Argentina

Argentina
Cascada Iguazu
Obeliscul, Buenos Aires
Ghețarul Perito Moreno
Tango, Buenos Aires
Ushuaia

     

    Capitala: Buenos Aires
    Suprafaţa: 2.791.810 km²
    Limba oficială: spaniolă
    Moneda naţională: peso argentinian
     
    Doar o ţară de mărimea Argentinei poate să înglobeze destinaţii precum capitala cosmopolită Buenos Aires, duditoarea cascadă Iguazu sau gheţarul Patagoniei, Moreno, şi asta nu e tot ce această ţară din America de Sud poate oferi. Poţi găsi aici o gastronomie de talie internaţională şi, de asemenea, o cultură atât populară, cât şi una elevată, Argentina fiind ţara care a dăruit lumii tangoul!
     
    Ţara se poate lăuda şi cu cele mai mari râuri din lume în bazinul Parana, cu unele dintre cele mai înalte vârfuri muntoase, printre care Aconcagua, cel mai mare munte din America de Sud, şi cu o zonă deşertică, străbătută de canioane, precum cea din sud-vestul Americii. Adăugând la toate acestea milioanele de pinguini şi miile de balene de pe coastele Patagoniei, lacurile andine şi turmele de guanaco (un fel de lamă) de pe tot întinsul stepelor, aveţi suficiente motive să petreceţi săptămâni sau poate chiar luni explorând aceast minunat tărâm.
     
    Argentina are, de asemenea, o istorie epică şi o cultură înfloritoare. Buenos Aires este centrul urban dar, pampasurile înconjurătoare sunt ţinuturile gauchoului (călăreţul legendar al pampasului, un fel de cowboy sudamerican). Având legături cu Peru şi Bolivia, nord-vestul aminteşte de trecutul indigen andin şi de vremurile coloniale spaniole, în timp ce vestica reguiune Cuzo are podgorii sofisticate. Grandoarea Patagoniei evocă epoca marilor descoperiri, iar legendarul Tierra del Fuego este considerat a fi "capătul Pământului".

     

    În emisfera sudică anotimpurile sunt inversate, iar clima variază în funcţie de latitudine şi altitudine.
    Buenos Aires şi pampasul se bucură de o climă moderată spre caldă şi umdedă tot timpul anului.
    Provincia Le Mesopotamia este una călduroasa vara, moderata iarna şi umeda tot anul.
    Cea mai mare parte din nord-vestul Argentinei are veri calde şi umede şi ierni blânde şi uscate, excepţie făcând altitudinile ridicate, unde nopţile sunt mereu reci şi deseori chiar geroase.
    Patagonia Argentiniană are verile blânde în jumătatea nordică şi răcoroase în cea sudică, fiind friguroasă iarna. Regiunea viticolă Cuyo se vizitează preferabil în timpul culesului (din martie până în aprilie).
     
    Buenos Aires este o metropolă cu milioane de locuitori, o capitală de talie mondială dar şi un oraş format din 47 de cartiere primitoare. Denumit "Parisul Sudului" capitala argentiniană este un oraş al imigranţilor din Lumea Nouă, cu o diversitate plină de viaţă şi o energie continuă care îl aseamănă mai degrabă cu New Yorkul.
    Un tur turistic al oraşului cuprinde neaparat obiective precum: Plaza de Mayo cu Casa Rosada (sediul guvernului  argentinian) şi Catedrala Metropolitană, Teatrul Colon, faimoasele cartiere San Telmo, Palermo, Recoleta sau Puerto Madero, Avenida 9 de Julio (cel mai larg bulevard din lume-154 m), obeliscul ridicat în cinstea fondării oraşului de către spanioli, Avenida Rivadavia (cel mai lung bulevard din lume-peste 50 km) sau El Capitolio.
    Cel mai cosmopolit dintre metropolele latino americane, un amestec de aer indigen, rafinament frantuzesc, candoare italiana, modernitate nordamericana si bineinteles, de aer iberic inconfundabil, dupa aproape 300 de ani de dominatie coloniala spaniolă, Buenos Aires este un oraş vibrant, plin de oameni pasionali şi mândri de istoria, cultura şi tradiţiile lor.
     
    Cascada Iguazu. Aflată la graniţa dintre Argentina, Brazilia şi Paraguay, cascada Iguazu este defapt un complex de aproape 300 de cascade "stabilite" în jungla luxuriantă. Aceasta se întinde pe o distanţă de aproximativ 2,7 km, iar înăţimea medie de la care apa cade este de 70 m, fiind cu mult mai înaltă decât cascada Niagara şi de mai mult de 2 ori mai lată decât aceasta.
    Aceasta minune a naturii permite observarea unuia dintre cele mai inedite peisaje ale lumii: Garganta del Diablo, o cascadă gigantică formată din 3 balcoane în formă de potcoavă, de unde îi vine şi numele de Gâtul Diavolului. Aici apa cade de la o înălţime de 82 m creând nor denşi de apă şi o privelişte de-a dreptul fabuloasă.
     
