Polinezia Franceză

Polinezia Franceză
Bora Bora.
Insula Moorea
Insula Maupiti
Apus în Tahiti
Insula Marques
Papeete
Peisaj montan în Moorea
Insula Marquesa
Localizarea Polineziei Franceze pe Glob
Bora Bora

  Capitala: Papeete

  Limba oficială: franceză

  Monedă: Franc CFP
  Suprafaţa: 4.167 km²
  Sutele de atoli şi insule vulcanice care alcătuiesc Polinezia Franceză, cu o vegetaţie tropicală luxuriantă, înconjurate de oceanul Pacific, formează decorul perfect pentru o vacanţă de vis. Cea mai faimoasă insulă din arhipeleagul situat în mijlocul Pacificului de sud este Tahiti. Formată în urma erupţiei unor vulcani submarini care se ridică acum la peste 2.000 m peste nivelul oceanului, insula este centrul economic şi administrativ al Polineziei. Capitala regiunii, Papeete, un oraş micuţ, a cărui populaţie depăşeşte cu puţin 100.000 de locuitori, ce atrage însă prin farmecul său aparte, străzile largi dominate de arbori tropicali care umbresc clădirile vopsite, preponderent, în alb. În oraş pot fi vizitate muzeul Gauguin, parcul Bougainville, catedrala Notre-Dame din Papeete sau piaţa tradiţională,  sau pot fi achiziţionate diverse suveniruri, produse de artizanat, bijuterii din perle sau scoici. Există cinci motive principale pentru care şi prin care Polinezia Franceză excelează ca destinaţie turistică: arta şi meşteşugurile, cultura, diving-ul, multi culturalitatea, bungalow-rile şi perlele.    

  Bora Bora are o clima tropicală cu 2 anotimpuri: vara şi iarna (tropicală) .Vara este între lunile noiembrie şi aprilie, anotimp în care plouă mai mult. Ploile sunt repezi şi durează destul de puţin iar temperaturile sunt  foarte plăcute, între 27 şi 30 C. În perioada sezonului de vară, briza marină este adusă de vântul "Toerau". În timpul verii preţurile de cazare sunt mai prietenoase şi un sejur pe Insula Bora Bora este la fel de plăcut ca unul în timpul iernii.  

  Iarna este între mai şi octombrie, considerată a fi sezonul uscat, pentru că plouă foarte puţin sau deloc. Temperaturile sunt între 24 - 28º C. Acesta est cea mai potrivită perioadă pentru o vacanţă în Polinezia Franceză motiv pentru care aceasta reprezintă şi sezonul turistic. Iulie este luna cea mai aglomerată pentru că atunci au loc sărbătorile, are loc Heiva I Tahiti, echivalentul Carnavalului din Brazilia, iar pentru pasionaţii de scuba diving în această lună vizibilitatea în apă este perfectă.
  Tahiti 
  Este cea mai mare dintre insulele Polineziei Franceze, cu o suprafaţă de 1050 km. Locuitorii insulei sunt francezi. Tahiti este formată din două insule: una mai mare Tahiti Nui şi una mică Tahiti Iti conectate printr-un istm. Capitala Papeete este situată în Tahiti Nui. Tahiti Nui are o infrastructură destul de dezvoltată inclusiv cu o linie de autobuz public numită Le Truck, oferind posibilitatea turiştilor de a se  deplasa foarte ieftin. Tahiti Iti în schimb nu este atât de dezvoltată, principalul mijloc de acces pe insulă fiind cu barca sau străbătând cărările junglei pe jos. Floarea simbol a Tahitiului este floarea Tiare regăsită în ghirlandele pe care locuitorii insulei le poartă la gât.
  Chiar dacă mulţi dintre cei care păşesc în Tahiti o fac doar pentru că insula este un punct de plecare spre Bora Bora şi Tahiti are foarte multe de oferit turiştilor: climă plăcută, peisaje magnifice, palmieri şi plaje superbe. 
   
  Bora Bora
  Unii o consideră cea mai frumoasă insulă de pe Pământ. Legenda spune ca numele insulei Pora Pora însemna "primul născut". Zeul suprem, Taaroa, a scos din apă insula Bora Bora dupa ce a făcut prima creaţie-Insula Raiatea. Văzută de sus, Insula Bora Bora pare o bijuterie cu o piatră de smarld centrală bordată de un inel de turcoaz. Sunt multe locuri frumoase pe Pământ, dar Bora Bora este printre puţinele care merită nota 10 fără nici o excepţie.
   Bora Bora nu este un loc comun sau uşor accesibil, deoarece se află în mijlocul uriaşului Ocean Pacific.  Este situată la 230 km nord vest de Tahiti, dezvoltarea economică depinzând doar de turism. Alte activităţi practicate pe insulă sunt pescuitul şi recoltarea nucilor de cocos. Localnicii vorbesc franceză şi taihitiană însă foarte mulţi înţeleg şi vorbesc şi engleză. Insula este înconjurată de o barieră de corali ce închide laguna albastră iar insula naşte parcă din nisipurile albe şi jungla luxuriantă. Bungalourile pe apă sunt cea mai des întâlnite formă de cazare de pe insulă şi în ciuda aspectului rustic în interior acestea sunt foarte luxoase. Cea mai bună metodă de a explora insula este bicicleta. Laguna oferă activităţi precum scuba diving, snorkeling, windsurfing, water skiing sau jetskiing însă cea mai des întâlnită activitate pe insulă este relaxarea.    
  În timpul cel de al doilea război mondial armata Statelor Unite a instalat pe insulă o bază militară pentru aprovizionare. Baza s-a închis oficial în 1946, însă majoritatea militarilor repartizaţi în Bora Bora au refuzat să se mai întoarcă în ţară. A fost nevoie de intervenţia familiilor acestora pentru a-i convinge să părăsească ceea ce ei numeau "paradisul"
   
