Descriere
Capitală: Mexico
Limbă oficială: spaniolă
Monedă: Peso Mexican
Suprafaţă:1,972,550 km²
Cu o capitală ce are o mulţime de locuri istorice şi culturale străjuită de mări tropicale în este şi în vest Mexicul este un adevărat magnet pentru turişti. În Mexic se pot face cele mai frumoase combinaţii de circuite cu sejur. Ţara îţi oferă cultură, istorie, arhitectură pe de o parte şi ţinuturi extrem de frumoase pe de altă parte din punct de vedere al potenţialului natural. Dacă alegi să te relaxezi la plajă Cancun şi Riviera Maya de pe coasta caraibă a peninsulei Yucatan sunt cele mai populare destinaţii turistice din Mexic. Această ţară foarte diversificată din punct de vedere geografic este totuşi dominată de munţi. Grupele lanţului muntos Sierra Madre se întind pe aproximativ 1200 km. Peninsula Baja California este formată deopotrivă din deşert şi munţi. Deşi cel puţin jumătate din suprafaţa sa este aridă sau semiaridă în Mexic se cultivă porumb, grîu, soia , orez. Iubitorii de drumeţii montane sunt inspiraţi şi atraşi de unele dintre cele mai înalte vârfuri muntoase de pe continent – printre care se numără Pico de Orizaba, Iztaccihuatl şi La Malinche. Cultura mexicană este la fel de variată ca şi peisajul. Inspirată din teme spaniole şi băştinaşe, arhitectura mexicană barocă denotă o pasiune pentru bogăţie.
Climă
Momentul în care alegi să vizitezi Mexicul depinde de ceea ce vrei să faci şi să vezi.
Din iunie şi până în octombrie este perioada ploilor. Cu toate acestea mexicanii preferă ca în zilele de iulie şi august să meargă la plajă. În lunile septembrie şi octombrie este recomandată evitarea zonei de coastă din cauza uraganelor. Pentru a fii siguri că n-o sa vă confruntaţi nici cu temperaturi mari nici cu ploi alegeţi sfârşitul primăverii sau sfârşitul toamnei.
Sezonul de vârf durează de la sfârşitul lui noiembrie (ziua Recunoştinţei) până la săptămâna Sfântă. Cei interesaţi de cultură îşi pot planifica vacanţa în timpul nenumăratelor fieste din ţară, inclusiv în săptămânile care preced Paştele, Crăciunul sau Ziua Morţilor.
Atracții
Baja California
Reprezintă o limbă de pământ izolată formată din munţi şi deşerturi întinsă între Oceanul Pacific şi Marea Cortez. Deşi este un loc puţin populat şi sterp, Peninsula Baja California a atras dintodeauna o mulţime de oameni de ştiinţă pasionaţi de aventură. Această minunată peninsulă ne oferă numeroase atracţii: Cramele locale din Guadalupe, oaza de deşert San Ignacio, picturi rupestre, şi diferite activităţi (scufundări şi caiac canoe în jurul Insulei Espiritu Santo lângă La Paz, observarea balenelor în laguna San Ignacio, galeriile din Jose del Cabo, pescuit sportiv în apele din Los Cabos, camping pe plaja Bahia de Los Angeles)
Ciudad de Mexico
Ciudad de Mexico este un amestec fascinant de artă populară şi istorică. În prezent acest oraş-capitală este rezumatul întregului mestizaje respectiv al amestecului de culturi europene şi indiene. Oraşul te aşteaptă cu buticuri de renume, galerii de artă şi cafenele întinse pe străzile principale din Polanco, Zona Rosa, Condesa, Roma etc. Unul dintre cele mai celebre locuri ale oraşului este centrul istoric. Plaza de la Constitucion-Piaţa Constituţiei este a doua din lume ca mărime, piaţă tronată de Catedral Metropolitano- prima catedrală din Noua Spanie. Ciudad de Mexico oferă o sumedenie de atracţii turiştilor: Templul Mayor, Marea Piramidă de la Tenochtitlan, picturile murale de la Ăallacio de Beallas Artes, Sanctuarele şi Templele Fecioarei Guadalupe, Parcul Chapultepec, Muzeul Naţional de Antropologie.
