Tanzania

Tanzania
Zanzibar
Dar es Salaam
Lacul Tanganyka
Marea Migraţie
Muntele Kilimanjaro
Aria Protejată a craterul Ngorongoro
Zanzibar
Parcul Naţional Serengeti
Leu prin Parcul Naţional Serengeti
Lacul Victoria
Muntele Kilimanjaro
     
    Capitala: Dodoma
    Suprafaţa: 948.087 km² 
    Limba oficială: swahili
    Moneda naţională: şiling tanzan
     
    Denumirea ţării provine de la combinaţia dintre Tanganyka, care este teritoriul principal, şi Zanzibar, ţărmul arhipeleagului, ambele fiind foste colonii britanice care în 1964 s-au unit şi au format Republica Unită a Tanzaniei (adevărata denumire a ţării).
     
    Tanzania impesionează prin diversitate. Piscurile înzăpezite ale muntelui Kilimanjaro, plajele de corali din Zanzibar, rezervaţiile sălbatice Ngorongoro şi Serengeti, numai bune de un safari, cele 120 grupuri etnice care formează populaţia ţării, cel mai adânc lac din Africa (Tanganyka) şi cel mai mare (Victoria) sau oraşe cosmopolite precum Dodoma sau Dar es Salaam, certifică acest fapt.
     
    Masaii, un trib nomad de păstori originari de la graniţa Tanzaniei cu Kenya aduc, dacă mai era nevoie, un plus de atractivitate acestei ţări africane. Forţa masailor de a-şi păstra stilul de viaţă tradiţional a fost pusă la grea încercare când păşunile lor au fost transformate în rezervaţii de vânătoare, în special Masai Mara şi Serengeti, vestite pentru frumuseţea lor dar şi pentru faptul ca aici este cel mai bun loc de safari din Africa şi din întreaga lume. Vitele, despre care băştinaşii cred că le-au fost date numai lor de către zeul ploii, joacă un rol copleşitor în viaţă masailor, atât în construcţii prin utilizarea bălegarului, cât şi pentru hrană.
     
    Oriunde vei merge şi orice aţi alege să vedeţi, profitaţi de ocazia de a-i cunoaşte pe tanzanieni. Căldura lor caracteristică şi politeţea, precum şi demnitatea şi frumuseţea culturii lor, vor face ca întâlnirea cu ei să fie punctul culminant al vizitei în această ţară. Iar dacă toate acestea vă vor determina să reveniţi în Tanzania, aceştia vă vor spune din toată inima ,Karibu Tena!’ (Bine aţi revenit!).
     
    Clima bună a Tanzaniei face ca aceasta să poată fi vizitată în toate anotimpurile. Cele două sezoane ploioase: de la sfârşitul lunii martie până la începutul lunii iunie, şi de la sfârşitul lunii octombrie până la mijlocul lunii decembrie, nu vă vor afecta vizita în această ţară, şi asta deoarece aversele sunt scurte, urmate de cer senin
     
    Vremea este mai rece şi uscată de la sfârşitul lunii iunie până în septembrie, iar în octombrie şi noiembrie aceasta devine foarte plăcută, peisajul începând uşor uşor să înverzească de la ploile scurte care încep să-şi facă apariţia.
     
    De la sfârşitul lunii decembrie până în februarie, temperaturile sunt ridicate dar nu exagerate, şi adesea sunt potolite de briza marină sau de aversele de ploaie care pot să-şi facă apariţia în orice moment.
     
    Dacă doriţi să exploraţi şi să vă bucuraţi de rezervaţiile sălbatice, trebuie să luaţi în calcul marea migraţie când, în luna iunie, animalele pornesc din Serengeti spre Masai Mara şi se întorc abia în decembrie.
     
    Dar es Salaam. Este cel mai mare şi bogat oraş al Tanzaniei, un important centru economic şi până în anul 1973 capitala ţării.
    Numele oraşului a fost dat de către sultanul Majid, guvernatorul Zanzibarului care în 1866 a ordonat construcţia unui oraş şi a unui palat aici, palat pe care l-a numit Darra Salaam ,locul păcii´. Palatul nu a mai fost construit pentru că în 1870 Majid a murit şi construcţia a rămas în paragină. Mai apoi, oraşul a fost pe mâinile germanilor şi ale britanicilor care şi-au lasat amprenta mai ales asupra arhitecturii oraşului.
    O plimbare pe jos este cea mai indicată pentru a descoperii centrul oraşului: monumentul Askari (unul dintre locurile cele mai cunoscute ale Dar es Salaam-ului), averida Samora Machel (un loc aglomerat, cu multe de maşini şi pietoni), grădinile botanice vechi proaspăt renovate, Muzeul Naţional, casa Karimjee (sediul actualului parlament tanzanian) sau catedrala San Jose (care datează din timpul dominaţiei germane).
     
    Zanzibar.  Insula Unguja sau Zanzibar cum e cunoscută de majoritatea lumii, se află în Oceanul Indian, la 35 de km de coasta Tanzaniei. Deşi are doar 85 km lungime şi 20 km lăţime, insula ambundă în plaje cu nisip alb, palmieri şi recife de corali perfecte pentru snorkelling sau diving.
    Acum, Zanzibar este un paradis tropical, ideal pentru vacanţe însorite, dar trecutul acestuia a fost unul destul de zbuciumat, fiind invadat pe rând de triburile africane hadimu şi tumbatu, comercianţii persieni, arabi, indieni, chinezi, portughezi, olandezi şi britanici, toţi aceştia lăsându-şi amprenta asupra culturii locale.
    Oraşul de Piatră, aşa cum este numit centrul vechi al Zanzibarului prezintă influenţe predominant arabe, fapt atestat de moscheile oraşului, bazarele pline ochi şi casele cu porţi din lemn sculptate.
    Pe lângă sclipitoarele plaje şi minunata arhitectura pe care o posedă, Zanzibarul este şi casă a vieţii sălbatice unde puteţi întâlni maimuţa albastră, veveriţa cu burtă roşie, broasca ţestoasă hawksbill, sau poţi înota printre delfinii cu bot lung sau cei cu bot în forma de sticlă.
     