  Moorea
  Cu siguranţă una din insulele societăţii – Moorea a fost formată datorită activităţii vulcanice. Insula este localizată la doar 19 km de Tahiti. Chiar dacă nu este foarte mare are trei aşezări principale Teavoro, Papetoai şi Afareaitu care atrag numeroşi turişti. Insula este o destinaţie în special pentru lunile de miere. Acoperită cu vegetaţie luxuriantă, înconjurată de o barieră de corali  adăpostind o lagună superbă insula are tot tacâmul pentru a fi considerată o insulă tropicală perfectă. De neratat pe această insulă sunt tururile fotografice de o jumătate de zi făcute în maşini atât prin văile tropicale cât şi prin punctele cu vederi panoramice. Se spune că Charles Darwin a fost insiprat în elaborarea teoriei lui de formaţiunile de corali studiate în Moorea.  
   
  Maupiti
  Maupiti se află la 40 de km de Bora Bora. Această insulă conectată din punct de vedere cultural şi al tradiţiilor cu Bora Bora mai e este numită şi “verişoara cea mică şi frumoasă”. Pe această mică insulă poţi cu adevărat să te detaşezi de lumea reală deoarece aici nu se găsesc nici măcar resorturi doar câteva case de oaspeţi. Turul insulei nu durează mai mult de două ore datorită dimensiunilor mici însă peisajele sunt mai mult decât încântătoare: ne referim la Muntele Hotu Paraoa, plajele nisipoase, Tereia sau aşezările farauru şi Vaiea. Pe un traseu de doar 3 ore se poate ajunge în vârful muntelui Teurafaatui de unde se poate vedea insula Bora Bora în toată splendoara sa.   
   
  Rangiroa
  Un arhipeleag format din 78 de insule întinse pe o suprafaţă de sute de km situat la o distanţă de aproximativ 200 km de Tahiti. Este al doilea cel mai mare atol din lume. Principalele aşezări sunt Avatoru şi Tiputa, care oferă vizitatorilor un look specific Pacificului de Sud cu bisericile sale de corali, centre de meşteşuguri, restaurante şi mici magazine. În Tiputa pot fi admirate casele împodobite cu corali şi sanctuarul păsărilor Motu Paio. Nisipurile roz în sudul îndepărat al atolului sunt una dintre atracţiile principale ale arhipeleagului. Nisipul are o nuanţă pronunţată de roz contrastând cu  turcoazul lagunei.
    
  Insulele Marquese
  Cele mai îndepărtate insule de partea continentală Insulele Marquese sunt situate la 1400 km la nord est de Tahiti, datorită îndepărtării sale vegetaţia şi sălbăticia sunt aproape neatinse. Fauna şi vegetaţia sunt extrem de variate, foarte multe specii de păsări, insecte sau peşti, dintre care foarte multe specii unice, regăsite doar pe teritoriul insulelor Marquese. Capitala administrativă a insulelor este Hiva Oa probabil cea mai cunoscută dintre Marquese. Separată de Hiva Oa printr-un canal, localitatea Tahuata este cea mai mică insulă locuită. Cea mai populată dintre insulele Marquese este Ua Pou se spune că ar avea în componenţă atât cele mai vechi cât şi cele mai noi roci datorită faptului că insula a trecut prin două perioade vulcanice diferite. În sudul îndepărtat al insulelor se află cea mai izolată şi cea mai frumoasă insulă posibilă. Pe insulă nu sunt mai mult de 500 de locuitori care îşi procură provizii în bărci micuţe. Aceste caracteristici fac din insulă un loc perfect pentru relaxare şi refugiu de lumea modernă. Indiferent pe care din insulele Marquese poposim acestea ne vor întâmpina atât cu bogăţia naturii cât şi cu un substrat cultural extrem de bogat. Calitatea şi sunetul valurilor oceanului fac din insule un punct de maximă atracţie pentru surferi.
    
  Austral Islands
  Localizate la sute de kilometrii sud de Tahiti, insulele Australe în număr de 5 sunt aşezate pe Tropicul Capricornului. Insulele sunt cunoscute pentru arta tradiţională a ţesăturilor din frunze de cocos şi pandanus şi confecţionarea articolelor vestimentare şi a a accesoriilor din acestea: pălării, genţi, covoraşe, etc. O altă atracţie a insulelor sunt balenele ce dau târcoale insulelor din iulie până în noiembrie. Insulele principale sunt: Rurutu, Tubuai, Raivavae, Rapa. Acestea sunt singurele locaţii care pot oferi cazare.  Pe Rurutu în fiecare lună de ianuarie şi iulie are loc sărbătoarea locală Aamora Ofai. În cadrul ceremoniilor desfăşurate bărbaţii tineri din mai multe sate îşi demonstrează abilităţile prin ridicarea greutăţilor. După competiţie se încinge un festin cu dansuri exuberante.    
     

   

  Oferte