Cambodgia

Cambodgia
Angkor Wat
Călugăr budist, Siem Reap
Palatul Regal, Phnom Penh
Plajă
Templul Ta Prohm, Angkor

    Capitala: Phon Penh
    Suprafaţa: 181.035 km²
    Limba oficială: khmera
    Moneda: rielul

    Secolul al XXI-lea marchează o renaştere a regatului cambodgian. Purtând semnele teribilului război trecut şi al unei economii fluctuante, totuşi o palpabilă exuberanţă domneşte asupra ţării. Şi, odată cu dezvoltarea şi integrarea în economia mondială, turiştii străini, ideile şi trendudurile îşi sporesc influenţa.   
    În ciuda renaşterii urbane a Phnom Penh-ului şi a abundenţei de turişti din Siem Reap, obiceiurile de zi cu zi ale cambodgienilor rămân neschimbate, iar vieţii de familie i se acordă, în continuare cea mai mare atenţie. Legăturile de familie sunt greu de înţeles pentru că sunt foarte extinse, membrii familiei se cunosc foarte bine între ei chiar dacă există şi legături obscure şi iar toţi trăiesc sub un sigur acoperiş.
    Pământurile, lacurile şi râurile sunt întâmpinate cu mult respect de populaţia rurală. Pentru a avea cu ce se hrăni şi pentru a avea un acoperiş deasupra capului depinde, adesea de abilitatea indivizilor de abilitatea indivizilor de a cultiva orezul şi de a prinde peşte.

    Cambodgia este cea mai omogenă ţară a Asiei de Sud Est: peste 90% din cei aproximativ  13,4 milioane de locuitori de etnie khmeră, iar restul sunt în principal cham, chinezi şi vietnamezi. Khmerii moderni sunt descendenţi ai poporului mon-khmer despre care se crede că a migrat în cambodgia cu aproape 3000 de ani în urmă şi care a ajuns să populeze timpuriul regat Funan, statul succesor Chenla şi mai târziu Imperiul Angkor.

    În vremea îndepăratată a epocii Angkor, Imperiul Khmer controla un teritoriu care se întindea  până în actualul Vietnam, în jurul Golfului Thailandei şi până la capătul sudic al Peninsulei Malaysia. Şapte secole mai târziu graniţele Cambodgiei de astăzi sunt în mare măsură stabilite de hotare naturale protectoare, delimitând un regat înghesuit între Thailanda, Laos Vietnam şi mare.

    În prezent, Cambodgia este cel mai mic stat din Asia de Sud Est, cu 181.035 km² însă teritoriul este surprinzător prin diversitate. Topografia cuprinde trei elemente geografice generale: o ţesătură de lanţuri muntoase, o depresiune întinsă cu terenuri agricole fertile în centrul Cambodgiei şi spectaculoase cursuri de apă, inclusiv zona de coastă din sud şi numeroase râuri care susţin flora, fauna şi oamenii.  

    În esenţă graniţele Cambodgiei sunt păzite de munţi crestaţi. Pe câmpiile joase, care formează cea mai mare parte a peisajului cambodgian. Majoritatea populaţiei este adunată de-a lungul luncilor bogate ale Fluviului Mekong şi ale Lacului Tonle Sap. Supravieţuirea a mai mult de un sfert din populaţia Cambodgiei depinde de acest lac care susţine o industrie a pescuitului în ape dulci de aprope un miliard de dolari.

    Bucătăria tradiţională cambodgiană este centrată pe orez şi peşte, mâncare de bază pentru localnici dar şi mod de a-şi câştiga existenţa. Influenţa istorică a Indiei asupra culturii timpurii a Cambodgiei a impus consumul de paste picante care, atunci când sunt combinate cu peşte sau carne şi fructe sau cu legume din belşug, creează o armonie între sărat, dulce acru şi amar. Ca şi în alte bucătării asiatice din sud-est, folosirea ingredientelor proaspete printre cele mai sănătoase din lume.

     

    În Cambodgia sunt în general două sezoane: ploios şi secetos. Cel ploios este mai rece decât cel scetos. Mulţi turişti vin în Cambodgia, în primele luni ale sezonului secetos, decembrie şi ianuarie, când este mai răcoare şi nu plouă aşa de mult.  Deoarece aceste luni plăcute atrag majoritatea turiştilor, preţurile sunt foarte mari şi este greu să găseşti camere libere.
    Până în aprilie, temperatura creşte treptat, iar peisajele luxuriante devin pustii şi uscate. Ţara se acoperă cu praf şi temperatura urcă până la 38º C. Primăvara nu este aşa multă forfotă în templele din Angkor, însă este cea mai bună perioadă să le vizitezi şi să faci fotografii reuşite, pt că multe ape au secat ţi verdeaţa din jurul lor s-a uscat.
    Musonii încep de obicei în iunie; umiditatea devine insurpotabilă iar ploile acoperă Cambodgia. Totuşi, în sezonolploios este răcoare, natura înverzeşte şi se trezeşte la viaţă, iar majoritatea zilelor sunt însorite şi senine. În timpul musonului este imposibil să călătoreşti în zonele mai îndepăratate, deoarece drumurile de pămânr sunt pline de noroi iar podurile sunt luate de apă.
    Templele sunt mult mai frumoase atunci când sunt înconjurate de şanţuri cu apă şi vegetaţie luxuriantă. Dealurile din est şi nord est arată mai binecând nu sunt acoperite de praf.  

