Peru

Peru
Lima - Piaţa Armelor
Amazonul
Arequipa
Anzii Cordilieri
Canionul Colca
Cusco
Cusco - Templul Koricancha
Desenele de la Nazca
Machu Picchu
Machu Picchu
Lacul Titicaca
    Capitala: Lima
    Suprafaţa: 1.285.216 km² 
    Limba oficială: spaniolă
    Moneda naţională: nuevo sol
     
    Peru – o ţară cu multe personalităţi – unde marile centre urbane prosperă alături de tradiţiile ancestrale ale ţinuturilor rurale din Anzi şi deşerturile imense fac loc pădurilor tropicale de un verde întunecat, crează un mozaic unic care te face să crezi că te afli pe 2 continente separate.
     
    Majoritatea teritoriului care se află între graniţele Peru a fost condus de o putere centrală încă din secolul XV-lea, atunci când imperiu Inca se afla în perioada de apogeu, Peru fiind astfel cel mai vechi stat al Americii. Luând în considerare acest fapt, nu e de mirare că majoritatea lucrurilor pe care le asociem cu America de Sud (lama, alpaca, civilizaţia incaşă cu Machiu Picchu) sunt de esenţă peruană.
     
    Cu o populaţie de 29 de milioane de persone, Peru este a patra ţară din America de Sud în ceea ce priveşte numărul de locuitori. Aproape 45% din peruani sunt indigeni (doar Bolivia având un procentaj mai mare de indigeni în emisfera vestică) iar restul populaţiei este împărţit între metişi (37%), europeni (15%) şi mici grupuri etnice de africani şi asiatici.
     
    Triburi amerindiene precum Aguarana, Machigenga, Shipibo, Urarina sau Yagua îşi au aşezământul în bazinul Amazonului. Pe lângă limbile lor, aceşti băştinaşi ai pădurii tropicale au mai multe tradiţii şi obiceiuri inspirate din culturile precolumbiene şi iberice ale ţinuturilor muntoase şi de coastă. Aceste triburi din junglă au grade diferite de contact cu lumea exterioară, unele fiind relativ bine integrate în societăţile oraşelor din jungla, iar altele având contact foarte puţin sau deloc cu lumea exterioară junglei.
     
    Una peste alta, Peru posedă aproape orice de ecosistem pentru care continentul sudamerican este cunoscut. De la Anzii înalţi şi pădurea tropicală amazoniană, până la Deşertul Atacama şi enigmaticul platou alpin înalt, această naţiune îşi etalează mozaicul remarcabil de peisaje, ţinuturi, climă şi sălbăticie.
     
    Majoritatea călătorilor prin Peru plănuiesc să viziteze ţinuturile muntoase pentru a vedea Machu Picchu. Timpul cel mai bun pentru a ajunge aici este în perioada sezonului uscat din ţinuturile muntoase, sfârşitul lunii mai – jumatatea lui septembrie. În lunile ploioase ianuarie – aprilie, transportul cu autobusul poate avea întârzieri sau poate fi chiar anulat, iar potecile sunt nămoloase.
     
    În pădurea tropicală din Amazon, ca regulă, plouă tot anul. În nord este în general mai ud decît în sud, mai ales din octombrie până în mai, dar rareori plouă pentru mult timp. Ploile tropicale torenţiale durează în principiu una sau două ore, după aceea fiind din nou însorit.
     
    Coasta are un climat uscat tot timpul anului. Vânturi reci de la coasta sudică produc o ceaţă gri uşoară numită "garua", ceaţă care persistă din mai până în decembrie. În partea nordică a coastei este însă cald şi însorit tot timpul anului.
    Lima. Aproape o treime din populaţia statului Peru trăieşte în capitala metropolitană Lima. Un oraş istoric şi vibrant, Lima posedă o superbă arhitectură colonială, o bucătărie de talie mondială, dar încă nedescoperită în mare parte, o viaţă de noapte sclipitoare, muzee excepţionale şi chiar câteva situri arheologice pre-Inca.
    Capitala peruviană, care avea odată imaginea unui oraş gri şi deprimant pe care turiştii erau sfătuiţi să-l viziteze în grabă, continuă să se dezvolte, câştigându-şi o reputaţie pentru cultură, trandiţii culinare şi viaţa de noapte fără egal în Peru. Astăzi, majoritatea vizitatorilor Limei se bucură de centrul oraşului, inima politică a naţinii, care a fost inclus în Patrimoniu UNESCO în anul 1988. Plaza Mayor cu catedrala datând din sec. XVI-lea, Palatul Prezidenţial, catacombele din Convento de San Francisco sau clădirile coloniale fac deliciul călătorului prin Lima.
     
