Filipine

Filipine
Biserica Sfânta Maria, Baclayon, Bohol
Dealurile de Ciocolată, Bohol
Orezăriile terasate Ifugao, Luzon
Insula Coron, Palawan
Plajă, Bohol

  Capitală: Manila
  Suprafaţă: 300.400 km²
  Monedă: peso filipinez
  Limbă oficială: tagalog

  Cu ale sale peste 7000 de insule din care pot fi alese ca destinaţie turistică varietatea Filipinelor este suficientă pentru a satisface gusturile oricărui turist.

  Doar 7% din aceste insule au suprafaţa mai mare de 2 km² şi doar o treime au un nume. Cele mai mari sunt Luzon -în nord, Mindanao -în sud şi Samar. Originea lor este vulcanică  şi majoritatea sunt străbătute de munţi. Majoritatea locuitorilor trăiesc pe 11 din aceste insule. Filipine este împărţit în 8 provincii principale: Bohol, Cebu, Leyte, Luzon, Mindanao, Mindoro, Negros, Palawan, Panay, Samar.
   
  De la peisajele vulcanice din Luzon la spectaculoasele terase de orez din Banaue şi la nenumăratele plaje paradisiace Filipine are o grămadă de atracţii de oferit.

  Filipine este şi un centru renumit de diving în toată lumea datorită vieţii marine de care dispune.  Ne referim la grădini de corali, peşteri, formaţiuni calcaroase subacvatice.  Poate fi surpinsă aproape orice formă de viaţă submarină: balena rechin , broaşte ţestoase, manta rays sau dugon.

  Un alt motiv pentru a vizita  Filipine sunt nenumăratele festivaluri. Fiecare oraş are un călăuzitor spiritual şi fiecare din ei are o zi în care este sărbătorit. De asemenea sunt  festivaluri care durează câte şapte zile precum festivalul Ati-Atihan din Kalibo. Paştele este de asemenea un eveniment important în această ţară.

  Datorită numeroaselor insule Filipine este înzestrată cu mii de km de coastă. Plajele sunt deopotrivă populare şi râvnite de marea majoritate precum cele din Boracay şi Cebu  dar şi retrase şi liniştite în sudul Visayas şi îm jurul Palawanului.

  Satele tribale. În Filipine sunt mai mult de 100 de grupuri culturale şi aproximativ jumătate din acestea au caracteristici distincte. Cel mai cunoscut astfel de grup este Ifugao, cultura ţi tradiţiile lor sunt incă vii. Acaesta se naşte şi creşte în jurul teraselor de orez din Banaue.

  Numeroase insule din Filipine sunt străbătuţi de munţi vulcanici o parte din ei fiind destul de activi începând cu 1980. Cei mai accesibili sunt Muntele Pinatubo a cărui ultimă erupţie a fost în 1991 şi Vulcanul Taal care n-a mai erupt din 1977.

  Parcul Naţional "100 de insule" cuprinde, de fapt, 123 insule micute, cu marginile săpate straniu de ape, ajungând să aibă forma unor ciupeci; pot fi vizitate într-o călătorie de neuitat cu caiacul. Cele mai populare printre turişti sunt insula Quezon, Insula Guvernatorului şi Insula Copiilor.

   

  În Filipine există numeroase micro climate însă se disting două sezoane principale: sezonul uscat din noiembrie până în mai şi sezonul umed din iunie în octombrie. Cea mai bună perioadă pentru a vizita este între februarie şi mai când vremea este călduţă şi uscată.
  Cebu
  Locuit în ultimii 3000 de ani Cebu a fost unul dintre primele puncte de contact cu Spania. Magellan a ajuns aici în anul 1521 oraşul fiind una din capitalele coloniilor spaniole în sec 16. Pentru mult timp a fost un important centru comercial acum fiind un oraş în plină dezvoltare azi fiind o destinaţie turistică de top a Filipinelor. Cea mai veche biserică din Filipine este Basilica Minore del Santo Niňo, un centru important de pelerinaj datorită imaginii Mântuitorului lăsat aici de către Maggelan. Un alt obiectiv religios este Capela Cinei cea de Taină din Mandaue. Demne de luat în considerare sunt clădirile coloniale precum Fortul San Pedro şi Farul Liloan. Strada Colon este cea mai veche stradă din Filipine şi o arteră culturală importantă deoarece găzduieşte numeroase teatre, monumente muzee şi arcade. Pentru momentele de relaxare sunt recomandate plajele Mactan, Argao sau Carmen. Totodată poate fi explorat Parcul Naţional Central Cebu. Iubitorii de artă pot alege să viziteze muzeul Universităţii San Calos sau Muzeul Casa Gorordo.
   
