Finlanda

Finlanda
Aurora Boreală
Biserica Temppeliaukio, Helsinki
Catedrala Luterană, Helsinki
Laponia
Porvoo
     
    Capitala: Helsinki
    Suprafaţa: 338 145 km²
    Moneda: euro
    Limba: finlandeză şi suedeză
     
    Finlanda este o ţară extraordinară şi foarte misterioasă. Trecerea unui an în Finlanda este marcată de constraste uriaşe precum noaptea polară pe timp de iarnă şi soarele de la miezul nopţii pe timp de vară.
    Cultura estică s-a amestecat în timp cu cea vestică dând naştere unei ambianţe distinctiv finlandeze.
    Finlanda oferă atât eleganţa şi dinamism prin oraşele sale cât şi sentimentul continuu de spaţiu deschis în nenumăratele cadre naturale. Finlanda are din punct de vedere ştinţiific, artistic şi creativ o naţiune extrem de creativă şi inovatoare. Dovadă sunt arhitectura, designul inovativ al clădirilor şi al spaţiiilor publice, muzica originală şi diversitatea industriei high-tech, doar câteva din nenumăratele atribute.
     
    Finlanda le are pe toate: ierni înzăpezite, veri plăcut călduroase, primăveri şi toamne colorate. 
    Laponia este cel mai garantat loc cu zăpadă din Europa. Locuitorii acestei ţări sunt consideraţi a fi foarte oameni foarte deschişi cu toate că aceştia sunt uneori tăcuţi şi rezervaţi, însă totodată sunt oameni calmi, rezervaţi, prietenoşi şi ospitalieri. Prima impresia pe care şi-o face turistul despre Finlanda e legată de suprafaţele mari împădurite zărite din avion. Totul arată ca şi un covor nemărginit de copaci cu multe lacuri răspândite, ferme şi orăşele cochete din loc în loc.
     
    Oraşele ţării sunt destul de mici ca mărime deoarece suprafaţa împădurită  este foarte mare.

    Distanţele sunt uşor de parcurs pentru a admira împrejurimile unor oraşe precum Helsinki, Turku sau Tampere. Pădurile Finlandei sunt atât de mari încât poti să le străbaţi săptămâni întregi şi tot nu le vezi în întregime.

     
    Ţara oferă vizitatorilor peisaje excepţionale, colţuri izolate ale naturii, peste 180.000 de lacuri şi cam tot atâtea insuliţe. În total Finlanda are 35 de parcuri naţionale. Helsinki, capitala veche de 450 de ani este bogată în arhitectură gotică, numeroase clădiri în stil art nouveu, cafenele elegante şi muzee interesante.  
    Portul este practic inima oraşului, locul în care vizitatorii pot admira feriboturile luându-şi ,zborul’
     
    Laponia este unul dintre motivele pentru care Finlanda este o destinaţie turistică tot mai râvnită. Laponia este ţinutul lui Moş Crăciun. Aşadar pentru cei care nu mai cred că Moş Crăciun există, trebuie să afle că el chiar există şi are chiar şi o adresă. Moş Crăciun trăieşte într-un sat lângă Rovaniemi, la Cercul Polar.
    Aici el primeşte anual peste 150.000 de scrisori de la copii din întreaga lume. Este o lume de basm, unde Moşul îi aşteaptă pe vizitatori şi le ascultă toate dorinţele. Satul lui Moş Crăciun este situat la 8 km nord de Rovaniemi, capitala finlandeza a Laponiei şi al treilea aeroport ca mărime din Finlanda. Acest sat este un fel de Disneyland construit subteran, cu multe magazine, restaurante şi locuri de joacă. Oricine va ţine minte o discuţie cu Moş Crăciun, o vizită la ferma lui de reni sau decorarea bradului alaturi de el.
     
    Preparatele specifice din gastronomia laponeză au la bază carne de ren, salmon, potârniche polară şi dudă arctică, baza deserturilor laponeze. Specialitatea regiunii este friptura de ren, servită cu piure de cartofi şi gem de merişor (poronkäristys). Carnea de ren se prepară în diverse moduri. Ea poate fi afumată, friptă sau pusă în saramură. Din muşchi se prepară cârnaţi de casă şi pate, iar laptele de ren se bea împreună cu ceaiul. Alte specilalităţi Laponeze includ preparatele din potârniche polară (riekko) şi specialităţile preparate din dudă arctica (cel mai scump fruct de padure din lume) în special dulceaţa (lakkahillo).
    Dintre băuturile alcoolice specifice amintim lichiorul de dudă arctică, numită lakka.
    Renul este animalul central al comunităţilor Sami (comunitatea indigenă a Laponiei.)
    Datorită faptului că Finlanda este situată deasupra paralelei 60, zilele de vară sunt lungi şi răcoroase, iar zilele de iarnă sunt scurte şi reci. În timpul verii, lumina zilei este prezentă 19 ore în extremităţile sudice, iar zonele arctice din nord, lumina zilei este continuă timp de 73 de zile. Iarna, soarele nu trece linia orizontului timp de 51 de zile.
    Temperaturile medii înregistrate în luna iulie sunt în jurul valorii de 16ºC, iar în februarie în jurul valorii de -9ºC. Zăpada acoperă teritoriul timp de 4-5 luni în sud şi 7-8 luni în zona nordică.
    Helsinki