Puebla
A fost întemeiat în 1531 într-o vale înconjurată de trei dintre cei mai înalţi vulcani ai Mexicului –Vârful Orizaba, Popocatepetl şi Iztaccihuatl. Plasată în cercul de Foc, activ din punct de vedere geologic, Puebla s-a dezvoltat datorită producţiei de ţesături, a sticlei şi a ceramicii. Nu numai arhitectura locului copleşeşte simţurile ci şi mâncărurile. Bucătarii din Pueblo folosesc o uriaşă varietate de chili cultivat în regiune pentru a crea reţete care mai de care.
Teotihuacán
Ridicându-se deasupra unei câmpii la nord-est de Ciudad de Mexico se află ruinele primei veritabile metropole din vest construite de azteci. Cercetătorii cunosc foarte puţine despre poporul care a construit acest magnific oraş ori de ce a fost abandonat la doar câteva secole după ce atinsese epoca de aur. S-au păstrat totuşi palate şi temple maiestuoase împodobite cu sculpturi în basorelief şi strălucitoare picturi murale, aliniate pe Avenida de los Muertos. Astăzi, multe dintre clădirile ceremoniale de pe Calea Morţilor au fost parţial reconstruite. În capătul Aleii Morţilor se află La Ciudadela, un complex de pieţe şi temple ce a cosntituit centrul ceremonial şi administrativ al Teotihuacan-ului. La CiudatelA este dominată de Templo de Quetzocoatl care celebrează Şarpele cu Pene, zeu al apei. La cel mai îndepărtat capăt al arterei la 4 km se află Piramidele de la Luna (Piramida Lunii).
Oaxaca
Statul Oaxaca formează cotul unui braţ geografic ce se întinde de la sud la est, pentru a îmbrăţişa inima Mexicului. Zeci de lanţuri muntoase discontinue conduc spre văi adânci, învăluite în ceaţă, în care se află cătune mici, accesibile doar cu piciorul sau cu măgăruşii. În statul Oaxaca se află 670 de districte, mai multe decât în orice alt stat. În Oaxaca nu trebuie ratate muzeele de artă, Biserica Santo Domingo, ruinele de pe Monte Alban sau tradiţionalul mescal sorbit la faţa locului. Biserica Santo Domingo este copleşitoare. Cea mai sugestivă dintre petrecerile mexicane, ziua morţilor este un eveniment cu adevărat supranatural, când se spune că morţii se întorc pentru a vorbi cu rudele lor în viaţă. Oaxaca ste cel mai potrivit loc pentru a petrece Ziua Morţilor.
San Cristóbal de las Casas
Înconjurat de piscuri magnifice acoperite de pini, San Cristóbal îşi acceptă frumuseţea cu naivitatea unui copil. Casele simple se aliniază pe străzile pietruite conferindu-le o lumină foarte strălucitoare. Spaniolii au împărţit oraşul în barrios (cartiere), fiecare cu propria biserică, sfânt patron şi industrie. Nucleul social al oraşului zócalo în mod oficial Plaza 31de Marzo este înconjurat de magazine cu arcade şi conace renovate - în care acum se află bănci, baruri, hoteluri şi restaurante. În jurul pieţei sunt aşezate Palacio Municipal în stil neoclasic, Museo de Jade şi Museo de Ambar, Templo de Guadalupe, Templo de San Cristóbal.
Palenque
Mai mult decât un uimitor sit arheologic, Palenque este una dintre ultimele rămăşiţe de pădure tropicală veşnic verde din regiune. Poziţia sa tropicală şi exuberantă şi arhitectura plăcută fac din Palenque un loc magic. Locul este traversat de pârâiaşe iar în porţiunile neexcavate ale rezervaţiei de 1780 de hectare se pot întâlni papagali vorbitori sau maimuţe urlătoare. Dintre toate siturile mayaşe Palenque este cel mai elegant. Construit pe o terasă naturală aflată deasupra luncii râului Usumacinta, oraşul servea drept centru comercial între regiunea Petén, ţinuturile muntoase din Chiapas şi Valea Grijalva. Printre cele mai frumoase obiective sunt trei frize din stuc elaborat construite, descoperite la Templo de las Inscripciones conţinând aproape 620 de hieroglife.
