Ecuador

Ecuador
Catedrala Concepției Imaculate, Cuenca
Colibri
Fregată, Galapagos
Vulcanul Cotopaxi
Parcul Național El Cajas
    Capitala: Quito
    Suprafaţa: 283.560 km²    
    Limba oficială: spaniolă
    Moneda naţională: dolar american
     
    El Ecuador ha sido, es y será país Amazónico ( în traducere: Ecuador a fost, este şi va fi întotdeauna ţara Amazonului) este deviza statului Ecuador. Această ţară şi-a primit numele de la denumirea ecuatorului în limba spaniolă, şi asta deoarece ţara este străbătută într-adevăr de ecuatorul Pământului.
     
    Unicitatea Ecuadorul e binecunoscută. Nicăieri altundeva pe Pământ, nu veţi găsi o aşa mare diversitate naturală pe o suprafaţă atât de restrâsă de teren. Deşi Ecuadorul este a doua cea mai mică ţară din America de Sud, gama de oferte este uluitoare. Într-o călătorie de o zi cu maşina poţi travesa bazinul Amazonului, trece peste vulcanii andini, coborî în pădurile tropicale, şi să prinzi apusul soarelui pe coasta parfumată a Pacificului.
     
    Pentru iubitorii de natură care ajung în America de Sud, Ecuador este un vis cu orhidee exotice şi păsări multicolore, plante bizare, insecte ciudate, păşuni andine, păduri tropicale tumultoase şi animale neînfricate care mişună şi înoată în jurul minunatelor insule Galápagos.
     
    Alpinismul şi drumeţiile practicate în Quilatoa alimentează setea celor împătimiţi de adrenalină, iar pentru cei interesaţi de cultura şi patrimoniul indigen sau de costumele tradiţionale ecuadoriene, pieţele din ţinuturile muntoase şi oraşele coloniale vor fi o încântare.
     
    Frumuseţea Ecuadorului constă tocmai în faptul că, oricât de contrastante ar fi dorinţele turiştilor, această ţară are de oferit ceva pentru fiecare dintre aceştia; fie că vrei să cumperi pulovere din lână ţesute manual dintr-o piaţă autohtonă din Otavalo sau vrei să urmăreşti maimuţele urlătoare din jungla amazoniană.
    Ecuador este o destinaţie care poate găzdui vizitatori întregul an:
     
    În zona andină sunt şanse mari să găseşti patru anotimpuri într-o singură zi, şi asta deoarece există o mare diversitate micro-climate, nopţile fiind totuşi reci datorită altitudinii ridicate. Insulele Galapagos au zile călduroase şi însorite dar cu ploi scurte din ianuarie până în iunie, restul anului fiind uscat, mai rece şi acoperit de nori.
     
    Pentru Quito şi oraşele din zona andină, cel mai bun timp pentru a le vizita este sezonul uscat, mai exact între aprilie şi noiembrie, iar dacă luăm cazul Amazonului, sezonul uscat este din mai până în septembrie.
     
    Quito. San Francisco de Quito este aşezat într-o vale înverzită, pe panta vulcanului Pichincha, la 25 km sud de ecuator. Altitudinea de 2.850 m la care se află, face ca acest oraş să se situeze pe locul 2 în topul capitalelor situate la cea mai mare altitudine (după La Paz, capitala Boliviei).
    Fiind situat în mijlocul Anzilor, populaţia Tsáchila, prima care s-a stabilit aici a dat numele oraşului, nume care în traducere înseamnă "centrul lumii".
    Oraşul este împărţit în două sectoare: în nord se află oraşul vechi cu arhitectură colonială şi o mulţime de clădiri istorice, centrul oraşului fiind din 1978 inclus in patrimoniul UNESCO, iar în partea de sud, noul oraş se laudă cu o arhitectură modernă, străzi largi şi o mare varietate de restaurante, cluburi de noapte şi cafenele.
    Palatul Guvernului este un exemplu impresionant de îmbinare a arhitecturii spaniole cu cea maoră, în timp ce parcul El Njido care desparte partea veche şi cea nouă a oraşului oferă turiştilor obiecte de artizanat şi suveniruri.
    Quito este renumit în America Latină pentru numeroasele spaţii verzi pe care le deţine. Dintre acestea, merită să acordăm atenţie Parcului Metropolitan care este cel mai extins parc din America de Sud, populat fiind cu păduri de eucalipt, locuri spaţioase pentru picnic şi chiar cu sculpturi.
     
    Insulele Galápagos sunt defapt un mic arhipelag situat la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador, format fiind din 13 insule principale, 6 insule mai mici şi 107 stânci şi insuliţe. Acest loc este cunoscut şi datorită observaţiilor asupra faunei care l-au condus pe naturalistul englez Charles Darwin la cunoscuta teorie evoluţionistă.
    Insulele, a căror unicitate e dată de izolare, au fost transformate în parc naţional în 1959. Vizitele aici sunt strict organizate, iar fiecare barcă de croazieră este însoţită de un ghid naturalist atestat.
    Simbolurile acestor insule sunt broaştele ţestoase gigantice (în spaniolă galápagos însemnând broască ţestoasă) care îşi poartă cele 275 kg spre plajă, focile care te lasă să te întinzi lângă puii lor nou-născuţi şi vulturii de Galápagos care ţi se aşează în cap.
    Fauna de aici este pur şi simplu adorabilă. Pe ţărmul insulelor Floreana şi Jervis păsările flamingo se bălăcesc în mâlul roz, dacă faci scufundări pe insula Bartolomeu calcanii uriaşi, rechinii-ciocan şi delfinii cu bot gros ţi se vor alătura, iar pe Fernandina vei face cunoştinţă cu coloniile de pinguini. Peste tot saltă şopârlele iar iguanele zac topite pe linia ţărmului.
    Indiferent unde eşti, vei fi încântat de aceste insule unde 90 % dintre reptile, 80 % dintre păsări şi 40% dintre plante sunt unice, la fel ca şi peisajul paradisiatic.
     
