generos înzestrat.
Catacombele de la Kom al-Shuqafa, fortăreaţa de la Qaitbey, Muzeul Naţional, Muzeul Podoabelor Regale sau grădinile Palatului Montazah sunt alte câteva mărturii ale istoriei care merită vizitate.
Luxor
Oraşul modern a ajuns un fel de sistem de venit, obţinut pe seama milioanelor de turişti care vin aici an de an atraşi de numărul mare de monumente antice. Turismul reprezintă 85% din economia locală, aşa că astăzi locuitorii din Luxor sunt robii templelor, aşa cum au fost şi strămoşii lor.
Aşezat lângă Nil şi înconjurat azi de modernul oraş Luxor, templul Luxor era în vremea faraonilor inima capitalei Teba. Tot în oraş se află şi Muzeul din Luxor care este cel mai bun din Egipt datorită colecţiilor de obiecte funerare din Egiptul Antic. Cel mai mare complex al unui templu care s-a construit vreodată, Karnak a fost numit de egiptenii din Antichitate "locul cel mai desăvârşit", şi pe bună dreptate.
Valea Regilor
Această vale aridă situată printre dealurile stâncoase este unul dintre cele mai bogate situri arheologice din lume. În timpul celei mai înfloritoare epoci din istoria egiptului Antic, toţi faronii erau îngropaţi aici, în morminte adînci, de o extraordinară fumuseţe, ornate cu imagini închipuind Viaţa de Apoi. Aceste încăpări adăposteau comori neasemuite, comori care au fost furate în Antichitate.
Se spune că Valea Regilor adăposteşte atât de multe morminte încât egiptologii au de lucru încontinuu de aproape doua secole. Printre faraonii care sunt înmormântaţi aici se numără:Ramses al IV-lea, al IX-lea şi al III-lea, Merenptah, Ameemesses, Seti şi binecunoscutul Tutankhamon.
Marea Roşie
Recifele de corali din Marea Roşie sunt nestemata din coroana de bogăţii ale naturii din Egipt. Acestea se întind pe 800 km în apele coastei Mării Roşii, pornind din nord de la graniţa cu Israelul şi ajungând în sud la frontiera cu Sudanul. Fiecare este spectaculos în felul lui. Nici un adjectiv şi nici o fotografie din mediul subacvatic, oricât de spectaculoasă ar fi fi ea, nu te pot pregăti pentru clipa minunată în care îţi pui masca şi străbaţi apele calde ale acestui ispititor peisaj de vis.
Sharm El Sheikh
Sofisticată şi de clasă mondială, staţiunea Sharm El Sheikh este poziţionată în partea de sud a Sinaiului, a litoralului Mării Roşii. Staţiunea este împânzită de resorturi luxoase şi restaurante de calitate care servesc atât preparate tradiţionale Orientului Mijlociu cât şi din bucătăria europeană şi asiatică.
Sharm El Sheikh, un paradis al celor care fac scufundări, scuba diving şi snorkeling oferă nu numai posibilităţi de explorare a regatului subacvatic, ci şi ocazia de a vizita situri vechi, cum ar fi Mănăstirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai, sau de a călătorii prin deşert pentru a observa stilul de viaţă a beduinilor, acompaniat de o cămilă sau într-o maşină 4X4.
Hurghada
Aflată la 370 km sud-est de Cairo, pe coasta Mării Roşie, Hurghada este staţiunea turistică cu care a început industria turistică în Egipt. La început un umil sătuc de pescari, oraşul a devenit în ultimii 20 de ani o înfloritoare destinaţie de vacanţă, cu plaje înţesate de hoteluri, întotdeauna pline de turişti ispitiţi de soarele care străluceşte tot anul, de apa limpede precum cristalul, numai bună pentru scufundări.
Sinai
Nordul şi sudul Sinaiului sunt două regiuni care contrastează puternic. În timp ce sudul este unul muntos şi mărginit de plajă, nordul este un platou mare care coboară spre malul Mediteranei.
Cele mai cunoscute doua locuri ale Sinaiului sunt Muntele Sinai şi Mănăstirea Sfânta Ecaterina. Pentru evrei, creştini şi musulmani, Muntele Sinai este locul în care Moise a primit Cele 10 porunci iar Mănăstirea Sfânta Ecaterina care stă la umbra acestui munte sfânt este lăcaş de cult pentru comunităţile monahale încă de când a fost întemeiată în veacul al IV-lea de către împărăteasa Elena pe locul în care, potrivit tradiţiei, Moise a văzut rugul aprins.
Viză
Pentru călătoriile cetăţenilor români în Egipt este necesară viza, însă viza turistică se poate obţine la aeroport, contravaloarea colantului de viză fiind achitată pe loc.