    Narcul Naţional Los Glaciares. Situat în provincia sud-vestică Santa Cruz, Parcul Naţional Los Glaciares face parte din Patrimoniul UNESCO, măsurând peste 7,200 km². Formaţiuni superbe de granit se ridică peste câmpul de gheaţă patagonez care aruncă aisberguri în marile bazine glaciare ale lacurilor Argentino şi Viedma.
    Imaginea reprezentativă a parcului este gheţarul Perito Moreno care, deşi gheaţa care acoperă o treime din suprafaţa parcului se retrage, acesta este singurul care continuă să avanseze, sfidând astfel încălzirea climatică globală. În mod paradoxal, gheţarul este deopotrivă unic, fiind un fenomen uimitor în plin fenomen al încălzirii globale, dar şi obişnuit, fiind cel mai vizitat loc de către turiştii care vin în sudul Patagoniei.
     
    Ushuaia. Puţine localităţi din lume pot egala priveliştile incredibil de frumoase ale oraşului Ushuaia către gheţurile bătute de vânturi de pe Canalul Beagle, sub fundalul vânturile glaciare ale Montes Martial. Puţine pot întrece istoria explorărilor europene care nu s-au terminat definitiv nici acum. Şi nici una nu poate egala poziţia la antipozi, unde drumurile lumii se sfârşesc şi unde începe frontiera Antarcticii. Fiind cel mai sudic oraş al planetei, Ushuaia este locul ideal de îmbarcare pentru călătoriile către Antarctica prin apele furtunoase din Strâmtoarea Drake!
     
    Arhipelagul Tierra del Fuego. Din anumite puncte de vedere este o continuare a Patagoniei, iar pe de altă parte acesta are o identitate proprie, fiind considerat cel mai îndepărtat colţ al Pământului. Situat în gerosul vârf sudic al continentului sudamerican şi izolat de restul conului sudic de Stâmtoarea Magellan, Tierra del Fuego este împărţit în două: o regiune argentiniană destul de populată şi una chiliană cu mai puţini locuitori.
    Numele acestui arhipelag a fost dat de exploratorii europeni care, pe mare fiind, cănd au zărit acest loc au văzut doar focul cu care locuitorii se încălzeau, aşa că i-au zis Tierra del Fuego – Pământul Focului.
    Pe insula mare a arhipelagului – Isla Grande –, în partea argentiniană şi-au găsit locul Gheţarul Martial,  Lacul Fagnano (cel mai sudic lac fără gheaţă), Cerro Castor (cea mai sudică pârtie de ski din lume) şi Parcul Naţional Tierra del Fuego.
    Parcul Naţional Tierra del Fuego a fost creat în 1960 şi se întinde pe 630 km² în sud-vestul Ţării de Foc. Parcul adăposteşte o gamă variată a florei şi a faunei din Patagonia – cum ar fi simpaticul iepure patagonian, aflat pe cale de dispariţie. În zona de coastă a parcului, bătută de vânturi, puteţi întâlni albatroşi, scoicari şi gâşte sălbatice. Spre interior, în pădurile de copaci ňire, lenga şi coihue, îşi găsesc adăpostul castorii şi vulpile. Peisajul este predominant montan, îmblânzit de dealuri împădurite.
     
    Aconcagua – 6.962 m. Unul dintre cele şapte vârfuri cele mai înalte de pe fiecare continent, Cerro Aconcagua, înalt de 6.960 m, este cel mai uşor de urcat dintre cele şapte, dar acesta este şi motivul pentru care Acoperişul Americilor este unul dintre cei mai periculoşi munţi din lume.
    Cel mai înalt munte din afara Asiei, Aconcagua a fost cucerit pentru prima data în anul 1897 de către elveţianul Matthias Zurbriggen. Ulterior, în anul 1985, descoperirea unei mumii incaşe la aproape 5.300 m altitudine, a sugerat că s-ar putea ca popoarele precolumbiene să fi ajuns primele acolo.
    Deşi este o Mecca a alpiniştilor, Aconcagua este "disponibil" şi pentru turiştii dornici să admire un peisaj ce-ţi taie răsuflarea.
     
    Tango. Se spune ca tangoul îşi are originea în bordelurile din Buenos Aires, de la sfârşitul sec. XIX-lea. Versurile lascive ale melodiilor şi contactul corporal foarte apropiat al dansului în sine, au făcut ca tangoul să devină atât de celebru. Demonstraţii de tango se pot întâlni ziua în amiaza mare pe străzile din Buenos Aires, în celebrele cartiere San Telmo, Monserrat sau Barracas.
    “Viaţa este un tango pe care trebuie să ştii să-l dansezi cât mai bine”- cam acesta este crezul de viaţă al argentinienilor.
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Argentina NU este necesară viza pentru o perioadă de maxim 90 de zile. 

    Oferte