Chile

Chile
Ahu Tongariki, Insula Paștelui
Deșertul Atacama
Parcul Național Torres del Paine
Valparaiso
Vedere panoramică asupra Santiago de Chile

     

    Capitala: Santiago de Chile
    Suprafaţa: 756.950 km²
    Limba oficială: spaniolă
    Moneda naţională: peso chilian
     
    Ţară a contrastelor şi a diversităţii, Chile răspunde gusturilor şi pretenţiilor turiştilor, oricât de variate şi exigente ar fi acestea. Paleta largă de forme de relief: munţi, desert, lacuri, gheţari, fiorduri, vulcani şi văi, face din Chile o ţară în care orice turist îşi poate găsi locul.
     
    Pe lângă diversitatea geografică, diferenţele climatice din această ţară sunt considerabile. Pornind din partea nordică care este deşertică şi seacă, trecând prin centrul fertil şi plin de plantaţii de pomi fructiveri şi viţă de vie, se ajunge în partea nordică dominată de numeroase canale şi fiorduri.
     
    Datorită formei sale inedite, fiind o fâşie lungă şi îngustă, distanţele pot varia foarte mult. Din Arica, situată în partea de nord, până în sud în Cabo de Hornos, se parcurg mai mult de 4.300 km. În schimb, lăţimea medie a ţării este de numai 177 km.
     
    Zonele extreme ale ţării constituie principalele atracţii pentru turiştii care ajung în America de Sud. Fie că avem de-a face cu Deşertul Atacama în nord sau ajungem la gheţarii şi fiordurile din Patagonia, oriunde ne-am afla vom rămâne placut impresionaţi de atâtea frumuseţi naturale Cât despre poporul chilian, prietenos şi mândru din fire, acesta îşi protejează cu înverşunare tradiţiile şi, ori de câte ori are ocazia, ciocneşte bucuros cu turiştii un pahar de "pisco" cocktailul lor tradiţional.
     
    Chile este astfel ţara din America de Sud în care diversitatea geografică şi climatică se îmbină armonios cu frumuseţile naturale, bogăţia culturală şi aroma vinurilor chiliene.

     

     
    Lungimea ţării de la nord la sud este factorul principal care contribuie la existenţa multor zone climatice în statul Chile. Astfel, în interiorul frontierelor ţării există cel puţin şase tipuri climatice majore: deşert în nord, tundră alpină şi ghetari în est şi sud-est, climat subtropical în Insula Pastelui, oceanic în sud şi climatul mediteranean în centrul ţării..
     
    Există patru sezoane în cea mai mare parte a ţării: vară (decembrie-februarie), toamnă (martie-mai), iarnă (iunie-august) şi primăvară (septembrie-noiembrie).

     

    Santiago de Chile. Fiind capitala statului Chile, Santiago de Chile este unul dintre cele mai mari oraşe din America de Sud, concentrând peste 40 % din populaţia ţării. Poziţionarea sa, între Anzi şi Oceanul Pacific, face ca oraşul să se "lupte" aproape în permanenţă cu ceaţa.
    Santiago, îţi poate oferi o sumedenie de locuri care abia aşteaptă să fie vizitate: de la pieţe pavate şi liniştite, numai bune pentru a savura o cafea, până la aglomeratele centre de shopping Victacura, Santiago Oriente ori Providencia. Totodată, în acest oraş, arhitectura colonială se îmbină perfect cu cea modernă dominată de uluitorii zgârie-nori. Printre obiectivele turistice care merită vizitate se numără: centrul istoric, Piaţa Ciudadania, Biserica San Francisco, Basilica Barrio, Piaţa Centrală, Cerro Santa Lucia, Catedrala Metropolitană
     
    Insula Paştelui. Deşi se află la o distanţă de 3.700 km de coasta chiliană, fiind practic izolată în mijlocul Oceanului Pacific, Insula Paştelui – sau Rupa Nui – are o suprafaţă de doar 164 km ² şi aparţine statului Chile din 1888.
    Numele insulei se datorează descoperitorului său, olandezul Jacob Roggeveen, care a ajuns pe coastele insulei în 5 aprilie, în Duminica Paştelui. Această aşezare este şi mai misterioasă prin semnificaţia celui de-al doilea nume în poliziană, Te-Pito-Te-Henua, care înseamnă "buricul pământului". O a treia denumire este Marakiterani: "ochii care privesc spre cer", cel mai probabil datorită enigmanicelor statui care au privirea aţintită spre soare.
    Marile statui de piatră denumite "moai" pentru care Insula Paştelui este faimoasă, au fost sculptate între anii 1100 şi 1680. Până acum a fost inventariat un total de 887 de statui monolitice (dintr-un singur bloc de piatră) aflate fie pe insulă fie în diferite muzee. Fiecare statuie reprezenta liderul decedat al unui neam sau familie şi, în condiţiile în care s-ar lucra în echipă compusă din cinci sau şase oameni ar fi avut nevoie de un an pentru sculptarea unui singur moai. În unele puncte ale insulei, aceste impunătoare statui – înălţimea lor orcilează între 3 şi 12 metri şi pot cântări până la 20 tone – se grupează pe platforme enorme de piatră, numite "ahi", utilizate ca sanctuare, în mod normal orientate spre mare.
    Rapa Nui este considerată de către UNESCO drept patrimoniu universal, cea mai mare parte a insulei fiind declarată Parc Naţional (Parcul Naţional Rapa Nui).
     