    Capitala are în jur de 500.000 de locuitori şi este uşor de străbătut pe jos sau cu tramvaiul. Oraşul este situat pe malul mării cu acces la numeroase insuliţe. Întinderile verzi nu sunt niciodată prea departe. Pe timpul veri şi nu numai locuitori oraşului servesc cafea gustoasă pe terase frumos amenajate, admirând arhitectura superbă a oraşului. Locuitorii acestui oraş sunt extrem de relaxaţi fiind cunoscuţi pentru calmul cu care trec prin viaţă.  

    Centrul vechi al capitalei are foarte multe obiective de oferit: atmosferă dinamică dar totodată relaxantă pentru a admira clădirile elegante din jurul Pieţei Senatului precum Catedrala Lutherană. Pentru o plimbare combinată cu cumpărături turiştii aleg frumosul bulevard Esplanaadikatu. 
    Cele mai importante 10 obiective ale capitalei sunt: Fortăreaţa SuomenlinnaPiaţa Senatului, Palatul Parlamentului, Parcul Esplanadi, Piaţa Hakaniemi, Catedrala, Muzeul Naţional al Finlandei sau Biserica Rock. 

    Hanko şi Arhipelagul Aland

    Zone în care turiştii descoperă frumuseţea orăşelelor din lemn. Hanko de exemplu este unul din aceste orăşele pitoreşti tipice finlandeze. Inspiraţie pentru mulţi artişti orăşelul este plin de galerii de artă şi diferite expoziţii. Zonele naturale ale oraşului sunt mirifice şi oferă posibilitatea practicării diferitelor sporturi în natură. Plajele sunt locul perfect pentru relaxare indiferent de anotimp.  
    Există aproximativ 6.500 de insule în arhipelagul Aland din cele 20.000 totale ale ţării. Insulele arhipelagului sunt un adevărat paradis pentru ciclişti. Bărcile sunt de toate tipurile şi sunt foarte multe de închiriat de la o oră până la o săptămână. De asemernea arhipelagul adăposteşte câteva din cele mai vechi biserici ale Finlandei.
     
    Turku
    Turku cel mai vechi oraş al Finlandei, este localizat în sud vestul coastei, este capitala culturală a Europei a anului 2011. Cândva Turku reprezenta întreaga zonă de Sud a Finlandei în special cea din jurul oraşului Turku. Oraşul este cel mai vechi dintre oraşele Finlandei, cândva capitală a acestei ţări. Ca dimensiuni Turku este al treilea oraş al Finlandei însă este considerat cel mai accesibil port pe toată durata unui an. Portul este considerat o poartă către Suedia iar la nivelul oraşului se resimt anumite influenţe suedeze mai ales asupra limbii şi educaţiei. În 1827 oraşul a fost distrus complet într-un incendiu de mare amploare însă urmând modelul oraşelor scandinave acesta a renăscut în timp fiind regândit din temelii. În oraş se află un superb castel care priveşte peste oraş folosit de-a lungul timpului în scopuri militare însă mai apoi transformat în muzeu. Castelul este printre puţinii supravieţuitori ai incendiului. Un alt supravieţuitor al incendiului este Luostarinmaki, un loc considerat magic, astăzi muzeu de meşteşuguri manuale.
    Deşi este un oraş important din punct de vedere comercial şi economic, Turku este şi un oraş foarte liniştit. Pe râul Aura care traversează oraşul au fost construite 9 poduri. Râul lasă de o parte şi de alta a sa câteva  dintre cele mai importante clădiri ale oraşului: Muzeul Sibelius şi Muzeul de arte Waino Aaltonen. Pentru a gusta cu adevărat din farmecul oraşului nu trebuie ratat târgul de produse ce se desfăşoară în piaţa Kauppatori.
      
    Oulu
    Un oraş plin de viaţă din Nordul Finlandei cu o industrie a comerţului extrem de dezvoltată. Ca şi alte oraşe finlandeze Oulu are la bază un mixt intrigant de nou şi vechi. Contrastul poate fi simţit pe aglomeratul mal al pieţii principale ce este împărţită între clădiri vechi bine întreţinute în timp şi clădiri ultramoderne. Trecut şi acesta printr-un incendiu, Oulu a fost reconstruit în stil classic de către acelaşi arhitect care a proiectat şi oraşul Helsinki- Carl Ludving Engel. Tot acesta a planificat şi reconstrucţia catedralei din Oulu terminată în 1845. Acesta adăposteşte cel ma vechi portret pictat din Finlanda. Ajuns aici turistul nu trebuie să rateze muzeul în aer liber ce prezintă viaţa tradiţională a finlandezilor, muzeu amplasat pe insula Turkansaario.
     