    Guayaquil. Situat într-o regiune joasă, şi traversat de râul Guayas, Guayaquil este cel mai mare oraş din Ecuador şi un centru economic puternic.
    Dacă vreţi să simţiţi atmosfera oraşului, faceţi o plimbare pe Malecon 2000, o alee de 3 km de-a lungul râului Guyas, unde Palatul de Cristal (un centru expoziţional internaţional, proiectat de Eiffel în 1907), Gradina Botanică sau sumedenia de restaurante, parcuri şi muzee vă vor încânta cu siguranţă.
    Fiecare dintre cartierele Guayaquilului are pregătit ceva aparte pentru turişti veniţi aici: pentru a gusta encebollado - o supă de fructe de mare, specialitatea locală, trebuie să ajungeţi în cartierul Urdesa, în timp ce casele din lemn de acum 400 ani, case care au supravieţuit marelui incendiu din anul 1896 pot fi admirate în cartierul Las Penas.
    Perfect pentru a cumpăra jucării, haine sau elecrocasnice este cartierul Bahia dar şi Mercado Artesanal (Piaţa Artizanaturilor), cea mai mare piaţă de suveniruri, bijuterii şi picturi din oraş. Dacă la toate acestea se adaugă minunatele plaje din Ruta del Sol şi agitata viaţă de noapte din Kennedy Mall, peisajul oraşului e complet.
     
    Cotopaxi, cu craterul său rotund aproape perfect şi cu coroana sa de zăpadă cu o lăţime de peste 1000 m, este considerat drept unul dintre cei mai frumoşi munţi din lume, formele lui regulate trezind admiraţia a numeroşi exploratori.
    Acest vulcan deţine recordul în materie de cel mai înalt vulcan activ al planetei (5.897 m) şi este unul dintre cei mai activi vulcani din lume, erupţiile vulcanului generând adevarate catastrofe, cea mai mare fiind cea din 1877 când lava s-a scurs 100 km până la coasta Pacificului, distrugând aproape în întregime oraşul Latacunga, situat la 40 kilometri distanţă faţă de vulcan.
    Parcul Naţional Cotopaxi se întinde pe o suprafaţă de peste 330 km² şi adăposteşte peste 2.000 de specii de floră şi faună. Astfel, în acest parc îşi au casa caii sălbatici, lamele, cerbii, o specie rară de urşi andini, condorii precum şi păsărelele colibri, iar câmpiile platoului sunt invadate de o sumedenie de fluturi, lăcuste şi flori multicolore.
    Este imposibil ca după o călătorie în Ecuador, colosul con acoperit cu zăpadă al vulcanului Cotopaxi să nu îşi rămână întipărit în minte.
     
    Cuenca. Numele complet al acestui oraş este Santa Ana de Rios de Cuenca şi este situat în partea sudică a Anzilor Ecuadorieni, la o altitudine de 2.500 m.
    Centrul istoric al oraşului este un colaj colonial format din străduţe pavate, case şi clădiri arhaice, faţade colorate şi acoperişuri cu ţiglă roşie. Peisajul oraşului este completat de cele 52 de biserici (câte una pentru fiecare zi de duminică de peste an), biserici care datează încă din secolele XVI şi XVII.
    Simbolul oraşului este Catedrala Metropolitană de la Inmaculada Concepción cu ale sale domuri albastre uriaşe. Ruine incaşe se poat întâlni în oraş pe Calle Larga şi pe Averida Todos los Santos, dar şi la 70 km distanţă de Cuenca la Ingapirca unde se afla cel mai important sit incaş al Ecuadorului.
    Datorită faptului că în Cuenca există 8 universităţi, oraşul este unul vibrant şi cu suflu tânăr. 
     
    Amazonul ecuadorian. Puternicul Amazon are la baza râurile Solimões şi Negro care fuzionează pentru a forma fluviul cu cel mai mare debit hidrografic şi cel mai extins bazin hidrografic din lume. Acesta acoperă cinci ţări ale Americii de Sud: Brazilia, Peru, Bolivia, Columbia şi Ecuador.
    În partea ecuadoriană, la est de Anzi se află pădurile tropicale ale bazinului Amazonului Ecuadorian. Aici aveţi posibilitatea de a descoperi atât o floră cât şi o faună extraordinară, cât şi cultura triburilor indigene care au locuit aici timp de mii de ani.
    Un sejur într-un lodge din pădurea amazoniană va fi cu siguranţă o experientă marcantă. Vă veţi aminti întotdeauna cu plăcere plantele de diferite forme şi mărimi, fluturii strălucitori sau fosforescenţi, sunetele înţepătoare sau ecourile păsărilor şi animalelor prin junglă.
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Ecuador NU este necesară viza pentru o perioadă de maxim 90 de zile. 

    Oferte