Costa Rica

Costa Rica
Broască, Parcul Național Tortuguero
Plajă, Parcul Național Manuel Antonio
Vulcanul Arenal
Pod suspendat în Parcul Național Arenal
Rezervația Naturală Monteverde

  Capitala: San José

  Suprafaţa: 51.100 km²
  Limba oficială: spaniola
  Moneda: colón
   
  Costa Rica este un adevărat paradis destinat iubitorilor de natură. Ocupă un loc privilegiat în inima Americii Centrale. De la munţi şi vulcani la păduri tropicale şi  plaje superbe Costa Rica oferă ceva pentru fiecare. Adăpost pentru peste 500.000 de specii de plante şi animale Costa Rica este considerată o mare biodiversitate a globului. În această ţară există aproximativ 25 de parcuri naţionale iar 25% din ţară este protejată de guvern. Aici vizitatorii au posibilitatea de a vedea diverse tipuri de floră tropicală, diverse specii faunistice şi de a experimenta practici ale turismului durabil într-o ţară în care resursele naturale sunt valorificate şi protejate motiv pentru care ecoturismul este principala formă a turismului practicat în Costa Rica fiind pentru cei mai mulţi vizitatori motivul principal al vizitei.
  Costa Rica nu este o ţară foarte mare acest lucru aducându-i avantajul deplasărilor rapide dintr-un punct în altul. În doar trei ore poţi ajunge de pe o coastă pe cealaltă.
  Coasta Caraibeană se remarcă prin plajele superbe cu nisip alb sau negru şi multitudinea de ecosisteme acvatice. Aici există nenumărate plaje celebre pentru practicarea surfingului: Esterillos, Jaco, Hermosa, Boca Barranca.
   
  San Jose, capitala acestei ţări şi-a pierdut din strălucire şi moştenire colonială din cauza unor cutremure petrecute de-a lungul timpului însă cu toate astea are multe de oferit turiştilor.
  Quetzal-ul, pasărea naţională a Costa Ricăi poate fi văzută  în San Gerado de Dota la o călătorie de două ore de capitală. Quetzal-ul mai poate fi surprins în pădurile Monteverde.
  Costa Rica are peste 110 vulcani dintre care 10 sunt activi. Majoritatea zonelor din jurul vulcanilor au fost declarate parcuri naţionale.
  Există o serie de caracteristici care fac Costa Rica specială şi distinctă cum ar fi abundenţa plantelor şi a animalelor, motiv pentru care Costa Rica se află printre primele 20 cel mai dezvoltate ţări din punct de vedere al biodiversităţii.

  Cu toate că din punct de vedere a moştenirii arhitecturale ţara nu poate concura cu piramidele Maya de pe teritoriul Americii Centrale, ţara a rămas cu o moştenire deosebit de misterioasă. Aceasta se concretizează în roci în formă perfectă de sfere. Deşi există peste 200 de sfere în toată Costa Rica semnificaţia acestora nu este cunoscută. Cu un diametru de 2 metrii toate sferele sunt aproape identice.

  Costa Rica are un climat tropical iar cea mai potrivită perioadă pentru a o vizita este între Decembrie şi Mai în sezonul uscat când temperaturile sunt uşor răcoroase. Sezonul umed începe în Mai şi se termină în Noiembrie perioadă în care în special dimineţile sunt deosebit de ploioase.   

  Monteverde

  La Nord de San Jose se află parcul Monteverde accesibil însă pe drumuri neasfaltate şi doar cu maşini de teren. Cea mai bună metodă de a explora acest parc este pe jos şi cu nelipsitul binoclu în mână. În parc au fost construite diferite punţi suspendate care îi ajută pe turişti să se apropie de vârful copacilor şi să înţeleagă mai bine etajarea pădurii. Totodată în acest parc poate fi surprins quetzal-ul.
   
  Vulcanul Arenal
  Ziua învăluit de nori de fum noapte cu sclipiri de lavă vulcanul Arenal este una din principalele atracţii ale Costa Ricăi în special datorită nenumăratelor izvoare cu apă fierbinte de la baza acestuia în care se pot relaxa turiştii. Arenal este printre cei mai activi 10 vulcani din lume. Ultima mare erupţie a acestuia a vut loc în 1968. Până atunci se credea că acesta era doar un munte obişnuit. În 1994 regiunea vulcanului a fost declarată parc naţional.
   
  San Jose
  Capitala ţării, San jose este un oraş cu un mix interesant între trecutul istoric şi prezentul modern. Principalele obiective ale acestui oraş sunt: Ansamblul Legislativ- respectiv Congresul şi Parlamentul. Acestea sunt localizate în diferite clădiri vechi precum vechea şcoală Sión, Casa Albastră, Casa Rosada de los Salazar şi Clădirea Plenarilor fiecare dintre acestea cu o istorie bogată în spate. Casa Albastră este fostă casă prezidenţială pe vremea mandatelor preşedinţilor Alfredo González Flores, General Federico Tinoco, şi Licenciate Julio Acosta.
  În cadrul Muzeului Naţional se regăsesc obiecte istorice din perioada pre-columbiană, perioada de aur a indigenilor şi bineînţeles perioada colonială.
  Biserica numită Our Lady of Solitude Church a fost construită în mijlocul secolului XIX în stil baroc. Biserica reprezintă o forţă spirituală pentru locuitorii din partea de est a oraşului. Practic această biserică este cea mai bine păstrată construcţie de acest gen din Costa Rica.
   