    Muntele Kilimanjaro. Giganticul vulcan din Tanzania este muntele cel mai înalt din Africa. Situat la frontiera cu Kenya, Kilimanjaro e constituit din trei vârfuri vulcanice separate, situate la circa 10 km unul faţă de altul. Cel mai înalt, Kibo, are 5.895 m şi este singurul vulcan activ. Mawenzi, de 5.149 m, şi Shira de 3.962 m, sunt uniţi în faţă de un masiv a cărui altitudine măsoară 4.600 m.
    Pe lângă înălţimea sa ieşită din comun, surprinzătoare sunt şi proporşiile craterului Kibo: 2 km lăţime şi 300 m adâncime care este acoperit cu un strat de zăpadă, strat care a scăzut alarmant în ultimii ani, preconizându-se că va dispărea total până în anul 2020.
     
    Parcul Naţional Serengeti. Sau ,câmpiile nesfârşite´ aşa cum se traduce Serengeti din limba maasai, este raiul animalelor sălbatice. În 1951 triburile masai sau fost alungate de pe acest teritoriu, şi asta datorită faptului a devenit parc naţional cu scopul de a proteja milioanele de animale de aici. Câmpiile parcului sunt acoperite de savană şi copaci acacia care găzduiesc cele trei ,pisici´ africane: leul, ghepardul şi leopardul, dar şi prada acestora: zebre, gazele şi antilope. La toate acestea se alătură alte mamifere precum elefanţi, girafe, hipopotami, bivoli, rinoceri, hiene, babuini şi peste 500 de specii de păsări.
    Parcul Naţional Serengeti este şi locul celui mai faimos spectacol a vieţii sălbatice: marea migraţie, moment în care 2 milioane de animale pornesc înspre nord, până în parcul Masai Mara din Kenya.
     
    Lacul Victoria. Pe lângă faptul că este cel mai mare lac din Africa, lacul Victoria care se întide pe o suprafaţă de 68.800 km² (cât suprafaţa Irlandei) este şi cel mai mare lac tropical din lume. Cei 3.440 km de ţărm sunt împărţiţi între Tanzania, Uganda şi Kenya, ţărmul lacului fiind  una dintre cele mai populate regiuni din Africa.
    Numele lacului a fost dat de cercetătorul englez John Hanning Speke care în anul 1858 a descoperit lacul şi l-a denumit după numele reginei Angliei de atunci, regina Victoria.
    Lacul Victoria are peste 3.000 de insule (majoritatea nelocuite) şi adăposteşte peste 200 de specii de peşte care sunt exportaţi în întreaga lume, iar oraşele de pe ţărmul acestuia atrat an de an din ce în ce mai mulţi turişti.
     
    Aria Protejată a craterul Ngorongoro. Acum 2 milioane de ani când vulcanul Ngorongoro a erupt, s-a format cel mai mare crater vulcanic din lume, cu un diametru maxim de 22,5 km şi o adâncime de 610 m.
    Suprafaţa care împrejmuieşte craterul a devenit între timp arie protejată, în interiorul ei trăind o gamă variată de animale sălbatice: lei, gheparzi, zebre, elani, gazele, hipopotami, antilope, şacali, elefanţi, hiene, bivoli, rinoceri şi peste 550 de specii de păsări, păsările flamingo de pe malul lacului Magadi fiind o adevărată încântare pentru vederea umană.
    În partea de nord a rezervaţiei se afla muntele sacru al masaiilor, Oldoinya Langai şi cheile Olduvai unde au avut loc descoperiri paleontologice colosale, aici găsindu-se oseminte atât a omului modern (Homo habilis) cât şi a omului primitiv (Paranthropus boisei).
    În concluzie, dacă sunteţi un iubitor a vieţii sălbatice şi a misterelor, Aria Protejată a creterului Ngorongoro nu trebuie să vă scape din vizor.
     
    Lacul Tanganyka. Titlul de cel mai lung lac al planetei îl deţine lacul Tanganyka cu cei 673 km. Deasemenea, acest lac este şi al doilea cel mai adânc din lume (după lacul Baikal) şi unul dintre cele mai vechi ale planetei, teritoriul lacului Tanganyka fiind împărţit între Burundi, Republica Democrată Congo, Tanzania şi Zambia.
    Apele lacului sunt pline de viaţă. 1.500 de specii de floră şi faună fiind inventariate până acum, 600 dintre acestea nemaigăsindu-se în altă parte. Pe lângă sutele de specii endemice de peşte, moluşte, gasteropode şi crustacee, o partidă de snorkeling vă va da ocazia să vedeţi şi o mulţime de animale inedite precum crocodilul cu bot subţire sau şarpele cobra acvatic oriental.
     
    Marea Migraţie. În Marea Migraţie a Africii, două milioane de animale sălbatice se unesc pentru o călătorie de aproximativ 1600 km.Turmele ajung în Rezervaţia Mara Masai din Kenya în luna iulie şi rămân acolo până în octombrie, când, în cautare de ploaie se deplasează lent înapoi spre sud, în câmpiile Rezervaţiei Serengeti din Tanzania.
     
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Tanzania NU este necesară viză, pentru o perioadă de maxim 90 de zile. 

    Oferte