Parcul Naţional Lagunas de Montebello
Singurul parc naţional din Chiapas, se întinde pe o suprafaţă de 6.022 ha cu păduri de zonă temperată, situate de-a lungul graniţei sudice dintre Mexic şi Guatemala. Parcul este celebru pentru lacurile de diverse culori întâlnite la tot pasul. Oxizii fac lacurile să capete diferite nuanţe, unele bat în verde închis altele bat în nuanţa smaraldului, gri închis, verde albăstrui sau albastru pal. Una din cele mai frumoase privelişti poate fii admirată de la Laguna Encantada- Lacul Fermecat de unde se pot vedea cel puţin alte şase lacuri. Pot fi închiriate bărci sau hifrobiciclete pentru a petrece timpul pe lacuri.
Peninsula Yucatán
Peninsula Yucatán este un ţinut fără lacuri sau râuri acoperit însă de păduri tropicale. Yucatán este un amalgam de culturi diferite. Vorbim în principal de cultura Maya şi de cultura spaniolă.
Situat în vârful peninsulei, Yucatan este cel mai plat stat cu cel mai sărac sol şi cu cele mai puţine precipitaţii. Căldura prezentă tot anul devine sufocantă în timpul lunilor ploioase de la sfârşitul verii şi al toamnei, când insectele înţeapă cel mai rău. Chichén Itzá este unul dintre cele mai fascinante şi studiate situri din Yucatán fiind unul dintre siturile arheologice de top ale Mexicului. O altă bijuterie antică din Yucatan este Uxmal. Spre deosebire de situ-rile acoperite cu viţă de vie din Palenque şi Yaxchilan, Chichetn Itza are o înfăţişare militară. Frescele şi stelele reprezintă războinici, bătălii şi sacrificii umane în contradicţie cu imaginea de mult formată că mayaşii sunt un popor paşnic.
Uxmalşi la Ruta Puuc: În limba Maya puuc nu desemnează numai ţinutul colinar din peninsula Yucatan şi Campeche dar şi oraşele care au înflorit aici în perioada clasică târzie sau stilul arhitectonic care le defineşte. În Peninsula Yucatan pot fi văzute elemente ale surprinzătoarei şi complexe culture maya-de la arhitecura elegantă a oraşului Uxmal la ruinele oraşului Palenque, cu palatele şi templele sale maya ce răsar pe dealuri în mijlocul pădurilor tropicale dese din Chiapas. Regăsim acealşi farmec în oraşele regiunii şi în capitala Mérida un oraş colonial spaniol cu pieţe liniştite.
Cancún
Îmburghezita staţiune nu are vestigii istorice dar este plină de proprietăţi imobiliare. Cancun are cel mai aglomerat aeroport internaţional din Mexic. Cele mai multe dintre marile hoteluri cu acces direct pe plajă închiriază echipament acvatic oferind inclusive instructajul necesar, echipamente de snorkeling, plăci pentru surfing, ambarcaţiuni individuale etc. Mai provocatoare pentru vizitatori iubitori de cultură sunt numeroasele ruine Maya bine restaurate care se găsesc pe tot cuprinsul peninsulei. Tulum şi Chichen Itza se află la doar 2-3 ore de mers cu maşina.
Tulum şi Sian Ka’an
Un castel din calcar şi alabastru aşezat pe culmea unei faleze ierboase din Tulum domină Marea Caraibelor. Tulum este probabil cel mai popular sit arheologic Maya şi în mod sigur cel mai accesibil. Între anul 110 şi cucerirea spaniolă Tulum a fost un centru comercial. Cetăţenii săi îl venerau pe zeul Căzut. Rezervaţia Biosferei Sian Ka’an aflată la 3 km de Tulum reprezintă ultima rămăşiţă de pământ neexploatată de pe coasta Caraibilor. Declarat de UNESCO, în 1987 monument de patrimoniu mondial, acest ecosistem de mlaştini cu mangrove, lagune cu apă dulce, plaje la ocean etc. Peste 350 de specii de păsări pot fi văzute în lagunele din Sian Ka’an.
Campeche
Cândva complet înconjurat cu ziduri pentru a nu fi jefuit de piraţi, unicul şi relativ izolatul oraş Campeche păstrează o discretă eleganţă de secol XVII, neegalată de alte oraşe coloniale. Întemeiat în 1540 de către Francisco de Montejo Campeche a căpătat importanţă ca port prin care aurul ţi argintul treceau în drum spre Spania.
Viză
Pentru călătoriile cetăţenilor români în Mexic nu este necesară viza pentru o perioadă de maxim 180 de zile.