Kazahstan

Kazahstan
Marele Lac Almatî - Kazahstan
Palatul Prezidențial Ak Orda, Nur-Sultan - Kazahstan
Rachetă Soyuz, Cosmodromul Baikonur - Kazahstan
Turnul Bayterek, Nur-Sultan - Kazahstan
Vedere panoramică asupra Almatî - Kazahstan
    Capitala: Astana
    Suprafaţă: 2,724,900 km2  
    Limba oficială: kazaha
    Moneda: tenge
     
    Kazahstanul se află în Asia Centrală şi se întinde pe un teritoriu aproximativ egal cu cel al Statelor Unite. Peste jumătate din populaţie este alcătuită din kazahi, ruşii formează mai mult de un sfert, iar restul populaţiei este formată din ucrainieni, germani, cehi, curzi, coreeni şi alţi etnici din Asia Centrală. În total Kazhastanul are peste 120 de naţionalităţi.
    Principalele religii sunt islamismul şi ortodoxismul. În ultima vreme tot mai multe biserici şi moschei s-au construit numărul persoanelor religioase crescând simţitor.   
     
    Teritoriul Kazahstanului este divers şi este format din stepă şi păduri în nord, ce se transformă în dune de nisip în sud. Vreme de secole, câmpiile vaste ale Kazahstanului au fost teritoriul nomazilor şi sunt şi astăzi aproape nelocuite. Majoritatea aşezărilor se află în sud-estul şi estul republicii. Kazahstanul de vest marchează întâlnirea Europei cu Asia prin bazinul Marii Caspice. Depresiunea Karagie, la 132 de m sub nivelul mării, este cel mai jos punct din lume, după Marea Moartă. Exista multe bogătii arhitecturale în regiune, inclusiv moscheea subterană, în formă de cruce, Shakpak-Ata.
    Printre principalele oraşe ale ţării amintim capitala Astana, Almaty, Aktau, Taraz, Atyrau etc.  Dintre acestea Almaty este cel mai mare oraş al ţării.Totodată acesta este un oras cu arhitectură modernă, străzi largi, fântâni arteziene, parcuri şi privelişti încântătoare ale munţilor. Un alt oraş ce se remarcă este Turkestan. Acesta se află la 160km de Chimkent şi găzduieşte Mausoleul Kodja Ahmed Yasavi din secolul XIV, mausoleu construit în timpul lui Tamerlane. Mausoleul este inclus în patrimoniul UNESCO.
     
    Kazhastanul este una din cele mai bogate ţări ale lumii în minereuri feroase şi un fruntaş în producţia de aluminiu. 
     
    În centrul ţării s-au pastrat câteva situri arheologice cu rămăşiţe din Epoca de Bronz, de Piatră şi de Fier. Parcul Bayan-Aul are picturi rupestre, sculpturi în piatră, lacuri cu apă cristalină şi pini. Cosmodromul Baikonur se află la în apropiere de Leninsk şi este varianta din Asia Centrală pentru Cape Canaveral. De aici a decolat Yuri Gagarin, în 12 aprilie 1961.
    Sudul Kazahstanului este cunoscut ca şi o regiune a istoriei şi  a culturi din Asia Centrală. Aici  există o mulţime de monumente faimoase.  În acelaşi timp regiunea are un peisaj divers şi oferă ocazia de a trece prin toate cele patru sezoane într-o singură zi - vârfurile înzăpezite, lacurile şi gheţarii din lanţul muntos Tien Shan se pierd în terenuri deşertice şi de stepă, ce se întind pe mii de kilometrii.Deşertul adăposteste Duna Cântătoare, înaltă de 80m şi lungă de 3km. Este numită aşa deoarece nisipul purtat de vânt face un sunet asemănător cu cel al orgii. Un fenomenul cu totul nemaiîntâlnit.

    Datorită suprafeței întinse a țării, clima este foarte diversificată, în cea mai mare suprafață, aceasta fiind temperat continentală, aridă și semiaridă. Temperaturile medii anuale variază între -19 °C și -3 °C în ianuarie, respectiv +19 °C și +30 °C în iulie.

    Astana
    A fost declarată capitala Kazahstanului în 1997. Iniţial denumirea sa era Akmola schimbându-se în Astana abia în 1998. De când are statutul de capitală oraşul a trecut prin schimbări dramatice. Constructorii şi arhitecţii au dat naştere unor clădiri excepţionale care îmbină perfect modernul cu stil şi culorile orientale.
    Turnul Baiterek spre exemplu a devenit simbolul oraşului. Are o înălţime de 105 m iar la altitudinea de 97 de metri acesta dispune de o punte de observare a oraşului. Cei 97 de m nu au fost aleaşi aleator. Aceştia reprezintă anul în care oraşul a devenit capitală. Turnul găzduieşte expoziţii de artă, un acvariu şi un restaurant. În 1999 Astana a primit din partea UNESCO titulatura de Oraşul Lumii. Oraşul întâmpină turistul cu diferite muzee ce fac legătura  dintre trecut şi prezent. O importantă atracţie a Astanei este muzeul etnografic în aer liber denumit Harta Kazakhstanului sau  Atameken.  Practic muzeul prezintă diferite clădiri ale Kazhastanului atât vechi cât şi boi în dimensiuni miniaturale
     