  Parcul Naţional Tortuguero
  Parcul Naţional Tortuguero se află în nordul coastei Cararaibene. Spre deosebire de celelalte parcuri aici se remarcă intervenţia omului. Pe suprafaţa parcului se regăseşte un sistem de canale bine puse la punct ce îşi fac loc în jungla deasă. Din iunie până în septembrie aici pot fi admirate familii de ţestoase din categoria Leatherback ce îşi fac cuib în nisipul plajelor. Ţestoasele sunt principala atracţie a acestui parc însă pe lângă aceasta vizitatorii pot face plimbări pe canale cu barca cu motor sau în canoe. Broaştele ţestoase pot fi văzute de asemenea în Tamarindo din Noiembrie până în Martie. Practic copul principal al parcului este de a proteja speciile de ţestoase pe cale de dispariţie: ţestoasa Leatherback, ţestoasa verde, şestoasa Loggerhead şi ţestoasa Hawksbill.
   
  Cocos Island
  Mai demult aceasta era considerată ca fiind cea mai frumoasă insulă din lume. Această insulă se află în Oceanul Pacific la 550 de km de Costa Rica. Insula s-a format cu aproximativ două milioane de ani în urmă prin răcirea lavei. Deoarece insula este atât de îndepărtată multe din speciile regăsite pe insulă sunt specii de plante endemice motiv pentru care insula a fost declarată patrimoniu Unesco. Astăzi majoritatea turiştilor aleg această insulă în special pentru diving.    
   
  Parcul Naţional Manuel Antonio
  O îmbinare armonioasă între plaje cu nisip fin şi junglă. Parcul este defapt o mică insulă biologică pe care se desfăşoară activităţi precum agricultura şi turismul. Acest parc este renumit pentru că oferă vizitatorilor unele din cele mai frumoase peisaje. Parcul este situat la 132 km de San Jose. Desigur parcul este bogat în faună şi vegetaţie însă în mod distinct aici pot fi observate balene.
   
  La Amistad National Park
  La amistad se traduce prietenie. Parcul face parte din proiectul central american de conservare a cărui scop este de a crea un coridor de pădure între Mexic şi Panama, o încercare de a conserva rămăşiţele unei regiuni în care 80% din resursele naturale au fost distruse. De altfel acest parc este singurul parc binaţional creat în anul 1982.
  Parcul are o zonă centrală de aproape 6000 de km² acoperită în întregime cu pădure tropicală şi este situat atât pe suprafaţa Costa Ricăi cât şi pe suprafaţa Panama. Desigur, parcul  abundă în diversitate faunistică şi vegetală: zeci de mii de specii de flori, nenumărate etaje vegetale de la mangrove la nivelul mării, pădure tropicală joasă la pădure monatană şi ecosisteme subalpine. De asemenea parcul deţine o pădure de stejar neatinsă cu peste 7 specii diferite de stejar, 400 specii de păsări şi 260 specii de reptile şi amfibieni, păianjeni, maimuţe capucini, tigri, jaguari, pume etc.
  Partea costa ricană a parcului este relativ greu accesibilă şi foarte puţin explorată. Nu există infrastructură amenajată aşadar explorarea se face pe jos sau călare. Indiferent pe care parte este explorat parcul este locul perfect pentru activităţi precum hiking, riding, pescuit, bird wathcing etc
   
  Peninsula Osa
  Pe această penisnulă se află Parcul Naţional Corcovado cel mai intens şi activ  pământ din punct de vedere biologic.  Parcul deţine ultima dintre pădurile tropicale. Locaţia, caracteristicile climei, solul şi topografia parcului fac din acesta un adăpost pentru uimitoare specii din punct de vedere biologic. Flora este extrem de bogată şi deţine exemplare demult dispărute pe alte plaiuri.
   
  Vulcanul Irazu
  Cel mai activ vulcan de-a lungul istoriei din Costa Rica este vulcanul Irazu. Practic acesta este vecinul capitalei San Jose fiind astfel cel mai apropiat vulcan de un oraş iar când zicem apropiat ne referim la aproximativ 30 de km de oraş. Vulcanul are o altitudine de 3.432 m, cel mai înalt vulcan din Costa Rica. În zilele senine din vârf pot fi văzute atât Oceanul Pacific cât şi Oceanul Atlantic.
   
  Guayabo
  Este cel mai important sit arheologic al Costa Ricăi. Acesta este localizat în apropierea vulcanului Turrialba. În 2009 situl a fost declarat Patrimoniu Ingineresc al Lumii. Titulatura a fost primită de la Asociaţia Americană de Inginerie. Este al treilea sit care primeste această titulatură după Macchu Picchu şi Tipón din Peru. Unul dintre motivele pentru care a primit această distincţie este apeductul vechi de 700 de ani care mai funcţionează şi azi. Se presupune că acesta ar fi fost construit între anii 300 î. Hr. Şi 1400 d. Hr.
  Pentru călătoriile cetăţenilor români în Costa Rica nu este necesară viza pentru o perioadă de maxim 90 de zile.

  Oferte