    Machu Picchu.  Cea mai frumoasă atracţie din Peru încântă sute de mii de vizitatori în fiecare an. Acest oraş Inca, rămas nedescoperit în perioada cuceririi spaniole din secolul al XVI-lea, uitat şi nederanjat timp de aproape 4 secole, se află în cea mai uimitoare zonă şi posedă cea mai frumoasă arhitectura dintre toate siturile arheologice din America de Sud.
    Micul oraş-fortăreaţă, pierdut în zona andină, este o dovadă a priceperii meşterilor incaşi în piatră care au trăit cu peste 600 ani în urmă. Blocurile mari de granit gri sunt îmbinate atât de bine încât nici o lamă de cuţit nu poate intra printre ele.
    Explorarea ruinilor este plină de surprize, iubitorii de mister putându-se bucura din plin de aceasta călătorie. În citadelă se intră prin Casa Îngrijitorilor din Terase, apoi se traversează zona băilor şi se ajunge la Templul Soarelui, epicentrul "muntelui bătrân" sau "bătrânului înţelept" după cum se traduce Machu Picchu. Structura sofisticată a templului era destinată realizării de măsurători stelare. Lângă  Templul Soarelui se află Casa Îngrijitorilor Fântânii, iar în faţă se află Domeniul Regal, cu casele cele mai spaţioase. Observatorul principal din Machu Picchu este marea piatră solară cunoscută sub numele de Intinhuatana, semnificaţia ei literală fiind "piatra care fixează soarele". Investigaţiile au demonstrat că aceasta semnala cu exactitate echinocţiile, solstiţiile şi alte fenomene solare. Edificiul cel mai important al complexului este Templul celor Trei Ferestre, o structura elegantă care domină oraşul şi sălbăticiile culmilor dimprejur. Unii autori susţin că ferestrele acestui templu au fost dedicate celor trei animale care, pentru incaşi, reprezentau cele trei sfere ale existenţei: condorul (care reprezintă paradisul), jaguarul (care întruchipează prezentul) şi cobra (care reprezintă lumea spirituală).
    Machu Picchu va rămâne pentru totdeauna acel loc ocult şi misterios care prin structurile labirintice şi poziţionarea sa în munţii va tenta mii de turişti.
     
    Cusco. Capitala antică a incaşilor, Cusco, era odată inima celui mai mare imperiu precolumbian din Lumea Nouă. Fondat în jurul anului 1200 d. Hr. de către primul Inca, legendarul Manco Capac, Cusco este cel mai vechi oraş locuit permanent din America de Sud
    Astăzi, oraşul şi zona din jurul acestuia sunt locuri principale de vizitat pentru călătorii Americii de Sud. Nicăieri pe continent nu vei găsi o concentraţie aşa de mare de peisaje incredibile, edificii coloniale elegante, situri antice uluitoare sau oameni prietenoşi, deschişi în a-şi împărţi modul lor de viaţă cu vizitatorii. Plaza de Armas (inima oraşului), districtul San Blas, Muzeul Inka sau Muzeul de Arte Precolumbiene, moderna stradă Averida del Sol, pieţele San Francisco şi Regocijo, bisericile Jesús y Maria, Santo Domingo, de la Compania, San Blas, La Merced, sau cea mai veche biserică din Cusco, Iglesia del Triunfo, ori cele patru situri Inca din aproprierea oraşului: Sacsayhuamán, Q'enqo, Pukapukara şi Tambomachay sunt doar câteva obiective pe care trebuie să le atunci atunci când vizitezi Cusco.
     
    Lacul Titicaca. Aflat la o altitudine tulburătoare de 3.812 m deasupra nivelului mării, Titicaca este cel mai înalt lac navigabil din lume şi cel mai mare din America de Sud. Graniţa dintre Peru şi Bolivia trece prin acest lac.
    Nu este un mod mai bun de a te bucura de Titicaca decât observând răsăritul şi apusul soarelui de pe una dintre cele 41 de insule ale lacului. Unele dintre acestea sunt locuite de oameni al căror mod de viaţă s-a schimbat foarte puţin pe parcursul mai multor secole. Recent însă, aceşti oameni conservatori şi-au deschis uşile vizitatorilor care vor să petreacă o noapte pe acest lac luminat.
    Oraşele din jurul lacului: Juliaca, Lampa sau Puno constituie şi ele puncte de interes turistic prin arhitectura colonială, bisericile austere şi atmosfera şarmantă de acolo.
     
    Nasca. Deşertul stâncos din Pampa Colorado, situat la sud-vest în Peru, este acoperit de linii ciudate săpate în sol. La prima vedere, par cărări sau canale nesemnificative, abandonate în mijlocul deşertului. Totuşi, văzute de sus, unele dintre ele se extind în linii drepte pe kilometri întregi şi formează figuri geometrice perfecte. Altele reproduc siluete de persoane şi animale, cu detalii stilizate. În total, pe o suprafaţă de 145 km² sunt peste 300 de figuri sau geoglife.
    Clima uscată din Pampa a păstrat aceste desene care nici până azi nu se ştie cum au fost realizate şi mai ales de către cine. De asemenea, scopul acestora este o enigmă. Există totuşi 2 teorii: conform primei, modelul liniilor ar constitui un mare calendar solar, contruit pentru a prezice vremea şi a asigura mijloacele de subzistenţă necesare colectivului din acea vreme, iar a doua teorie susţine faptul că aceste desene au fost trasate de creaturi estratereste (dovada faptului ca se pot observa numai din aer) cu scopul de a indica ce fel de specii populează această planetă. Enigma şi misterul desenelor de la Nasca vor continua să atragă atenţia atât cercetătorilor cât şi turiştilor, o perioadă bună de acum încolo.
     
