Brazilia

Brazilia
Amazonia
Cascada Iguazu
Cristo Redentor, Rio de Janeiro
Ouro Preto
Plaja Copacabana, Rio de Janeiro
     
    Capitala: Brasilia
    Suprafaţa: 8.511.965 km² 
    Limba oficială: portugheză
    Moneda naţională: real brazilian
     
    Întinderea Braziliei îţi taie răsuflarea. Ocupând aproape jumatate din teritoriul Americii de Sud, Brazilia este a cincea ţară ca suprafaţă din lume!
     
    O singură constantă se va păstra în timpul unei călătorii prin Brazilia: oamenii ei fascinanţi. Indieni, portughezi şi africani au contribuit la formarea acestui popor de-a lungul a cinci secole. Brazilienii sunt singurul popor din America de Sud care nu vorbesc limba spaniolă.
     
    Brazilia este un loc sclipitor care depăşeşte orice aşteptare. Fie că vă imaginaţi băieţi desculţi jucând fotbal pe plajă sau întinderi aburii de pădure tropicală când veţi ajunge acolo, realitatea vă va oferi mult mai mult.
     
    Explozivele cascade, oraşele coloniale, întinderile umede sălbatice, plajele părăsite, efervescenţii brazilieni şi grandioasele carnavaluri, fac din Brazilia o ţară extrem de diversă atât din punct de vedere geografic cât şi din punct de vedere etnic şi cultural.
     
    Imensă ca dimensiune şi experienţă, acest gigant din America Latină este o încântare şi un spectacol natural cu oraşe vibrante, plaje aurii şi ritm de viaţă ameţitor.
     
    Brazilia poate fi vizitată pe tot parcursul anului. În afară de partea sudică şi sud-estică care au o perioadă de răcire între lunile iunie şi septembrie, restul ţării are un climat cald tropical.
     
    Sezonul ploios afectează nord-estul Braziliei în perioada aprilie - iulie, şi Rio de Janeiro şi sudul ţării în perioada octombrie - ianuarie, dar, în general, vremea este excelentă.
     
    Amazonul are acelaşi climat întregul an, iar Pantanal este ideal de vizitat în timpul sezonului uscat, din aprilie până în octombrie. Această perioadă coincide cu sezonul de cuibărit şi de reproducere şi, pentru că zonele acoperite de apa sunt mai rare, există concentraţii mai mari de animale în jurul apei care se pot admira în tihnă.
     
    Brasilia. Proiectată încă de la început pentru a fi capitala ţării, Brasilia este situată în regiunea central-estică a ţării, fiind centrul metropolitan al Districtului Federal (Distrito Federal). Singurul oraş-capitală din întreaga lume construit în întregime în secolul XX, Brasilia a fost clasificată de către UNESCO în anul 1987 ca Patrimoniu Cultural al Umanităţii.
    Palatul Alvorada, Turnul de Televiziune, Catedrala Mitropolitană, Teatrul Naţional, clădirea Congresului Naţional sau Podul JK sunt doar câteva dintre cele mai reprezentative cladiri oficiale ale Braziliei moderne, toate concepute într-un stil futurist de către faimosul arhitect Oscar Nyemayer.
    Cascada Poco Azul din Parcul Naţional Capada dos Veadeiros poate fi varianta perfectă pentru a petrece cîteva momente în natură, departe de agitaţia oraşului.
     
    Cascada Iguazu. Deşi există şi alte cascade mari în lume, nici una nu poate egala cascada Iguazu, o combinaţie de înălţimi ameţitoare, debit copleşitor şi peisaj sălbatic tropical. Aflată la graniţa dintre Argentina, Brazilia şi Paraguay, cascada este defapt un complex de aproape 300 de cascade "stabilite" în jungla luxuriantă. Aceasta se întinde pe o distanţă de aproximativ 2,7 km, iar înălţimea medie de la care apa cade este de 70 m, fiind cu mult mai înaltă decât cascada Niagara şi de mai mult de 2 ori mai lată decât aceasta.
    Aceasta minune a naturii permite observarea unuia dintre cele mai inedite peisaje ale lumii: Garganta del Diablo, o cascadă gigantică formată din 3 balcoane în formă de potcoavă, de unde îi vine şi numele de Gâtul Diavolului. Aici apa cade de la o înălţime de 82 m creând nor denşi de apă şi o privelişte de-a dreptul fabuloasă.
     
