Mongolia

Mongolia
Locuinţă tradiţională a nomazilor
Canionul Yolyn Am
Mănăstirea Gandan
Lacul Khuvsgul
Deşertul Gobi
Palatul Bogd Khan . Ulan Bator
Dealul Zaisan
Bayanzag .Rocile înflăcărate
Lacul Ugii

    Capitala: Ulan Bator

    Suprafaţa: 1.564.100 km²
    Limba oficială: mongola
    Moneda: tugrikul
     
    Este situată în Asia Centrală şi se învecinează la sud cu China şi la nord cu Rusia. Teritoriul său a fost mult mai mare în timpul expansiunii mongole conduse de Ginghis Khan şi Kublai Khan, incluzând până în secolul XX o parte importantă a Siberiei şi o regiune care astăzi aparţine Chinei.
    Mongolia este una din ultimele destinaţii neatinse ale  lumii. Deşertul Gobi o mare parte din sudul ţării, o zonă formată din dune de nisip şi stepă ierboasă este unul din motivele pentru care Mongolia deţine o diversitate faunistică bogată.  
     
    43 % la sută dintre locuitorii Mongoliei îşi duc traiul în locuinţe tradiţionale de nomazi numite iurte, locuinţe care pot fi uşor demontate şi montate la loc. Majoritatea taberelor de nomazi migrează de două ori pe an în funcţie de schimbările climatice desigur. Aceştia aleg locuri situate în apropirea apelor pe timpul verii şi diferite văi montane în timpul lunilor de iarnă.  
    În deşertul Gobi există posibilitatea de cazare în aceste locuinţe tradiţionale. Această locuinţă seamănă cu un cort însă condiţiile regăsite sunt mult mai bune. Majoritatea au electricitate prin intermediul panourilor solare sau cu ajutorul unor generatoare electrice.  În interior corturile sunt căptuşite cu lână de oaie, podeaua este din lemn iar în centru sunt puse diferite sobe ca sursă de încălzire. În aceste structuri de cazare sunt servite mese consistente ale căror ingredient de bază este mielul.
     
    De precizat că în Mongolia se găsesc 7 zone naturale distincte: zonă montană, zona pădurii de taiga, zona de trecere dintre vegetaţie montană şi stepă, zona de stepă, trecerea de la stepă la deşert, zona de deşert şi zona umedă. Datorită diversităţii zonelor ţara este bogată şi în specii faunistice, mai ales specii protejate. În deşertul Gobi de exemplu pot fi suprinse ultimele specii de cai sălbatici din specia takhi-o specie de cal ce seamănă cu o zebră fără dungi. 

    Festivalul Nadaam reprezintă un foarte bun moment pentru a vizita Mongolia datorită manifestărilor unice ce au loc pe timpul acestuia. Practic acesta este unul dintre motivele principale  ale turiştilor care vin în Mongolia.

    De la căderea comunismului Mongolia a făcut tot posibilul să supravieţuiască  şi să se deschidă lumii oferind o serie de atracţii în special naturale dar şi atracţii legate de viaţa tradiţională a locuitorilor.

    Din punct de vedere al temperaturilor  Mongolia se caracterizează prin veri extrem de calde şi ierni extrem de reci.
    Temperatura medie vara este de 20º C iar iarna de de - 23º C. Iarna durează din noiembrie până în februarie, primăvara din martie până în mai iar vara din iunie în septembrie.  Sezonul propice călătoriilor în Mongolia este destul de scurt din mai până în septembrie când temperatura este mai plăcută. Din iulie până în septembrie e sezonul ploilor însă ploile sunt scurte vântul însă poate bate destul de tare uneori scăzând temperatura uneori de la 30 la 5ºC. Ulan Batorul poate fi vizitat tot timpul anului de cei care tolerează temperaturile scăzute.
    Pentru Deşertul Gobi sunt recomandate lunile septembrie si octombrie, când căldura este suportabilă. De la mijlocul lui octombrie până la mijlocul lui mai este foarte frig, cu furtuni de zăpadă ce pot bloca traficul aerian şi cel rutier.  