    Plajele sunt frumoase chiar şi în lunile secetoase când soarele arde şi condiţiile pt scufundari sunt ideale.

    În mare în Cambodgia există 4 sezoane secetos şi răcoros (decembrie-februarie), secetos şi cald ( martie-mai), umed şi cald (iunie septembrie) şi umed şi răcoros ( octombrie-noiembrie )

     

     

    Phnom Penh
    Phon Penh este centrul politic, economic şi comercial al ţării. Datorită amplasării centrale şi aeroportului internaţional, acesta permite deplasarea către oricare dintre zonele atractive ale ţării- inclusiv spre faimosul Angkor.    
    Oraşul este amplasat în locul numit patru feţe adică în punctul de intersecţie a trei râuri- Bassac, Mekong şi Tonle Sap. În prezent, Phon Penh este unul dintre cele câteva exemple vii ale vechiului oraş asiatic, cu temple –wats pitoreşti ale căror vârfuri ascuţite impun acestui oraş, în principal cu clădiri de numai câteva etaje, un aspect miniatural. În unele zone ale oraşului negustorii încă îşi vând marfa din căruţele trase de boi.
    La sud de Wat Pnhom pe râul Tonle Sap se întinde zona centrală  a phon penh-ului cu largi străzi flancate de comori naţionale precum Palatul Regal, Pagoda de Argint, muzeul Naţional şi Universitatea Regală de Arte Frumoase.  

    Zona palatului Regal
    Cele mai multe dintre principalele atracţii turistice din Phnom Penh se găsesc n jurul zonei Palatul Regal şi pe malul râului Tonle Sap. Cel mai bine e că turul să înceapă cu uimitoarea reşedinţă a familiei regale, Palatul Regal şi Pagoda de Argint.  Construit sub protectoratul francez în 1866 în prezent, palatul îi găzduieşte pe regele Norodom Sihamoni şi pe fostul rege Norodom Sihanouk.

    Turul Palatului începe cu impresionantul pavilion Chan Chaya urmată de Sala Tronului construită în stil arhitectural Khmer. Trezoreria Regală şi Reşedinţa lui Napoleon al-III-lea se întind de la Sala Tronului, în curtea principală. Deşi casa din fier, total nepotrivită cu acest loc, se află acum în Cambodgia, ea a fost iniţial construită în Egipt.
    În zona de nord a palatului se întinde minunata clădire sacră Pagoda de Argint numită astfel după acoperişul din 5.329 blocuri de argint. Pagoda reprezintă o ocazie valoroasă atât pentru turişti cât şi pentru localnici de a intra în contact cu o structură istorică şi religioasă care nu a fost distrusă de regimul khmerilor roşii.

    Muzeul Naţional
    Doar la câteva minute spre nord de palat se află unicul Muzeu Naţional. Este considerat, de foarte multe voci, a fi clădirea cu cea mai frumoasă arhitectură din oraş; împletind influenţe asiatice şi coloniale este o încântătoare structură din teracotă roşie cu acoperiş din ţiglă ornamentat cu nagas (şerpi mistici). Muzeul adăposteşte cele mai renumite colecţii de obiecte de artă pre-angkoriene şi angkoriene. Numără peste 5000 de obiecte care au fost datate din secolul al IV-lea.

    Piaţa de noapte
    Piaţa de noapte din Phnom Penh este un amestec de tarabe  suprapuse pe care sunt expuse  bunuri locale. Aici găseşti de vânzare picturi, obiecte confecţionate manual, haine, mătăsuri şi mâncare. Aici se ţin şi spectacole nocturne de muzică şi dans. Piaţa în aer liber este strategic amplasată de-a lungul bine cunoscutei zone riverane, în apropiere de multe dintre principalele atracţii ale Phon Penhului.