    Laponia
    Cu trecerea timpului Laponia devine una din cele mai populare destinaţii ale Europei. Mulţi vizitatori aleg Laponia în timpul verii pentru a se putea bucure de diversitatea activităţilor  în aer liber din care pot alege: ciclism, rafting, pescuit, canoe chiar şi căutare de aur.   Regiunea este perfectă pentru vacanţele în familie. Rovaniemi este capitala acestei regiuni şi se află exact pe cercul polar. Moş Crăciun locuieşte aici şi tot aici  se află şi Muzeul Arktikum, un muzeu superb ce aduce la viaţă toată istoria regiunii. Safari pe husky, plimbare cu snowmobilul, pescuit la copcă, şi alte nenumărate sporturi de iarnă, toate pot fi practicate aici.
     
    Rovaniemi
    Aici se întâlnesc 8 sezoane diferite fiecare având un tip specific de zi, temperaturi şi fenomene naturale. Schimbările de anotimpuri oferă condiţii pentru o paletă largă de activităţi. Fiecare sezon oferă posibilitatea de a admira şi de a te bucura de aceaşi regiune în lumini extrem de diferite.
    Deşi Crăciunul nu e doar o dată pe an în Rovaniemi aceste se sărbătoreşte tot anul. Fiindcă aici se află locuinţa lui Moş Crăciun care poate fi vizitată în orice zi a anului.
    Arktikum este centru de ştiinţe şi muzeu în acelaşi timp. Expoziţiile regăsite îi poartă pe turişti prin zonele arctice şi  istoria Laponiei finlandeze până în zilele noastre. În oraşul lui Moş Crăciuni se pot face o mulţime de lucruri. Aici se află nu doar locuinţa acestuia cât şi biroul. Tot aici se află oficiul poştal special creat pentru a primi corespondeţa copiilor din lumea întreagă. Pe lângă întreaga artilerie a lui Moş Crăciun Rovaniemi pune la dispoziţia vizitatorilor şi câteva muzee şi centre ştiinţifice sau culturale precum: Centrul de cercetare Pilke, Muzeul de artă Korundi, Parcul Zoologic Ranua, Muzeul Local de Istorie., parcul de Gheaţă etc.
      
    Vaasa
    Este un oraş important al coastei de vest. Vechiul oraş a fost distrus în 1852 cel nou fiind construit mai apropae de mare. Ruinele vechiului oraş pot fi admirate pe locul sitului Mustasaari. Musasaari este mai mult decât un sit, aici poate fi găsită o biserică veche, castele şi locuinţe ale secolului XVIII. Pe timpul Rpzboiului Rece Vasaa a fost capitala provizorie a ţării.
    Oraşul modern a fost gândit de către arhitectul Carl Axel Setterberg având la bază cinci străzi principale şi multe alte străduţe adiacente. Străzi înverzite, parcuri generoase în jurul clădirilor şi yona de coastă extinsă, toate acestea pentru a-i conferi oraşului o atmosferă relaxantă. În aglomerata piaţă centrală a oraşului se află Statuia Libertăţii Finlandei – statuia unui bărbat ridicată în 1983. Din oraş se pot face diverse excursii cu barca printre care şi vizita insulelor arhipeleagului Kvarken, primul arhipeleag devenit parte a patrimoniului UNESCO în 2006.
    Vaasa are o viaţă culturală activă cu frecvente concerte de toate felurile, muzee bune precum Muzeul de arte Kuntsi sau Muzeul în aer liber Hietalahti.   

    Zona Lacurilor

    În zona lacurilor din sud-estul ţării se găseşte mai multă apă decât uscat. Pe timpul verii totul arată ca o oglindă strălucitoare - o privelişte ce îţi taie respiraţia. Acesta este cel mai mare areal cu lacuri din Europa fiind astfel un paradis al pescarilor mai ales că infrastructura este foarte bună.

    Ţinutul este o zonă magică plină de canale, lacuri, insule, plaje şi multe zone foarte populare printre finlandezi. În această regiune a lacurilor se află două dintre cele mai atractive oraşe  ale ţării,  Tampere şi Savonlinna.  Tampere este al treilea oraş ca mărime din Finlanda şi este situat între lacurile Nasijarvi şi Phyajarvi. În Tampere se află parcul de distracţie Sarkanniemi, Muzeul Lenin şi un festival de film internaţional. Un alt obiectiv de marcă al acestei regiuni este Parcul Naţional Kolovesi. Parcul este format din dese păduri de pin care pe alocuri ascund peşteri cu picturi rupestre.

    Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători, în scop turistic sau vizită  în  Finlanda.

    Nu am găsit oferte care să corespundă căutării.