  Manila
  Capitala Filipinelor de pe vremea coloniilor spaniole şi un important centru comercial încă de la sfârşitul secolului 16., manila este una dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume.
  La început această a fost locuită de către Tagalogs însă după aceştia au existat diferite valuri de migraţie succesivă. Oraşul istoric – Intramuros - este înconjurat de zidurile ridicate de către spanioli chiar după sosirea lor, multe dintre obiective sunt cuprinse în acest teritoriu: clădiri şi biserici coloniale, inclusiv catedrala Manila , Biserica San Augustin şi Muzeul Bahay Tsinoy. Chinatown-ul este un loc ce trebuie neapărat vizitat: numeroase restaurante, tarabe, magazine colorate şi una dintre cele mai frumoase Catedrale baroce: Santa Cruz Church. În apropierea Palatului Vechi se află Biserica San Sebastian construită în întregime din oţel. Diversitatea culturală a oraşului Manila este repezentată de numeroase centre religioase de la sinagogi la bisericile spaniole, temple chinezeşti , hinduse şi moschei.    
   
  Insula Palawan
  Între Marea Chinei de Sud şi Marea Sulu se întinde Insula Palawan, o insulă binecuvântată o grămadă de frumuseţi naturale şi viaţă maritimă din plin. Cu aproape 2000 de km de ţărm neregulat, golfuleţe stâncoase, numeroase insuliţe şi plaje nisipoase insulă este recunoscută pentru unele din cele mai frumoase peisaje maritime din lume. Un lanţ muntos formează ca o coloană vertebrală pentru această întindere de pământ carpetată pe alocuri cu vaste întinderi de pădure tropicală. Insula deţine o largă paletă de floră şi faună incluzând dugongul- o specie pe cale de dispariţie a vacii de mare. Insula găzduieşte multe alte animale diferite specii de maimuţe, papagali, urşi, păuni, manguste, porc spinos. Insula Palawan este plină de curiozităţi naturale. Una dintre acestea este râul subteran Puerto –Princesa, un râu subteran navigabil de 8, 2 km. Se presupune că acesta ar fi cel mai lung râu subteran din lume.Pe insulă se află Rezervaţia Marină El Nido cu nenumărate tipuri de ecosisteme. Obiective ale insulei: Peşterile Tabon - o serie de peşteri în care anumite arheologii au descoperit rămăşiţe vechi de 22.000 de ani ale Omului Tabon; Muzeul Tabon, Fortul Taytay, Muzeul Palawanez etc.  
   
  Isula Boracay
  Un paradis tropical tipic în centrul Filipinelor, Insula Boracay se află la nord vest de marea insulă Panay din grupul Visayas. Insula Boracay este o destinaţie turistică de top a ţării cu toate că în acest sens a avut un început destul de târziu. Insula nu are o suprafaţa mai mare de de 10 km² iar motivele pentru care excelează ca destinaţie turistică sunt simple: nisipul şi marea. Boracay este locul perfect pentru a lenevi sub razele soarelui. Cele mai cunoscute plaje ale insulei sunt White Beach- palja Albă şi Bulabog Beach. Cea din urmă se remarcă pentru condiţiile perfecte pentru a practica kiteboarding sau windsurfing. Pe insula Boracay se întâlnesc două sezoane distincte: Habagat şi Amihan. Habagat durează din iunie până în septembrie. este sezonul fierbinte cu frecvenţe ploi puternice şi furtuni tropicale neprevăzute. Amihan începe în octombrie şi se termină în mai, este caracterizat prin ploi rare şi de scurtă durată şi temperatură moderate cu furtuni foarte rare.    
   