    Rio de Janeiro. Deşi nu este capitala ţării, Rio de Janeiro este pe departe cel mai important oraş al Braziliei, şi unul dintre cele mai turistice destinaţii ale Planetei.
    Vibrant şi aglomerat, Rio de Janeiro combină frumuseţea naturală, cu viaţa de noapte tumultuoasă, arhitectura uimitoare şi oameni calzi şi primitori. Punctele turistice de referinţă precum Hristos Mântuitorul de pe Corcovado, fabuloasele plaje Copacabana şi Ipanema sau luxurianta Pădure a Atlnticului, vă vor răpi cel putin 2, 3 zile din călătoria dvs. în Brazilia. La acestea se mai pot adauga Pădurea Tijuca, Muntele Căpăţânii de Zahăr, Stadionul Maracana (cel mai mare stadion de pe glob), catedrala şi sambodromul, obiective care completează peisejul turistic al oraşului.
    Rio de Janeiro a devenit şi mai cunoscut datorită faimosului Carnaval de la Rio care se organizează aici an de an. Timp de 2 săptămâni, oraşul clocoteşte pe ritmuri ameţitoare de samba iar coloristica şi fastuozitatea costumelor şi carelor alegorice sunt o încântare pentru fiecare turist.
     
    Amazonul şi pădurea amazoniană. Puternicul Amazon are la baza râurile Solimões şi Negro care fuzionează pentru a forma fluviul cu cel mai mare debit hidrografic şi cel mai extins bazin hidrografic din lume. Acesta acoperă cinci ţări ale Americii de Sud: Brazilia, Peru, Bolivia, Columbia şi Ecuador.
    Cea mai lungă pădure tropicală, pădurea amazoniană, este paradisul vieţii sălbatice, o regiune cu o diversitate incomparabilă care adăposteşte peste 150.000 de specii de plante, 75.000 tipuri de copaci şi peste 2.000 de specii de păsări şi animale. Incredibil este faptul că o mare parte din ea este încă neexploatată, ştiindu-se mai multe lucruri despre adâncurile oceanelor decât despre ea. Deasemenea, Amazonia produce 20% din oxigenul planetei, deşi în ultimii ani defrişările sunt destul de masive.
    Un sejur într-un lodge din pădurea amazoniană va fi cu siguranţă o experientă marcantă. Vă veţi aminti întotdeauna cu plăcere plantele de diferite forme şi mărimi, fluturii strălucitori sau fosforescenţi, sunetele înţepătoare sau ecourile păsărilor şi animalelor prin junglă.
     
    Ouro Prêto, sau Aurul Negru în traducere din portugheză, şi-a primit numele de la aurul brăzdat cu oxid de fier găsit în această zonă încă din secolul al XVII-lea. Pe lângă caracterul său de important oraş minier, Ouro Prêto este şi un superb oraş colonial, celebru pentru arhitectura sa barocă de excepţie. Străzile sale pietruite care adăpostesc numeroase biserici decorate cu aur, conace, fântâni, terase şi grădini, ruine şi turnuri strălucitoare, emană o atmosferă liniştită de secol XVII.
    Bogăţia şi standardul de viaţă ridicat au atras în acest oraş pe cei mai talentaţi artişti ai momentului, artişti care au făcut din Ouro Prêto un reprezentant de seamă al arhitecturii sudamericane.
     
