Guatemala

Guatemala
Antigua Guatemala
Lacul Atitlan
Quirigua
Tikal
Vulcanii Fuego, Acatenango și Agua

    Capitală: Guatemala City
    Suprafața: 108.890 km²
    Limbă oficială: spaniolă
    Monedă națională: Quetzalul.

    Teritoriu deopotrivă scăldat de Pacific și de Marea Caraibilor, țara cu munți, lacuri și vulcani, Guatemala este, mai presus de toate, un spațiu al latinității împletite cu spiritul maya Guatemala este situată în America Centrală între Mexic, El Salvador, Belize și Honduras. Țara se mândrește cu o moștenire Maya semnificativă (civilizația Maya, renumită azi prin templele sale, a atins apogeul între secolele 300-800 d.Hr.), orașul colonial Antigua, o cultură indigenă deosebită și frumuseți naturale remarcabile precum Lacul Atitlan, zona calcaroasă Semuc Champey sau ținuturile împădurite Coban. Bogățiile naturale fac din această țară o destinație ecoturistică remarcabilă.
    Un reper geografic important din Guatemala este lanțul muntos Sierra Matre care este paralel cu Oceanul Pacific şi are vârfuri ce ating 4,211 metri (Vulcanul Tajumulco).

    Cea mai optimă perioadă de vizitat, din punct de vedere climatic, este în sezonul uscat care se întinde între lunile noiembrie - aprilie cu toate că și în restul anului clima are un caracter de primăvară.

    Antigua Guatemala
    Fosta capitală a Guatemalei, distrusă în urma unui cataclism natural în 1775. A fost denumită “vechea Guatemala” după ce capitala a fost mutată la Guatemala City de azi. Antigua, fondată în 1541, are peste 450 ani de istorie, reprezentată de biserici, catedrale și mănăstiri impunătoare, străzi pavate, fântâni, clădiri coloniale cu geamuri protejate cu frumoase grilaje din fier forjat, piața centrală, Palacio. În oraș putem vedea Piața centrală și Fântâna, Mănăstirea Santa Clara cu o arhitectură incredibil de frumoasă, Mănăstirea Capucinilor cu faimoasele sale coloane coloniale și structura masivă, Biserica Merced, cu fațada barocă etc. Antigua a fost declarată sit al Patrimoniului UNESCO în 1979. Nici un iubitor de baroc nu va rata Antigua. Orașul este dominat de trei vârfuri Volcán de Agua, Acatenango și vulcanul activ Volcán de Fuego.

     

    Guatemala City
    Capitala guatemaleză, situată la 1500 m altitudine este cel mai „verde” oraș din toată America Latină. Aici pot fi vizitate Muzeul de Arheologie și Etnologie, o bogată moștenire culturală și antropologică a diferitelor popoare care formează țara, Palatul Național și Catedrala cu arhitectura lor colonială, harta în relief realizată în anul 1905, o replică tridimensionala a topografiei Guatemalei. Orașul reprezintă combinația perfectă între vechi și nou cu o nuanță persistentă de șarm latin. Capitala a fost înființată imediat după devastarea vechii Guatemala. Orașul se remarcă printr-o activitate culturală continuă: peste 30 de galerii de artă, nenumărate muzee și piețe pline de obiecte tradiționale toate confecționate de către localnici. Pentru cei care vor să vadă suprafața pe care se întinde Guatemala pot să vadă asta pe harta ieșită în relief regăsită în parcul Minerva.

    Semuc Champey
    Semuc Champey înseamnă apă sacră în limba Maya. În acest colț de paradis născut pe formațiuni calcaroase vă va conduce cursul râului Cahabon. Odată ajunși veți fi întâmpinați de iazuri, mici piscine și cascade într-o paletă largă de culori, de la turcoazul pal la culoarea închisă a smaraldului sau la violet. Locul copleșește pe oricine prin frumusețea lui. Pentru că este greu accesibil acest loc merită ca odată ajuns să vă petreceți cel puțin o noapte mai ales că este considerată cea mai frumoasă locație din Guatemala.

    Tikal
    Tikal reprezinta unul dintre cele mai mari situri arheologice şi centre urbane ale civilizației pre-columbiene Maya. Este amplasat în regiunea arheologică a Bazinului Teten, în nordul Guatemalei. Acest sit uluitor face parte din Parcul Național guatemalez Tikal, iar în 1979 a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Tikal a fost unul dintre marile centre culturale și demografice mayașe. Deși arhitectura monumentală a sitului datează din secolul IV î.Hr., Tikal și-a atins apogeul în Perioada Clasică, între anii 200 și 900 d.Hr., timp în care locul domina regiunea Maya din punct de vedere politic, economic şi militar, interacționând cu alte regiuni de pe teritoriul Mesoamericii, cum ar fi Teotihuacan, din centrul Mexicului. Parcul Național Tikal - o rezervație naturală în care veți găsi păsări tropicale, urlătoare, jaguari, căprioare, peste 50 de hectare de pădure și vegetație tropicală rară.

     

    Atitlan
    Unul dintre cele mai vechi lacuri din lume, înconjurat de rămășite arheologice mayașe și de trei mari vulcani: Toliman, Atitlan și San Petro. La sudul lacului se află o localitate numită Panajachel. Principalele așezări de pe malul lacului, printre care Atitlan și San Lucas, sunt destinații turistice foarte frecventate. Lacul Atitlan este cel mai adânc din America Centrală cu o adâncime de aproximativ 340 m. În lungime lacul are 19 km și un diametru de 10 km. Atitlan s-a format în urma închiderii unui defileu muntos de către revărsările de lavă ale unui vulcan. În lac se varsă câteva râulețe, iar din el apa se scurge pe cale subterană. Aflându-se într-un climat subecuatorial, temperatura apei este ridicată tot timpul, fie în sezonul umed, fie în cel uscat, atât la suprafața (15-25 grade Celsius), cât şi în adâncuri (10-20 grade Celsius , la circa 300 m).

     

    Chichicastenango
    Orașul cu cele mai variate bazare din America Centrală. Piețele de aici vă vor uimi prin bogăția de culori ale produselor tradiționale lucrate de mână pe care le vând aici negustorii din toate colțurile Guatemalei. Atuurile pieței stau atât în calitatea lucrurilor cât şi în atmosfera unică.

    Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, pot intra și rămâne fără viză pe teritoriul țării Guatemala pentru o perioadă de până la 90 de zile.

    Oferte