Noua Zeelandă

Noua Zeelandă
Fiord Land
Rotorua. Grădinile guvernului
Lac de smarald pe Muntele Tongariro
Auckland
Polynesian Spa, Rotorua
Alpii Sudici
Galerie în muzeul Te Papa, Wellington
    Capitală: Wellington
    Suprafaţă: 268.680 km² 
    Monedă: dolar neozeelandez
    Limbi oficiale: engleză şi maori
     
    Primii maori care au ajuns din Polinezia pe tărmurile Noii Zeelande, în canoe, au descoperit un ţinut cum nu mai văzuseră până atunci, o lume preistorică, izolată şi unică. Au numit-o Aotearoa ţara norului alb datorită ceţii ce înconjoară de obicei vulcanii înalţi şi vârfurile acoperite cu zăpadă. Cea mai mare parte a ţinutului este acoperită de păduri bogate şi vechi de conifere, alături de care cresc ferigi uriaşe, în timp ce apele adânci de un albastru turcoaz mângâie numeroasele plaje şi golfuri ale acestor insule vaste.
    Triburile maori au prosperat în aceste ţinuturi sudice însă s-au şi războit între ele mai mult de 500 de ani. Dintr-o populaţie de 4,2 milioane de locuitori, aproape 15 % sunt identificaţi cu origine maori şi 80% europeană. Acest lucru face din Noua Zeelandă un loc de întâlnire pentru culturile maori cu cultura engleză. Neozeelandezii iubesc ieşirile în natură. Munţii ocupă un loc special în inima lor deci nu este de mirare că primul om care a cucerit Everestul este neozeelandez. Ţara este faimoasă pentru traseele montane, în locuri precum Milford Track, Route Burn, şi Pasul Tongariro. Kiwi reprezintă un grup de persoane cărora le place să semenţină în formă şi sănătoase, dornice să iasă în aer liber, să meargă cu bicicleta să se caţere, să navigheze să înoate etc. Cele mai importante atracţii ale Noii Zeelande - Alpii de Sud, gheţarii, fiordurile, vulcanii şi traseele minunate sunt ocrotite în parcurile naţionale administrate de către Departamentul de Conservare, un sistem foarte bine pus la punct de protejare a bogăţiilor naturale.
    Noua Zeelandă este o ţară formată din două insule, două jumătăţi, două personalităţi. Insula de Nord este locuită de trei sferturi din populaţia totală dominată fiind de oraşul Auckland, marele oraş al polineziei.  Insula de Sud este mai sălbatică, mai specatculoasă fiind prin urmare principala destinaţie a turiştilor- lăcaş al munţilor magnifici, al fiordurilor şi a lacurilor curate ca lacrima.
    Noua Zeelandă are un climat temperat, iar în principalele zone locuite rar se întâlnesc temperaturi sub 0º C  sau peste 30º C de grade. În general clima este variabilă şi acoperă o gamă largă de la un climat subtropical în extremitatea nordică, la unul rece, in cea sudica. La munte sunt condiţii alpine severe ce creează o multitudine de microclimate. Înconjurate de mare, insulele atrag precipitaţii abundente între 60 şi 160 cm ³ pe an în unele locuri. Vînturile vestice predominante aduc cea mai mare cantitate de precipitaţii, enorme pe coasta de vest a Insulei de Sud, în timp ce zonele cele mai aride sunt numai la 100 km depărtare, pe cealaltă parte a Alpilor de Sud. Zăpada îmbracă munţii de pe ambele insule, dar este rar întâlnită în zonele de coastă. Există şi cazuri în care sudul şi estul Insulei de Sud pot  fi acoperite cu zăpadă în timpul iernii.
    Vînturile au toane şi pot produce mişcări bruşte. Norii se pot învolbura, aducând ploaie, după care sporadic, soarele lucru ce se poate întâmpla chiar de mai multe ori pe zi. Zonele protejate de vînturile de vest au parte de mai multă vreme însorită: regiunile Nelson şi Marlborough, din insula de Sud şi Baz of Plenty, cauza unui soare strălucitor şi a unui nivel ridicat al radiaţiilor ultraviolete.
    În Insula de Sud cea mai potrivită perioadă pentru vizite este din octombrie până în aprilie. În Insula de Nord cu toate că vara este mai plăcut aceasta poate fi vizitată pe tot parcursul anului.