     

    Ulan Bator
    Un oraş în al cărui Muzeu de Istorie pot fi admirate rămăşiţe din epoca dinozaurilor are încă aspectul unui oraş european din anii '50. Localizat de-a lungul râului Tuul, înconjurat de munţi superbi, Ulan Batorulul este dominat încă de blocurile de apartamente în stil comunist. Sükhbaatar reprezintă centrul oraşului. Piaţa a fost numită după personalitatea istorică a cărui statuie domină locul respectiv Sukhbaatar.
    Această capitală a fost inclusă de către revista Forbes în topul celor mai liniştite destinaţii ale lumii. În primul rând aceasta este printre singurele capitale din lume în care cu siguranţă nu se găsesc lanţuri precum McDonald’s sau Starbucks.
    Statuia lui Genghis Khan, se află în zona de stepă la doar o oră distanţă de capitală. Statuia măsoară 40 m în înălţime şi este cea mai mare statuie ecvestră din lume. Ulan Batorul este înconjurat de patru munţi consideraţi sacri de către locuitorii ţării: Tsetseegum, Chingeltei, Songino Khairkhan si Bayansurkh; cel mai înalt varf, Bogdkhan Uul (2260 m) poate fi escaladat numai din iunie până în septembrie, cu un permis special, ce poate fi obţinut la intrarea în Parcul Naţional Bogdkhan.
    Oraşul este principalul nod de comunicaţie pentru a vizita Mongolia. Aici se găseşte singurul aeroport internaţional şi singura cale ferată internaţională: transsiberianul parcurge oraşul de la nord la sud. Capitala este un oraş al contrastelor în care viaţa modernă se îmbină perfect cu viaţa tradiţională. Pe multe străzi pot fi văzute maşini scumpe însă totodată călăreţii şi vitele  încă fac parte din scenele comune. Cu toate că clădirile stilate caracterizează centrul oraşului vizitatorii care sosesc pe aeroportul Buyant-Uhaa sau cu trenul nu vor avea cum să nu observe cartierul iurtelor- case tradiţionale.
     
    Gandan Monastery      
    Este cea mai mare şi mai importantă mănăstire din Mongolia şi probabil unul din obiectivele principale ale Ulan Batorului. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea aceasta este singura mănăstire în care ceremoniile budiste se desfăşurau chiar şi pe timpul comunismului. Mănăstirea este plină de turişti mai ales în timpul slujbelor religioase.
    Templul Migjid Janraisig este o parte importantă a Mănăstirii Gandan deoarece acesta găzduieşte statuia aurită a lui Migjid Janraisig . Această stauie este defapt o copie a originalului distrus în 1920 de către comunişti. Statuia a fost construită din donaţiile poporului mongolez ca simbol al reînvierii budismului.
     
     Muzeul Natural de Istorie         

    Este unul dintre cele mai vechi muzee al Mongoliei fondat în 1924 ca fiind Muzeul Naţional Central. În 1997 a devenit Muzeul Natural de Istorie. Astăzi are departamente de geografie, geologie, floră, faună şi paleontologie. Aici pot fi văzute reprezentări ale ursului din Gobi, cămila sălbatică, păsări şi peşti care îl ajută pe vizitator să îşi formeze o idee cu privire la fauna bogată a Mongoliei. Cea mai impresionantă este secţia de paleontologie.  În această secţiune pot fi admirate ouă pietrificate şi oase ale dinozaurilor care cu aproximativ 60-70 de milioane de ani în urmă dominau Deşertul Gobi. Două exemplare de dinozauri carnivori au scheletele complet reconstituite în cadrul acestei secţii.  Vorbim de dinozaurii Tarbosaurus şi Saurolophus.

     

    Muzeul Naţional de Istorie           

    Destul de recent deschis acest muzeu ocupă clădirea fostului Muzeu al Revoluţiei. Acesta deţine cea mai bogată colecţie de obiecte şi mărturii istorice ale Mongoliei. Colecţia cuprinde o sumedenie de artefacte, obiecte de artă, echipamente militare sau arme ce aparţineau luptătorilor din armata lui Genghis Khan. În afara muzeului există o sculptură uriaşă făcută în cinstea victimelor din 1930. De asemenea colecţiile includ şi porturi tardiţionale şi bijuterii mongoleze vechi. Alte obiective importante ale oraşului Ullan Bator sunt Muzeul  Zanabazar de arte, Muzeul Bogd Khan Palace, Mănăstirea Choijin Lama  şi bineînţeles piaţa Sukhbaatar. Bogd Khan Palace Museum; a fost construit între 1893 şi 1903 şi a fost reşedinţa ultimului rege al Mongoliei Javzan Damba Hutagt al VIII-lea.                              
                                                    
    Zaisan Hill
    Zaisan este locul de unde poate fi admirată panorama oraşului. Monumentul din vârful dealului a fost construit în cinstea soldaţilor căzuţi la datorie în timpul celui de al Doilea Război Mondial.                                            
     
    Parcul Naţional Terelj
    Parcul Naţional Terelj este considerat cea mai populară destinaţie din Mongolia şi a treia cea mai mare suprafaţă protejată a ţării. Vizitatorii se pot bucura de plimbări încântătoare pe covoarele pajiştilor admirând flora sălbatică, diferitele formaţiuni stâncoase, munţii acoperiţi cu păduri de pin etc. Parcul este localizat la doar 80 de km de Ulan Bator şi este foarte preferat de către turiştii mai ales datorită varietăţii de activităţi ce pot fi întreprinse în parc: rafting, călărie, hiking, ski, camparea cortului sau parcurgerea unor trasee pe bicicletă. 
     
