Kenya

Kenya
Antilope Gnu, Rezervația Masai Mara - Kenya
Bărbați Masai - Kenya
Elefant, Parcul Național Amboseli - Kenya
Lei, Rezervația Masai Mara - Kenya
Urmă de leu, Parcul Național Tsavo West - Kenya
     
    Capitala: Nairobi
    Suprafaţa: 582.650 km² 
    Limba oficială: engleză, swahili
    Moneda naţională: şiling kenyan
     
    Nici o altă ţară de pe Pământ nu poate oferi vizitatorilor săi la fel de multe locuri diverse de văzut şi activităţi de experimentat precum Kenya. În interiorul graniţelor acestei ţării veţi găsi savane bogate în vânat ideale pentru safari, culturi neschimbate de către lumea modernă, ​​plaje curate şi recife de corali, pădurile ecuatoriale şi munţi acoperiţi cu zăpadă, deşerturi mistuitoare şi oportunităţi nelimitate pentru aventură la care nu v-aţi fi aşteptat vreodată.
     
    Kenya are o cultură născută din nenumărate surse. Din perioada preistorică de la omul primitiv şi până în prezent, Kenya a fost un teren al schimbării fără sfârşit, plin de contraste şi foarte divers, loc de de întâlnire pentru popoarele din câmpiile din sud, pădurile din vest şi deşerturile din nord. Deasemenea, marea a adus influenţe din lumea de afară, şi trecerea comerţului cu mirodenii a creat cultura unică de coastă.
    Primii exploratori au descoperit aici un teren periculos dar de o mare frumuseţe, şi au creat o colonie unică în Imperiul Britanic. Aceasta a fost un spaţiu de contopire a culturii aventurierilor şi a vânătorilor de avere cu cea a triburilor indigene, iar sosirea muncitorilor şi a negustori din India a adus noi influente în acest teritoriu.

    Astfel, Kenya a adunat toate aceste influenţe pentru a-şi dezvolta propria cultură, luând de la fiecare ce are mai bun şi creându-şi în acest fel o identitate puternică.

    Lăsând la o parte cultura Kenyei, să nu uităm că această ţară din Africa este o ţară a faunei sălbătice, a safariului, o ţară cu câmpii vaste acoperite de mii de gnu şi gazele, gheparzi aşezaţi lângă movilele de termite, lei întinşi la soare ori girafe care se odihnesc la umbra unui acacia.
     
    Deasemenea, plajele insulelor Lamu şi Funzi sunt o reală încântare. Ambarcaţiunile tipice arabe de la mal, măgarii trăgând căruţe vechi din lemn şi plajele liniştite cu valuri calme, fac ca acestea să fie locul ideal de încheiere a unui safari prin Africa.
     
    Kenya este o ţară uscată, cu 75% din suprafaţa sa cu zone aride sau semi-aride.
     
    Interiorul Kenyei (Rift Valley şi ţinutul muntos central) are un climat liniştit, cu temperaturi medii în timpul zilei de 20 C şi nopţi reci. Ploile scurte cad de la sfârşitul lui octombrie până în decembrie, iar ploile de lungă durată îşi fac simţită prezenţa din martie până în mai.
     
    Fâşia de coastă are un climat cald şi umed tot timpul anului, cu temperaturi medii în timpul zilei de la 26 C până la 32 C. Căldura este una plăcută cu musoni care sufla dinspre sud-est din aprilie până în iulie şi nord-est din septembrie până în martie.
     
    Dacă doriţi să exploraţi şi să vă bucuraţi de rezervaţiile sălbatice, iunie este un momentul excelent pentru a vizita Kenya. În această perioadă, animalele profită de hrana care se găseşte din ambundenţă şi dau naştere puilor.
     
    Nairobi. Situat la 1.661 m deasupra nivelului mării şi aproximativ la jumătatea distanţei dintre Mombasa şi Kampala (capitala Ungandei), Nairobi a fost fondat în 1899 când a funcţionat ca depou al liniei ferate Unganda care se construia între Mombasa şi Uganda, în 1907 preluând funcţia de oraş-capitală de la Mombasa. Oraşul a fost complet reconstruit la începutul secolului XX după o epidemie de ciumă şi un incendiu care a devastat oraşul original. După aceea, aşezarea a continuat să crească, devenind capitala Protectoratului Est African Britanic, fapt ce a generat o invazie a britanicilor care între 1920 şi 1950 de la un număr de 9.000 de locuitori au ajuns la 80.000, fapt ce a dus la conflicte între aceştia şi triburile locale. Totuşi, într-un final, în anul 1963, Kenya a obţinut independenţa, Nairobi devenind capitala noului stat independent.
    În prezent, Nairobi este un mixt de zgârie-nori din sticlă, restaurante şi mall-uri, spaţii verzi răcoroase precum Parcul Uhuru, muzee şi galerii de artă de excepţie, toate acestea combinate cu mahale pline ochi cu refugiaţi din Somalia sau Sudan.
    Oraşul nu este o capitală modernă separată de marea pustietate care îl înconjoară. La doar 20 de minute de centrul oraşului, zebrele, gnu, girafele, bivolii, rinocerii, gheparzii şi leii populează Parcul Naţional Nairobi.
    În ciuda problemelor cu care se confruntă, Nairobi rămâne un oraş plin de viaţă şi cosmopolit, un oraş al contrastelor rasiale şi culturale.
     