    Wellington

    Compact şi uşor de parcurs, centrul capitalei neozeelanedeze merită să fie explorat, având în vedere moştenirea culturală a acestuia şi faleza reamenajată, unde te întâmpină impunător Muzeul National Te Papa. În inima spaţiului cultural al oraşului se află Piaţa Civică. Pavată in 1990 piaţa este decorată artistic inclusiv cu palmieri stilizaţi. În Wellington poţi vizita bulevardul Lampton Quay de la capătul căruia poate fi luată telecabina terminată in 1902, mai poţi vizita Grădina Botanică, Parcul Memorial sau Districtul Parlamentului. 

     

    Auckland
    Cu un port splendid şi un climat blând, oraşul Auckland atrage un număr crescând de rezidenţi şi de vizitatori, deopotrivă. De departe cel mai mare oraş din Noua Zeelandă acesta este şi un punct central al vieţii culturale a ţării. Moştenirea victoriană, suburbiile, vulcanii şi o faleză dinamică îl fac unul dintre marile porturi de la Pacific. Centrul tradiţional al oraşului este Queen Street care porneşte de la terminalul pentru feribot şi urcă apoi pe deal spre şoseaua Karangahape. Cel mai potrivit pentru a-ti începe excursia prin oraşul Velierelor este faleza de unde te poţi îndrepta spre interiorul oraşului.  
    Viaductul Basin găzduieşte iahturile de concurs pe faleză devenind un punct de interes datorită restaurantelor şi a celei mai pline vieţi de noapte din oraş. Muzeul Naţional Maritim de pe Viaductul Basin sărbătoreşte moştenirea navală a Noii Zeelande de la primii exploratori polinezieni la eroii Cupei Americii. Multe galerii şi vase oferă o prezentare detaliată.
    Având sute de golfuri, vînturi ce suflă de la nord la est şi o mulţime de magazine specifice, Auckland este faimos pentru posibiltăţile de practicare a windsurfingului. 
      
    Bay of Islands
    Apele albastru turcoaz ale Bay of Islands sunt presărate cu aproape 150 de insule însorite adăpostite de dealuri pitoreşti. Dintre toate atracţiile de pe coastă ale unei ţări binecuvântate cu peisaje mirifice Bay of Islands este de departe cea mai cunoscută. Minunatul golf poate fi explorat printr-o mulţime de activităţi de la înot cu delfinii până la cursele de pescuit, dar cele mai populare rămân croazierele. Pahia este centrul istoric din Bay of Islands. El se învecinează cu locul unde s-a semnat tratatul de la Waitangi.
     
    Rotorua
    Localizată în zona centrală a Insulei de Nord, Rotorua este locul în care cultura maori se împleteşte cu activitatea vulcanică. La acestea se adaugă izvoarele termale, dansul haka şi mâncarea gătită la hangi (cuptor de pământ). Regiunea Rotorua se află lângă lanţul vulcanic ce se întinde de la Insula White până la înaltele vârfuri din Parcul National Tongariro. Tribul maori local şi-a luat numele după canoea legendară- Te Arawa, care a ajuns aici în jurul secolului al XIV-lea.  
    Aproape tot ce poate oferi Noua Zeelandă poate fi găsit în Rotorua cu excepţia înotului cu delfinii. Majoritatea atracţiilor turistice se află la periferia sau în afara oraşului, dar şi centrul oraşului se poate lăuda cu locuri interesante. Cel mai bun loc pentru a începe plimbarea prin Rotorua este elegantul Government Gardens. În parcul din apropiere se găseşte Muzeul Rotorua, lângă muzeu se află clădirea restaurată a Blue Baths şi din aceaşi categorie Polynesian Spa etc.   
     