    Siem Reap
    Oraşul Siem Reap se întinde în centrul zonei marelui Angkor la 6 km sud de Angkor Wat ţi la 13 km vest de oraşul Roluos, prima capitală a zonei. Oraşul se dezvoltă dintr-un sat spre sfârşitul secolului al XIX-lea, când exploratorii europeni descoperă templele devenind rapid un atractiv centru turistic.  
    Începând cu secolul al XX-lea se înregistrează o explozie de noi hoteluri  şi pensiuni, restaurante şi baruri magazine şi centre de masaj. Majoritatea oraşelor cambodgiene se desfăşoară în jurul unei pieţe. În timp ce Siem Reap se transformă treptat într-o urbe rurală, centrul triunghiular este limitat de Old Market situată pe Pokambor Avenue, care se întinde de-a lungul râului Siem Riep şi Central Market  aşezată la câteva străzi spre nord. Old Market s-a dezvoltat treptat din ceea ce iniţial a fost o piaţă rurală, mărind , în deceniile trecute stocurile de bunuri cu o specifică orientare turistică. La mai puţin de 91 de m nord est de Old Market, lângă malul râului Siem Reap se află una dintre multele mănăstiri budiste ale oraşului, Wat Preah Phnom Rath. Templul este ridicat în 1915 iar pagoda principală  este construită în 1945.   

    Angkor Wat
    Templu care este numit şi oraş sau literal-oraşul templu este cel mai mare monument religios din lume. Punând la socoteală şi canalele de apă şi spaţiul interior, Angkor Wat se întinde pe o suprafaţă de aproape 203 ha. Deşi este un templu dimensiuni mari, aranjamentul interior este cât se poate de simplu. Aspectul, în general interior este cât se poate de simplu. Aspectul, în general deloc complicat face posibilă înţelegerea monumentalelor basoreliefuri care împodobesc pereţii, la fel şi frumuseţea maiestuoasă a templului însuşi. Şi ţinând cont de mărimea lui, experienţa devine şi valoroasă dacă se face sub îndrumarea unui ghid competent.  Numai templul ocupă o zecime din spaţiul îngrădit de canale, restul de spaţiu a fost probabil ocupat palatul regal şi alte structuri temporare ale locuitorilor capitalei.  Alţii cred că Angkor  Wat a fost  fost mai mult  decât un templu de închinăciune  la Vishnu şi este posibil să fi servit ca mausoleu sau ca observator astronomic. La fel ca majoritatea templelor hinduse din Angkor, în special templele de stat, şi acesta este o reprezentare a Muntelui Meru, reşedinţă a zeilor.

    Lacul Tonle Sap
    Lacul este legat de  râul Tonle Sap, un ciudat bloc de apă care curge în direcţii opuse, în momente diferite ale anului. Începutul sezonului ploios coincide cu  topirea zăpezilor din Himalaya, sursa fluviului Mekong. Apele fertile ale Mekongului ajută la susţinerea unui divers ecosistem în Tonle Sap incluzând mai mult de 200 de specii de peşti, majoritatea lor migrând spre amonte în timpul inundaţiilor.
    În completarea la viaţa sălbatică lacul Tonle Sap susţine milioane de cambodgieni care trăiesc în sate cu locuinţe lacustre sau în sate plutitoare aşa cum sunt Prek Toal, Choang Khneas şi Kompong Pleuk, cele mai apropiate de Siem Reap.  
    Cu comunităţile de pescar prospere şi cu ape dinamice, lacul şi râul Tonle Sap oferă o intruziune unică într-o cultură autentic khmera şi într-o sălbăticie plină de farmec. Fie cp te aventurezi într-o călătorie de o zi fie într-o experienţă de mai multe zile către destinaţiile mai îndepărtate să plutiţi într-o barcă pe paşnicul lac va fi cu siguranţă cea mai reuşită.   
    Lacul este unul dintre ultimele zone din lume unde vin să se împerecheze mai multe specii de păsări în pericol. WCS şi guvernul cambodgian au încadrat lacul printre rezervele biosferei. Sunt trei zone-Boeng Tonle Chhmar, Prek Toal şi Stung Sen – în care pădurarii monitorizează coloniile de păsări.

    Kep
    Deşi acest mic paradis a fost distrus în trecut de khmeri roşii, vilele au fost dărâmate şi jefuite de comandanţii khmerilor roşii, trupele vietnameze şi de cambodgienii muritori de foame  care vindeau lucrurile de acolo. În ultimii ani se pare că în Kep au început se se mişte lucrurile după o lungă perioadă de stagnare. Pe plaje şi dealuri s-au construit buticuri de lux  şi bungalouri modeste dar cu tot confortul necesar.
    În ciuda modernizărilor, oraşul  pitoresc de pe litoral şi-a păstrat  farmecul colonial fiind o bună alternativă pentru Sihanoukville. Deşi în timpul săptămânii e linişte în oraş, în weekend vin numeroşi cambodgieni. Kep este faimos pentru apusurile sale minunate. Şoseaua de aproape 6 km care şerpuieşte de-a lungul coastei este ideală să te plimbi cu tuk-ul sau cu motocicleta.

     

    Cetăţenii români care călătoresc în Cambodgia au nevoie de viză

    Oferte