    Cheile şi Lacul Kaindy
    La doar 320 de km depărtare de Almaty un pic înainte de zona lacurilor Kolsay se găseşte această locaţie liniştită. De-a lungul secolelor o bucată masivă de pâmânt a blocat cursul apelor ce străbăteau cheile Kaindy formând un lac extrem de frumos. Din punct de vedere geologic fenomenul e relativ recent deorece brazii existenţi la acea vreme nu au avut timp să se descompună ieşind şi azi din apa sclipitoare a locului arătând precum o ciudată formă de artă. De menţionat că odată escaladate cheile Kaindy oferă vederi spectaculare asupra Tien Shan şi valea râului Chilik. Lacul are o lungime de 400 de m iar în unele locuri este adânc de 30 de m. În general apa este destul de rece pentru a înota însă în unele zile ale anului se poate face şi acest lucru.  
     
    Lacul Balkhash
    Unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Lacul Balkhash este pe jumătate salin şi pe jumătate cu apă dulce şi este situat în partea estică a ţării fiind al doilea cel mai mare lac din Asia Centrală. Cele două jumătăţi sunt separate de o limbă de nisip iar principala sursă de apă este rîul Ili. Acest lac este un punct important pentru păsările în perioada de migraţie când zona devine extrem de bogată în diverse specii.
     
    Canionul Charyn
    În apropiere de graniţa cu China există un loc pe care mulţi îl consideră o adevărată concurenţă pentru Marele Canion al Statelor Unite şi anume Canionul Charyn. Cea mai spectaculoasă parte, Valea Castelelor abundă în formaţiuni de roci fantastice, colorate care trădează istoria peisajului. Pe fundul canionului se găsesc roci vulcanice iar deasupra pe unii pereţi sunt depuneri de lavă ale anticelor erupţii. În mare parte regiunea este una deşertică. Pe timp de vară există posibilitatea de a traversa rîul ce străbate canionul într-un coş, o experienţă unică.   
     
    Tien Shan
    Lanţul muntos Tien Shan se întinde pe o suprafaţa de 2400 km formând astfel graniţa dintre nord vestul Chinei şi Kazhastan. Cel mai mare vârf al muntelui este Vârful Pobeda cu o altitudine de 7.439 m însă acesta nu este pe teritoriul Kayahstanului. Cel mai mare vârf din Kayahstan este Vârful Khan Tengri cu o altitudine de 7010 m extrem de popular în rândul alpiniştilor experimentaţi. Vîrful este considerat un Mecca nu doar al alpiniştilor ci şi al împătimiţilor de hiking, al drumeţilor etc. Aceşti munţi oferă peisaje spectaculoase, păduri de cedru, canioane, şi multe vîrfuri acoperite cu zăpadă. Tot aici se găseşte şi Gheţarul Inylchek cu o lungime de aproximativ 60 de km adăpostind un superb lac: lacul Merzbacher.  
      
    Almaty
    Denumirea acestui oraş se traduce prin bogat în mere după renumele regiunii provenite din merEle extrem de gustoase şi diverse. Almaty este centrul comercial şi cultural al asiei Centrale gata să işi facă un renume pe harta turistică. Din păcate în 1911 un puternic cutremur a zguduit oraşul. Doar catedrala Zenkov a supravieţuit cutremurului. Acest edifciu înalt de 54 de m este unul dintre cele mai spectaculoase edificii din lemn ale lumii. În construcţia sa nu s-a folosit nici măcar un cui. Bazarul Zelyoni este mai mult decât o piaţă. Este un amestec de producători şi comercianţi adunaţi din toate părţile Asiei Centrale. Pentru o vedere panoramică a oraşului şi a munţilor dinprejur poate fi luată telecabină până sus pe Kok-tobe adică pe Dealul Albastru . Oraşul este dominat de Hotelul Kazahstan, cea mai înaltă clădire din oraş şi de Moschea Centrală construită în 1999, o clădire extrem de elegantă cu un dom albastru.
     
    Alakol Lake
    Lacul Alakol sau lacul colorat în traducere este unul din cele mai unice lacuri ale ţării. Este localizat în partea sud estică a ţării în apropiere de graniţa cu China. Lacul este localizat la o altitudine de 347 m deasupra mării are o lungime de 104 km şi o lăţime de de 52 de km. Pe ţărmul lacului se găsesc o specie de plante medicinale care doar cresc doar în locurile respective. Apa lacului are aceaşi compoziţie ca şi apa mării  fiind cunscută şi pentru capacitatea de a trata diferite afecţiuni dermatologice şi nu numai. La proprietăţile apei se adaugă  şi proprietăţile climatice. Cu toate acestea ceea ce face acest lac foarte special e întocmai frumuseţea acestuia

    Cetăţenii români care doresc să călătorească în Kazahstan au nevoie de viză de intrare

    Oferte