    Plimbare pe pasarela Tongariro
    Considerată cel mai spectaculos traseu de o zi din lume, spectaculoasa Pasarelă Tongariro te poartă pe lângă vulcani, lacuri de crater, deşerturi alpine, păduri cascade şi izvoare fierbinţi. De obicei, traseul este parcurs vara când drumul aduce cu o scenă din Marşul Pinguinilor. Pe parcursul traseului avem ocazia de a vedea Soda Srpings, Vârful cărămiziu al Muntelui Ngauruhoe, Craterul Roşu, Emerald Lake şi multe alte frumuseţi naturale.
     
    Christchurch şi Canterbury
    Oraşul cel mai mare din Insula de Sud şi un prim popas pentru turişti, oferă o imagine a Angliei în mijlocul Pacificului. Cu biserici gotice împodobind râul şi grădini rafinate, încântătorul oraş delectează ochiul cu moştenirea sa englezească. Curat verde şi cu un aer englezesc, Christchurch este al treilea oraş ca populaţie din Noua Zeelandă fiind poara de intrare în Insula de Sud. Spre deosebire de aşezările ceva mai gălăgioase, Christchurch a fost un proiect al Bisericii Anglicane, menit să atragă o clasă mai bună de colonişti.  În această regiune nu trebuie ratate arhitecura gotică a oraşului în stil englezesc Christchurch, plimbarea cu barca pe râul Avon, gondola pe vârful dealului Port Hills, fosta colonie franceză de la Akaroa, peisajele alpine din parcul naţional Arthur’s Pass, lacurile glaciare de la Tekapo şi Pukaki şi nu în ultimul rând Muntele Cook. 
     
    Gheţarii Franz Josef şi Fox
    Aceştia sunt principala atracţiei a Coastei de Vest. Aflaţi în parcul naţional Westland, aceştia sunt unii dintre cei mai accesibili gheţari din lume. Şoseaua urmează apoi coasta spre sud. Până în singuraticul Jacson Bay, trece de Haast după care schimbă direcţia spre Wanaka şi Quenstown. Parcul Naţional Westland Tai Poutini este cel mai important obiectiv de pe Coasta de Vest şi se întinde pe cei mai înalţi munţi din Alpii de Sud până la plajele de pe coastă.
     
    Gheţarul Franz Josef
     are o lungime de 12 km poartă numele împăratului austro-ungar nume primit de la geologul german Julius von Haast. Punctul terminus al gheţarului abrupt, vechi de 7000 de ani, se află la 19 km de mare. Gheţarul care se topeşte alimentează cursul râului Waiho. Gheţarul Fox nu are acelaşi număr de vizitatori ca şi Franz Josef deşi accesul este mai uşor iar peisajele la fel de spectaculoase. Gheţarul are o lungime de 13 şi o diferenţă de nivel de 2600 m.
     
    Fiordland
    Peisajul Noii Zeelande nu este nicăieri mai spectaculos decât în îndepărtatul Fiordland, cu munţii săi impresionanţi şi fiordurile impresionante. Parcul naţional Fiordland cuprinde aproape întreaga regiune, inclusiv faimosul Milfourd Sound una dintre principalele atracţii din ţară şi Doubtfoul Sound. La marginea parcului oraşele staţiune Te Anau şi Manapouri oferă cazare pentru turişti. Milfourd Sound este cea mai mare atracţie a regiunii datorită faptului că este cel mai spectaculos. Vârful Mitra denumit astfel după asemănarea cu mitra unui preot, iese cel mai mult în evidenţă, ridicându-se aproape vertical la înălţimea de 1692 m.

    Cetăţenii români pot călători în Noua Zeelandă fără viză de intrare.
    Perioada de şedere admisă pentru călătoriile fără vize este de 90 zile intr-un interval de 6 luni de la data primei intrări

    Oferte