    Mombasa. Mombasa este un loc cufundat în istorie, dar în acelaşi timp este un port comercial fascinant şi cosmopolit, o insulă legată de continent prin poduri şi feriboturi.
    O plimbare prin oraşul vechi este o adevărată plăcere. Străzile înguste, arhitectura arabă, faţadele colorate, aerul exotic, hainele din bumbac imprimate în culori vii, mirosul de mirodenii, femeile îmbrăcate în tradiţionale Bui Bui, pieţele aglomerate şi mirosul de peşte proaspăt îţi vor încânta simţurile cu siguranţă.
    Fortul Iisus care veghează asupra portului este mărturia vie a luptei dintre armata portugheză şi arabii Shirazi pentru controlul coastei Kenyei, iar moscheile, templele hinduse şi bisericile creştine care înconjoară străzile îmbogăţesc oraşul. Mombasa este astfel un loc în care atât istoria cât şi progresul sunt foarte apreciate, unde viaţa acestui port aglomerat este trăită în propriul său ritm.
     
    Rezervaţia Naţională Masai Mara. Maasai Mara este considerată a fi cea mai mare rezervaţie a faunei sălbatice din Africa. Acest teritoriu îţi taie răsuflarea la vederea vietăţilor ce îl populează. Păşuni vaste sunt împânzite de turmele de zebre, girafe, gazele, în timp ce pădurile de acacia abundă de păsări şi maimuţe. Elefanţii şi bivolii se tăvălesc în mlaştina Musiara, iar râurile Mara şi Talek sunt pline cu hipopotami şi crocodili.
    În fiecare an, Masai Mara este gazda celui mai mare spectacol natural din lume: marea migraţie din Serengeti. Din iulie până în octombrie, promisiunea de ploaie şi de iarbă proaspătă adună laolaltă peste 2 milioane de animale sălbatice care se unesc într-o singură turmă şi migrează din Rezervaţia Serengeti înspre nord, şi ajung în Rezervaţia Masai Mara.
    Animalele care ajung aici aduc cu ele un suflu nou rezervaţiei, nu doar prin faptul că regenerează păşunile dar şi prin prădătorii care au urmat turma şi au ajuns astfel aici în număr mare. Tocmai din acest motiv, Rezervaţia Masai Mara a fost numită Regatul Leilor, păşunile rezervaţiei fiind dominate de aceşti prădători feroce. Tot aici vieţuieşte şi specia destul de rară de leul cu coama neagră alături de ceilalţi membri ai grupului Big Five: elefantul, bivolul, leopardul şi rinocerul.
    Masai Mara este o minune naturală a vieţii sălbatice, un loc al turmelor de mărimi impresionante, a ciclurilor de viaţă atemporale, a morţii şi a regenerării.
     
    Lacul Victoria. Pe lângă faptul că este cel mai mare lac din Africa, lacul Victoria care se întide pe o suprafaţă de 68.800 km² (cât suprafaţa Irlandei) este şi cel mai mare lac tropical din lume. Cei 3.440 km de ţărm sunt împărţiţi între Tanzania, Uganda şi Kenya, ţărmul lacului fiind  una dintre cele mai populate regiuni din Africa.
    Numele lacului a fost dat de cercetătorul englez John Hanning Speke care în anul 1858 a descoperit lacul şi l-a denumit după numele reginei Angliei de atunci, regina Victoria.
    Lacul Victoria are peste 3.000 de insule (majoritatea nelocuite) şi adăposteşte peste 200 de specii de peşte care sunt exportaţi în întreaga lume, iar oraşele de pe ţărmul acestuia atrat an de an din ce în ce mai mulţi turişti.
     
