Bolivia

Bolivia
Femei Aymara, La Paz
Incahuasi, Salar de Uyuni
Laguna Colorada
Nevado Sajama
Vedere panoramică asupra La Paz

     

    Capitală: La Paz
    Suprafaţa: 1 098 581 km²
    Limba oficială: spaniolă/quecha/aymară
    Moneda naţională: boliviano
     
    Bolivia deţine bogăţie culturală, peisaj diversificat amazonian şi andic, precum şi rămăşite ale unor civilizaţii antice şi misterioase. În Bolivia se află şi unul dintre cele mai mari procente de indigeni din America de Sud, indigeni care au reuşit să-şi păstreze credinţele şi valorile tradiţionale. In prezent, această ţară se bucură de 10 parcuri naţionale şi 8 zone protejate, teritoriul său fiind binecuvantat cu lacuri şi munţi măreţi.
     
    Coamele golaşe ale dealurilor de lângă La Paz şi lacul Titicaca sunt numai bune pentru plimbări. Traseele mai uşoare sau mai grele abundă în Anzi iar Tiahuanaco centrul civilizaţiei preincaşe reprezintă încununarea unei excursii minunate de o zi. Pe malul lacului Titicaca la vest de La Paz se află oraşul Copacabana cu o atmosferă vioaie şi un acces uşor către vechile minuni din Isla del Sol. Ca alternativă, satul înverzit Coroico la trei ore mai jos de La Paz, întâmpină vizitatorul cu o atmosferă tropicală şi cu un aer curat parfumat de florile unei altitudini mai joase. Alte atracţii de seamă ale Boliviei sunt formaţiunile unice în stâncă din valea Moon, câmpiile de sare sau laguna Colorado. Apele roşii se reflectă în păsările flamingo, care traversează terenul încadraţi de munţii de cupru. 
     
    Spaniolii, în continua lor căutare de metale pretioase, au descoperit în 1544 depozite bogate de argint într-un munte, la poalele căruia au construit oraşul Potosi. La sfârşitul secolului XVI, Potoşi avea o populatie de 120.000 de locuitori, fiind cel mai mare centru urban din America de Sud. Potosi a fost urmat de Chuqisaca, redenumit Sucre, întemeiat în 1538 şi care mai târziu a devenit capitala administrativă a coloniei spaniole. Independenţa Boliviei a fost declarată în 1825, de Generalul Jose de Sucre, care conducea trupele columbiene, a avut un rol major în înfrângerea spaniolilor şi a fost ales ca primul preşedinte.
    Bucătăria boliviană are la bază carnea şi cartofii. Specialităţile naţionale includ Empanada saltena - un amestec de carne mărunţită, arpagic, stafide, cartofi, sos picant şi piper, în aluat; Lomo montado - friptură din file de carne, cu doua oua ochiuri deasupra, orez si banane prajite), Picante de pollo (carne de pui fripta, cartofi prajiti, orez, salata si ardei iute) şi Lechon al horno (purcel de lapte servit cu cartofi si banane prajite).
     

     

    Vara se întinde din Noiembrie în Aprilie şi este sezonul ploios care trebuie evitat deoarece transportul devine imposibil în unele zone. Cea mai bună perioada este iarna din Mai până în Octombrie. Datorită temperaturilor placute şi festivalelor, cea mai populară şi mai aglomerată perioadă este Iunie-Septembrie, dar poate fi şi cea mai scumpă. Luna mai de exemplu este ideală să vizitezi La Paz şi împrejurimile sale căci vremea e blândă şi plăcută. La o asemenea înălţime efectele oricărui efort se multiplică iar o simplă plimbare se tranformă într-o vacanţă activă.
     
    Isla del Sol
    Cel mai mai mare lac din America de Sud, şi singurul navigabil la o asemenea altitudine de 3810 m are o lungime de 196 km şi se află la graniţa dintre Peru şi Bolivia. Isla del Sol e locul unde regele Viracocha şi primul incas, Manco Capac, împreuna cu sotia lui, Mama Ocllo, au apărut sub directul ordin al Soarelui şi este cea mai mare insulă de pe lacul Titicaca. Insula are aproximativ 2500 locuitori.  Mergând pe poteca de pe creasta insulei, cale de aproximativ 11 km, poate fi admirat întregul peisaj al locului şi o mare parte din suprafata lacului Titicaca.
    Isla del Sol este cel mai sacru loc al incaşilor. Astăzi locuitorii insulei - oamenii Azmara cultivă orz, grâu quinoa, cartofi şi porumb pe terasele înghesuite pe fiecare porţiune de pământ prietenoasă de pe suprfaţa stâncoasă şi dură a insulei.
     Astăzi insula este parte din Bolivia  însă odată ajuns pe acel mirific loc. simţul proprietăţii este pur şi simplu inexistent odată ajuns pe acel mirific loc. De păstrarea spiritualităţii insulei se îngrijeşte populaţia Ayama. Pescăriile lor, cirezile şi câmpurile cultivate nu permit dezvoltarea unei infrastructure Turistice. Pe insulă nu trebuie omisă Aşezarea Challapampa regăsită printre ruinele Inca. Jacjes Cousteau a folosit un mini submarin pentru în căutarea lanţului de aur parte din legendara moştenire Inca scufundată în Titicaca la vremea venirii spaniolilor. De asemenea nu trebuie ratat oraşul –plajă bolivian Copacabana.
     