    Rezervaţia Naturală Khustaii Nuruu
    A fost infiinţată pentru a proteja regiunile de stepă şi faimoşii cai takhi, un adevărat simbol al Mongoliei, care au început să se împuţineze îngrijorător din anii '60, fiind vânaţi pentru carne.
    La doar două ore de condus de Ulan Bator se află această rezervaţie extrem de diversă  în floră şi faună localizată pe suprafaţa dealurilor Khustai, Rezervaţia adăposteşte numeroase specii de păsări, vulpi, antilope şi cel mai important ultimele populaţii supravieţuitoare de cai sălbatici Prejewalski şi Takhji.
    Cele 90.000 de hectare ale parcului situate la 60 de mile de Ulan Bator găzduieşte una din mirificile specii de cai sălbatici pe cale de dispariţie şi anume specia  Przewalski. Fiecare cal din această specie are aproximativ 2,5 m în lungime, 1,46 m în înălţime şi cântăresc aproximativ 300 de kg.  În trecut această specie avea o arie de răspândire largă, începând din Munţii Ural până în Mongolia. Calul Przewalski este unicul cal salbatic care a spravieţuit până astăzi. 
     
    Lacul Ugii    
    Lacul Ugii este situat la o altitudine de 1. 337 m deasupra mării. Are o suprafaţă de 25 de km² şi este cunoscut pentru diversitatea de peşti şi păsări. Lacul este atât de bogat în peşte încât acesta susţine cu brio o adevărată industrie piscicolă. Între 50 şi 90 de tone de peşte sunt prinse anual din acest lac. Dintre păsări aici pot fi admirate diferite specii de lebede, gâşte, pelicani etc. 
     
    Karakorum
    În 1220 Ghenghis Khan a ales să mute capitala de la Khentii la Karakorum. Cu toate că oraşul nu a fost terminat decât la mult timp după moartea lui acesta a fost totuşi centrul politic, economic şi cultural al Imperiului Mongol, găzduind multe palate, moschei, biserici, mănăstiri reprezentative pentru multe regiuni ale lumii. În apropiere de Karakorum se află frumoasa Mănăstire Erdene Zuu Khiid oferind vizitatorilor senzaţia trecutului glorios al regiunii.
     
    Lacul Khuvsgul
    Este cel  mai adânc lac din Asia de Nord cu o adâncime de peste 250 de m şi o suprafaţă de 2700 km². Zonele din împrejur sunt o adevărată încântare pentru exploratori: aer curat, poieniţe liniştite şi pădure de taiga. Este înconjurat de munţi cu înălţimi de 2000 m, acoperiţi de păduri de pini şi pajişti înverzite unde pasc iacii, caii şi elanii;
     
    Bayanzag
    Acesta este unul dintre cele mai faimoase locuri şi reprezintă locaţia unei vechi întinderi de apă totodată locul unor descoperiri paleontologice de seamă. Locul a fost numit Stâncile în Flăcări de către Roy Andrew Chapman, un explorator american care a vizitat Mongolia în 1920. În timpul călătoriei  sale care durat aproximativ 2 ani acesta a descoperit fosilele unor dinozauri. Şi-a transportat descoperirile paleontologice cu ajutorul a 70 de cămile pentru a le expune în Muzeul din  Ullan Bator. În total el a găsit 8 tipuri distincte de dinozauri. Pe lângă regiunea Bayanzag din sudul Deşertului Gobi mai are şi alte regiuni insteresante precum zona montană Nemegt. 
     
    Deşertul Gobi
    Guvernul Mongoliei a declarat în 1975 deşertul parc naţional. Mai târziu acesta a fost denumit  patrimoniu UNESCO fiind a patra cea mai mare rezervaţie a biosferei din lume.  Mongolezii cosideră că există 33 părţi diferite ale deşertului
    cu surprinzător de multă iarbă, ce asigură hrana oilor şi cămilelor. Ţinuturile cu verdeaţă ale stepelor sunt patria faimoşilor cai takhi, cei care au purtat armata lui Ginghis Khan spre numeroase victorii. Deşertul  a fost cândva un tărâm al dinozaurilor însă azi adopăsteşte alte creaturi cum sunt cămilele, leoparzi, oi de munte, gazele etc. Multe dintre cele 33 de subregiuni ale deşertului au au fost declarate parcuri naţionale.
     
    Pentru cetăţenii români care călătoresc în Mongolia este necesară obţinerea vizei de intrare.

    Oferte