    Valparaiso. Cocoţat sus pe dealuri deasupra unui golf imens, cu case viu colorate, alunecând spre ocean, Valparaiso este un oras remarcabil, cu o atmosferă de excepţie, care a primit denumirea de "Perla Pacificului". Pe lângă faptul că este cel mai important port din Chile, Valparaiso poate fi şi locul perfect pentru o plimbare romantică pe coasta Pacificului.
    Acest oraş este considerat a fi pe departe cel mai uluitor spaţiu urban de pe întregul continent, având o arhitectură deosebită şi o bogată moştenire culturală. În plus, partea istorică a oraşului a fost declarată în 2003 Patrimoniu UNESCO.
     
    Deşertul Atacama se mândreşte cu 3 recorduri impresionante. Centrul deşertului este cunoscut ca fiind cel mai uscat loc de pe Pământ, fiind de 50 de ori mai arid decât Death Valley din California, şi avânt porţiuni în care nu a plouat niciodată! Pe de altă parte, poziţionarea sa la peste 2.000 km, face ca Atacama să fie deşertul situat la cea mai mare altitudine de pe glob. Tot acest loc adăposteşte şi cel mai mare zăcământ de salpetru (azotat natural de sodiu) din lume, şi 40% din rezerva mondială de litiu, aflată în Salar de Atacama.
    Fie că admiri Gheizerele El Tatio (un complex de peste 80 de gheizere active), Salar de Atacama (8.000 km² acoperiţi de sare), selenara Valle de la Luna, ori faci o vizită la Rezervaţia Naturală de Flamingo din San Pedro de Atacama, peisajul deşertului este o încântare pentru ochiul uman.
     
    Anzii Cordilieri. Cel mai lung lanţ muntos din lume, Anzii se întind de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud prin Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina şi Chile. Lungimea Anzilor Cordilieri este de aproximativ 7.500 km de la zona tropicală latitudine nordică (ca. 10° Nord) şi până în afara zonelor tropicale latitudine sudică (ca. 55° Sud). În partea sudică lăţimea lor atinge 200 km, în schimb între Arica (Chile) şi Santa Cruz de la Sierra (Bolivia) ating pe direcţia est-vest lăţimea de peste 600 km.
    Anzii ar putea fi consideraţi o graniţă naturală magnifică între Chile şi vecina ei Argentina, şi asta deoarece aceştia sunt o barieră continua între cele două ţări. Pornind din nordul ţării, străbătând deşertul Atacama, trecând prin văile şi dealurile pline cu viţă de vie, şi ajungând în Ţara de Foc, Anzii practic izolează poporul chilian de restul continentului sudamerican.
     
    Parcul Naţional Torres del Paine este situat în sudul statului Chile, în Patagonia şi se întinde pe o suprafaţă de 2.420 km². Parcul naţional a luat naştere în anul 1959 iar în anul 1978 a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO. Pe teritoriul se află munţi cu altitudini de peste 3000 de m, ca şi ghetari şi fiorduri, astfel că parcul oferă opţiuni pe toate gusturile, de la echitaţie, trekking, alpinism până la  croaziere pe canalele îngheţate sau sesiuni de observare a faunei existente.
    Formaţiunea „Torres del Paine“ este simbolul reprezentativ al parcului, acesta este un munte de granit situat central în parc, el are trei vârfuri aciculare cu o înălţime între 2600 şi 2850 m.
     
    Vinul chilian. Sunt cinci secole de cand se produce vin in Chile. In ultimii 10 ani, vinul Chilian a explodat pe piţa internatională, furând constant din teritoriul tradiţional al vinurilor frantuzeşti şi spaniole. Acest succes se datorează, în primul rând, climei, solului şi purităţii soiurilor. Calitatea specială a vinului chilian este dată de climatul mediteraneean, cu veri lungi şi uscate, o fluctuaţie zilnică a temperaturii de peste 15°C şi o umiditate de 55-60%, care favorizează acumularea zaharului, aromelor şi culorilor. Studii recente arată că vinurile chiliene au cel mai mare continut de flavanol, antioxiodantul natural care protejează sănătatea. Marele atu al acestui paradis Chilian? Vinuri foarte bune, la preturi rezonabile - combinaţia perfectă.
    Actualmente, în Chile există peste 100 de podgorii, situate în general în văi şi în jurul oraşului Santiago, podgorii care dau cele mai bune tipuri de Merlot şi Cabernet Sauvignon din lume!

     

     

    Cetăţenii români, posesori ai unui paşaport valabil, pot intra şi rămâne fără viză pe teritoriul Republicii Chile pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs de 6 luni de la data primei intrări.

    Oferte