    Muntele Kenya. Cu cei 5.199 m, Muntele Kenya este cel mai înalt munte din ţară şi al doilea din Africa, fiind un munte sacru pentru localnicii Kikuyu care şi-au clădit toate casele cu vedere spre el şi l-au numit Kirinyaga ,locul luminii´. Interesant este faptul că, chiar dacă se află aproape de ecuator, zonele înalte ale acestuia sunt veşnic acoperite cu zăpadă şi gheaţă.
    De fapt, Muntele Kenya este un vulcan stins format din trei vârfuri: Batian (cel mai înalt), Nelion şi Lenana. Escaladarea acestuia este destul de dificilă şi durează între 3 şi 5 zile, o aventură prin fascinanta lume a pădurilor, a faunei sălbatice, a vegetaţiei montane unice pentru a ajunge în cele din urmă la unul dintre obiectivele turistice cele mai rare din lume: zăpadă ecuatorială.
    Parcul Naţional al Muntelui Kenya se întinde pe pantele muntelui, la o altitudine de peste 3.200 m şi posedă o faună şi o vegetaţie abundentă şi variată. Elefanţii, rinocerii, bivolii, hidrele, maimuţele, babuinii, porcii sălbatici, hienele, vulturii, lichenii, bambuşii şi copacii veşnic verzi, toate acestea au găsit aici un loc propice pentru existenţa lor.
     
    Parcul Naţional Amboseli. Amboseli este un tărâm al giganţilor, un loc cu câmpii largi şi uscate care se întind până la orizont unde se unesc parcă cu cerul. Situat de-a lungul frontierei tanzaniene, parcul acoperă o suprafaţă de 405 km² şi este casa multor comunităţi Maasai. 
    Parcul este renumit pentru populaţiile de elefanţi şi turmele numeroase care se îngrămădesc pe lângă mlaştinile luxuriante, dar gigantul cel mai impresionant rămâne muntele Kilimanjaro, cel mai înalt munte al Africii, care chiar dacă se află peste graniţă, în Tanzania, cea mai bună panoramă asupra vârfului acoperit cu zăpada este din Parcul Naţional Amboseli. Celebrii elefanţi de aici, împart parcul cu rinoceri, girafe, gazele, lei, gheparzi, leoparzi, iar în zonele mai seci cu antilope cu urechi franjurate, gazele sau elani.
    Vizita acestui parc nu este completă dacă nu este inclusă şi o oprire la observatorul Observation Hill de unde veţi avea o vastă panoramă asupra întregului parc. Imaginea Kilimanjaroului deasupra turmele de elefanţi şi a arborilor de acacia este o imagine africană care vă lasă fără cuvinte.

    Lacul Nakuru. Lacul Nakaru este colorat în roz de la cei peste un milion de flamingo care locuiesc aici. Aceştia sunt atraşi de algele care cresc în apa alcalină a lacului, alge care sunt consumare în cantităţă uriaşe (250.000 kg de alge într-un an, de pe o suprafaţă de un hectar).

    În anul 1961 lacul a fost declarat rezervaţie ornitologică pentru protejarea păsărilor flamingo, iar în 1967 Nakuru a devenit parc naţional, fiind primul parc din Africa destinat protejării păsărilor.
    Pe lângă păsările flamingo, lacul găzduieşte pelicani, cormorani şi peste 400 de specii de păsări. Deasemenea, Parcul Naţional al Lacului Nakuru este locaşul rinocerului negru şi alb care sunt adesea văzuţi odihnindu-se pe malul lacului, sub un arbore acacia.
     
    Rezervaţia Samburu. La nord de râul Ewaso Nyiro este aşezată Rezervaţia Samburu. Apele râului crează oaze de verdeaţă care atrag vietăţile sălbatice, pădurile riverane fiind în contrast puternic cu câmpiile aride şi spinoase din jur.
    Samburu, este vizitată de mari turme de elefanţi care sosesc aici în căutarea apei. În sezonul uscat, elefanţii îşi înfing colţii în albia uscată a râului pentru a scoate la suprafaţă apă, fapt îmbucurător şi pentru restul animalelor.
    Regiunea Samburu este cunoscută şi ca cel mai bun loc pentru a găsi mai multe specii endemice precum: zebra imperială, girafa recticulară, porumbelul vinaceous sau gerebuk-ul (o specie de antilopă cu gât de girafă). Silueta unui leopard în asfinţit este deasemenea o imagine comună în Samburu.
    Întreaga regiune Samburu este un loc de o frumuseţe magică, un loc unde apusul soarelui de un roşu închis şi leopardul care iese la vânătoare formează o imagine uimitoare care pune capăt unei zile perfecte de safari. 
     
    Marea Migraţie. În Marea Migraţie a Africii, două milioane de animale sălbatice se unesc pentru o călătorie de aproximativ 1600 km.Turmele ajung în Rezervaţia Mara Masai din Kenya în luna iulie şi rămân acolo până în octombrie, când, în cautare de ploaie se deplasează lent înapoi spre sud, în câmpiile Rezervaţiei Serengeti din Tanzania.
     
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Kenya este necesară viză. 

    Nu am găsit oferte care să corespundă căutării.