    Anzii Cordilieri. Cel mai lung lanţ muntos din lume, Anzii se întind de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud prin Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina şi Chile. Lungimea Anzilor Cordilieri este de aproximativ 7.500 km de la zona tropicală latitudine nordică (ca. 10° Nord) şi până în afara zonelor tropicale latitudine sudică (ca. 55° Sud).
    Anzii Centrali se întind de întreaga lungime a statului Peru şi sunt consideraţi a fi unii dintre cei mai spectaculari munţi din lume. Anzii peruvieni sunt divizaţi în 5 părţi: Cordiliera Blanca şi Huayhuash în partea de nord, Cordiliera Centrală, Cordiliera Occidentală şi Cordiliera Orientală. Cordiliera Blanca sunt pe departe cei mai accesibili, tot aici aflându-se Nevada Huaracán, cel mai înalt munte din Peru (6..768 m), iar Cusco, capitala imperiului Inca precum şi faimosul Machu Picchu îşi au sediul în Cordiliera Orientală.
     
    Canionul Colca. O excursie în Canionul Colca începe în Chivay la 160 km nord de oraşul Arequipa. Fundul canionului coboară de la 3.630 m la doar 1.800 m în dreptul Puerte Colgado (Podul Atârnat). Deşi vârful acestuia este greu de găsit, oamenii de ştiinţă au descoperit că adâncimea canionului este de 3.191 m, de două ori mai adânc decât Marele Canion. Sate neatinse din Anzi se află pe marginea canionului, sate în care se pot găsi terase pre-Inca şi bisericuţe coloniale.
    Mulţi vizitatori, dornici să privească măcar o dată condorul din Anzi, călătoresc în regiunea Colca unde pot privi cum aceste păsări gigantice zboară aproape de ei. Cel mai popular loc în care sunt şanse mari să admiri un condor este Cruz Condor care se află la 30 km de Chivaz, pe marginea sudică a canionului.
     
    Arequipa. Arequipa se află într-o vale fertilă din Anzii Vestici, dominată de către vârfuri vulcanice care se întind până la 6.096 m. Situat la 2.380 m deasupra nivelului mării, oraşul colonial se bucură pe toată perioada anului de o climă pimăvăratică, cu ploaie puţină şi mult soare. Datorită numeroaelor clădiri istorice care au fost construite din roci vulcanice numite "sillar" care strălucesc ca o perlă la soare, Arequipa este cunoscută în întreg Peru drept "ciudad blanca", oraşul alb.
    Cu o populaţie de 760.000 de locuitori, Arequipa este al doilea cel mai important oraş din Peru, fiind un centru comercial puternic.
    Majoritatea clădirilor coloniale faimoase din oraş se află la o distanţă mică de mers pe jos de splendida Plaza de Armas (Piaţa Armelor). Plină de palmieri, grădini cu flori şi bănci aranjate atent în jurul fântânii centrale, piaţa din piatră albă este cea mai elegantă din tot Peru. Catedralele impunătoare ale oraşului desenază partea de nord a pieţei, în timp ce arcadele din sillar domină restul spaţiului.
     
    Sudul Amazonului. Amazonul, fluviul cu cel mai mare debit hidrografic şi cel mai extins bazin hidrografic din lume acoperă cinci ţări ale Americii de Sud:Brazilia, Peru, Bolivia, Columbia şi Ecuador.
    Aproximativ o şesime a masivului Bazin Amazonian se află în Peru. Începând din 1970, Peru a fost foarte ferm în protejarea faunei, florei şi a popoarelor indigene ale regiunii decât vecinii săi. Acest lucru se poate observa cel mai bine în fotografiile din satelit în care partea peruana a Amazonului este o pată verde-închis, în timp regiunea de după graniţă care a fost supusă defrişării este mai degabă roşiatică. Conservat sub acest acoperiş verzui se află unul dintre cele mai mari depozite de biodiversitate ale lumii. Peru adăposteşte mai multe specii de păsări (în jur de 1.800) decât orice altă ţară de pe planetă. De asemenea, această ţară se află în top în ceea ce priveşte numărul de mamifere, peşti de apă dulce, amfibieni şi plante care înfloresc. Aproape o cincime dintre fluturii de pe pământ zboară prin pădurile peruane şi de acest fapt este răspunzător în mare parte Amazonul. Astfel, pădurea tropicală peruană vă poate oferii momente indite precum: observarea unei familii de vidre gigantia, plimbări printr-o pădure de smarald, observarea plantelor de diferite forme şi mărimi, ori a fluturilor strălucitori sau auzirea sunetelor înţepătoare şi a ecourilor păsărilor şi animalelor prin junglă.
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Peru NU este necesară viza pentru o perioadă de maxim 90 de zile. 

    Oferte