    Pantanal. Cea mai extinsă zonă umedă din lume, este unul dintre cele mai importante ecosisteme ale Terrei, diversitatea şi ambundenţa vegetaţiei şi a vieţii sălbatice aseamănând-o cu pădurea amazoniană.
    Situată în zona central vestică a Braziliei, Pantanal e un şes imens de 250.00 km² care în perioadele ploioase este inundat în proporţit de 80% de râurile Paraguay şi Cuiabá, alimentând astfel cea mai mare colecţie de plante acvatice din lume. În aceste perioade, animalele şi plantele se refugiază pe camalote, nişte insule plutitoare.
    Capybara, cel mai mare rozător din lume - 60 kg, maimuţe urlătoare, vidre uriaşe, marmote, tapiri, cerbi, ocazional jaguar şi puma, 300 de specii de peşti, aligatori, o mulţime de şopârle, cameleoni, broaşte ţestoase, şerpi boa şi anaconda, peste 600 de specii de păsări: jabiri, tucani, macauli, papagali, vulturi şi nenumărate păsări de apă populează Pantanalul alături de care zambilele şi giganţii nuferi se odihnesc pe suprafaţa lacurilor. Toate acestea fac din Pantanal un tătâm de poveste cu personaje care mai de care mai interesante şi mai inedite!  
     
    Salvador da Bahia. Numele complet al oraşului este São Salvador da Baia de Todos os Santos şi este al treilea cel mai mare oraş al Braziliei, fiind renumit pentru arhitectura sa dar şi pentru muzica şi gastronomia locală.
    Deşi nu este atât de celebru precum Carnavalul de la Rio, şi în acest oraş se organizează an de an un carnaval la ce participă peste două milioane de petrecăreţi care se adună în capitala Bahei timp de o săptămână pentru a sărbătoti în cadrul unei extravagante petreceri de stradă. Sute de muzicieni, mulţi dintre ei vedete braziliene, realizează maratonuri muzicale, cântând şi dansând ore în şir, zi şi noapte. 
    Fuziunea dintre africani şi brazilieni a influenţat în mod particular atât gastronomia cât şi arta locală. Un exemplu ar fi capoeira, o îmbinare armonioasă şi creativă a tehnicilor de arte marţiale cu elemente de dans şi muzică, executate pe cântece specifice din instrumeste speciale de origine aficană.
     
    Barajul Itaipu este o replică umană la grandoarea naturală a cascadei Iguazu. Cea mai mare hidrocentrală de pe glob, cu o putere instalată de 12600 MW (cât 6 Porţile de Fier 1), aceasta deţine suprematia mondiala la această categorie.
    Colosala construcţie produce circa un sfert din necesarul de electricitate a Braziliei. Turiştilor care ajung aici li se arată un film despre cum s-a construit barajul, apoi sunt duşi cu autobuzul până la jumătatea masivei construcţii.
     
    Sao Paulo. Este cel mai mare oraş de la sud de Ecuator şi motorul economic al Braziliei. Vârfurile zgârie-norilor abia pot fi văzute cu ochiul liber, iar locuitorii, care se numesc cu mândrie paulistanos, sunt într-o permanentă mişcare, viaţa lor părând că se desfăşoară în ritmuri de salsa.
    În secolul al XIX-lea, averi uriaşe s-au născut din comerţul cu cafea, care creşte cu uşurinţă pe pământurile roşii ale zonei, cunoscute sub numele de "terra roxa".
     
    Fotbalul este sportul cel mai popular în Brazilia. Tocmai de aceea această ţara deţine recordul mondial ca ţara cu cele mai multe titluri mondiale câştigate (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).
    Un meci de futbol (fotbal) pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro - "Templul Soarelui" (cel mai mare stadion de pe glob) poate fi experienţa cea mai palpitantă din lume pentru un iubitor al acestui sport. Suporterii încep să sosescă cu cel putin 3 sau 4 ore înainte de începerea meciului, iar grupul de suporteri percuţionişti cântă ritmuri de samba ca să-i energizeze pe fani. Brazilienii nu prea pun preţ pe apărare, aşa că meciurile sunt deschise şi palpitante, cu multe driblinguri şi multe şuturi pe poartă.
     
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Brazilia NU este necesară viză pentru o perioadă de maxim 90 de zile. 

    Oferte