    Salar de Uyuni
    Renumitul desert de sare, este cel mai intins desert de sare din lume, situat la altitudinea de 3653 m. Isla del Pescado - o insulita in mijlocul desertului pe care cresc ingramaditi imensi cactusi tip candelabru.
     
    Potosi
    Este o aşezare colonială înfiinţată în 1545. Cunoscut ca oraş imperial şi situat la poalele munţilor Rich, oraşul este faimos pentru bogăţia de minerale.  A fost inclus în patrimoniul Unesco după ce s-a descoperit argint, în muntele ce domină locul şi mai ales datorită arhitecturii vechi. În oraş se poate coborâ în măruntaiele muntelui Cerro Rico, alături de mineri observându-le munca dificilă. De asemenea pot fi admirate vechile clădiri de pe malul râului Huana Mayu. Aici se extrăgea argintul din minereul adus la suprafată. Casa Nacional de la Moneda  este unul dintre cele mai strălucite muzee din America de Sud – locul unde timp de două secole şi jumătate, până în 1953, s-au fabricat monede; se pot observa tehnologia şi uneltele folosite la fabricarea monedelor;  de asemenea aici este relatată vizitatorilor istoria tezaurului.
     
    Coroico
    O  mică şi liniştită aşezare din Yungas - zona de tranzitie dintre înălţimile uscate ale Anzilor şi zonele umede, de la marginea bazinului Amazonian. Acest oraş prezintă o alta fatetă a naturii si vieţii boliviene, de care am avut parte pe înălţimile Anzilor. Drumul şerpuitor, printre munţi împăduriti presăraţi cu cascade şi canioane adânci, coboară 2000 m de pe înălţimile La Paz-ului  şi ajunge la o mică aşezare, înconjurată de livezi de lămâi şi plantaţii de cafea, într-un loc extrem de liniştit.
     
    Sucre
    Este oraşul în care a fost  declarată independenţa Boliviei în 1852. Situat la o altitudine de 2800 m Sucre este considerat cel mai frumos oraş al Boliviei cu o bogăţie însemnată de arhitectură colonială, curţi împodobite cu flori, terase pline de graţie. Catedrala Renaşterii din Plaza de Maya datează din sec XIV şi se remarcă prin turnul cu clopot şi muzeul alăturat în care se păstrează o colecţie fascinantă de relicve religioase. La Convento de San Felipe Neri se poate urca pentru a se admira panorama oraşului alb al Americii. Călugării obişnuiai să urce aici şi să
    mediteze. Sucre mai este denumit şi capitala ciocolatei în Bolivia.
     
    Cochamba
    Oraşul Cochamba este situate în zona numită coşul de pâine al Boliviei înconjurată de dealuri joase şi văi fertile. Catedrala din Plaza 14 de Septiembre este cea mai veche structură religioasă de acest gen din zonă. Începută în 1571 catedrala adăposteşte un altar aurit şi o grotă rezervată prea iubitei Immaculada. Se presupune că în Cochamba se află cea mai mare piaţă în aer liber din Bolivia- Piaţa la Chancha.  Este numit şi orasul-gradină.
     
    La Paz
    La Paz este situat la altitudinea de 3600 de metri, este cea mai "înalta" capitală din lume şi una dintre cele mai interesante pentru turistii care vor să descopere America de Sud. Acest oraş impresionează prin arhitectură traditionala, catedrala, clădirile coloniale şi alte obiective precum Valea Lunii, la marginea oraşului. Printre localnicii îmbrăcaţi în haine tradiţionale, pluteşte atmosfera frenetică. Se remarcă arhitectura tradiţională, catedrala, clădirile coloniale şi pieţele. Poate fi vizitat Muzeul Frunzei de Coca - un muzeu inedit, dedicat rolului jucat de planta de coca în istoria şi folclorul bolivian de la utilizarea în vechile ceremonii religioase până la importanţa sa în industria farmaceutică modernă. Denumit iniţial la Ciudad de Nuestra Senora, oraşul la Paz este situat într-un canion uriaş cu enormii Munţi Illimani ( 6.402) în spate.  
    Înălţimea, modificările de altitudine şi mulţimea haotică fac din La Paz un oraş explorabil pe jos, una din cele mai bune metode de a te scufunda în sunetele şi mirosurile acestei metropole andine distincte. Peste jumătate din populţia oraşului este de origine aymară sau quecha, iar cholas, femei băştinaşe cu părul în cosiţe lungi, purtând pălării melon şi rochii în multe straturi se îngrămădesc pe poteci la colţ de stradă şi în pieţe pentru a vinde diferite lucruri, de la gustări până la obiecte uzuale şi leacuri magice
     
    Tarija
    Tarija este un oraş cu iz mediteranean. Fondatorul oraşului Luis de Fuentes a denumit râul din apropierea oraşului Guadalquivir –precum cel mai mare râu al Andaluciei lasând totodată urme de dialect spaniol-european. Piaţa centrală este presărată cu palmieri mirifici iar zonele din jur sunt un amestec de tradiţie cowboy cu zone viticole luxuriante. Oraşul este celebru pentru fiestele ce se desfăşoară aici şi instrumentele muzicale folosite.  
     
    Cetăţenii români care călătoresc în Bolivia au nevoie de viză

    Nu am găsit oferte care să corespundă căutării.