  Insula Bohol
  Ca şi celelalte insule din Filipine, Bohol a ajuns sub influenţă spaniolă în sec 16. Insula cu formă ovală este situată la sud este de insula Cebu şi la nord de Insula Mindanao. Bohol e a 10-a insulă ca mărime dintre Filipine cu o suprafaţă de 3.300 km². Obligatoriu de văzut sunt Dealurile de Ciocolată considerate bijuteriile Filipinelor. practice acestea unt nişte formaţiuni calcaroase sub forma unor conuri acoperite cu iarbă- vara iarba se face maro de unde şi asemănarea cu ciocolata. Pe insulă există un system de drumuri bine dezvoltat ce oferă posibilitatea explorării insulei atât în interior cât şi în zonele de coastă. Capitala insulei: oraşul Tagbilaran este localizat pe coasta de sud şi este celebră pentru petrecerile date pe nisipul mai alb decât albul. Bohol este înconjurată de 70 de insuliţe. La multe dintre ele se poate ajunge uşor de pe ţărmul principal; în unele locuri pot fi surprinşi delfini sau balene. Aceste activităţi de whale sau dolphin watching sunt conduse de ghizi specializaţi numiţi în glumă stewardese ale mării care îmbrăţişează nerăbdători activităţile ecoturistice.     
    
  Parcul Naţional 100 de insule Alaminos
  Este denumit Parcul celor 100 de insule cu toate că are mai mult de o sută de insule însă cine le mai ţine numărul. Cu o suprafaţă de doar 18.5 km² majoritatea insulelor ce intră în componenţa parcului nu sunt altceva decât roci uriaşe acoperite cu vegetaţie. Acestea sunt împrăştiate precum nişte bijuterii în apa azurie a Golfului Lingayen la nord de coasta Luzon. Parcul se află sub administrarea oraşului Alaminos, oraş situat la aproximativ şase ore de Manila. Majoritatea vizitatorilor parcului poposesc în Alaminos iar de acolo optează pentru diferite posibilităţi de a vizita parcul: tururi ghidate sau închirierea unor bărci.
  Pentru cei care aspiră şi gustă din viaţa liniştită există posibilitatea înnoptării în parc desigur în unităţi simple fără electricitate de tipul căbănuţelor sau corturilor special amenajate. Doar trei dintre insuliţe dispun de aceste facilităţi.
  În parc pot fi desfăşurate diferite activităţi precum parasailing, snorkeling sau kayaking; cu toate acestea sunt mulţi cei care preferă doar să admire liniştiţi frumuseţea locului.
    
  Insula Mindanao
  Dintre multele insule ale arhipelagului Mindanao este cu siguranţă cea mai mare insulă cu o suprafaţă de 97.500 km . Mindanao este centrul islamismului în Filipine cu toate că în prezent acesta face parte din religiile minoritare ale ţării.
  Mindanao reprezintă cel mai sudic şi totodată cel mai estic punct al ţării. Moştenirea culturală islamică şi mixul dramatic de grupuri etnice fac din acesta o destinaţie mai aparte. Totodată aici se poate observa puternicul contrast între modern şi tradiţional. Centru industrial Davo City aparţine cu siguranţă secolului 21 însă îndepărtându-te de acest oraş mai ales cei aventuroşi se vor regăsi într-un paradis al iubitorilor de natură. 
   
  Insula Panglao
  Localizată în centrul grupului de insule Visayas la sud vest de insulele Bohol această insulă este în topul preferinţelor turiştilor. Panglao este divizată în două părţi distincte: oraşul Dauis şi oraşul Panglao.   

  Pentru călătoriile cetăţenilor români în Filipine NU este necesară viză pentru o perioadă de maxim 21 de zile

  Oferte