Thailanda

Thailanda
Grand Palace. Bangkok
Templul Wat Mahathat
Snack thailandez
Gigant păzind intrarea în templu
Budha aşezat
Templul Wat Po
Marele Palat
Templul Wat Arun
Phuket

     

    Capitala: Bangkok

    Suprafaţă: 513.115 km²
    Monedă: baht
    Limba oficială: thailandeză
     
    Thailanda este renumită pentru bucătăria specială şi pentru templele maiestuoase, iar varietatea de experienţe pe care oferă această uimeşte vizitatorii care ajung aici pentru prima dată. Capitala, Bangkok, este un oraş cosmopolitan şi un adevărat paradis al shoppingului. Chiang mai, din nord este un ţinut vechi, cu o istorie bogată. Plajele se întind pe două coaste, cu ape foarte limpezi, unde se pot face scufundări sau masaj pe plajă.
     
    Thailanda de azi se distinge de celelalte ţări din sud estul Asiei prin faptul că nu a fost niciodată colonizată. Nu au existat războaie civile, nici conflicte rasiale, care la un moment sau altul în timp au afectat alte ţări din regiune. Această realizare remarcabilă într-o parte a lumii atât de agitată este sărbătorită chiar prin numele ei: Thailanda sau Prathet Thai adică ţara celor liberi.
     
    Faptul că Thailanda a scăpat mult timp de dominaţia puterilor străine se reflectă în felul de a fi al thailandezilor. Sunt foarte mândri şi independenţi. Îşi manifestă rareori aceste trăsături prin aroganţă sau intoleranţă şi mai mult prin încredere în sine şi generozitate faţă de străini.
     
    Thailanda este una dintre ţările cele mai omogene din punct de vedere rasial din sud estul Asiei. Dintr-o populaţie de 60 milioane peste 80% sunt thailandezi. Există o importantă minoritate chineză iar în sud o populaţie mică de malaysieni. Armonia societăţii thailandeze se datorează budismului şi sistemelor de valori tradiţionale, în cadrul cărora un loc important îl ocupă familia, prietenii şi buna înţelegere în societate.
     

    Thailandezii asemuiesc forma ţării lor cu un cap de elefant pensinsula Mallaca fiind trompa. Cu o suprafaţă de 513.115 km² aproximativ cât suprafaţa Texasului, Thailanda se întinde în centrul Asiei de Sud Est. Se învecinează cu Myanmar la vest, Laos şi Cambodgia la est şi Malaysia la Sud. În largul coastei marine ce se întinde de-a lungul Golfului Thailandei şi mării Andaman se găsesc sute de insule. Thailanda este o ţară bogată cu munţi împăduriţi, văi adânci brăzdate de râuri repezi, suprafaţe cultivate irigate de ample canale, vaste păduri tropicale terenuri aride şi o vreme capricioasă.   Luxuriantul Bazin Central este grânarul Thailandei. Această zonă dens populată găzduieşte aproape o treime din populaţia ţării. Râul Chao Phraya curge la sud, de la confluenţa râurilor Ping, Yom şi Nan lângă oraşul Nakhon Sawan până la Bangkok şi apoi până la Golful Thailandei.

    Majoritatea turiştilor vin în Thailanda în timpul sezonului secetos şi relativ răcoros, din decembrie până în februarie, când nu prea plouă iar temperaturile sunt suportabile, între 28 şi 32º C. În această perioadă însă există dezavantajul că destinaţiile de suces sunt aglomerate. Din martie până în iunie este cea mai caldă perioadă – temperaturile pot atinge şi 38ºC mai ales în câmpiile din nord est, iar umiditatea ridicată cam 80% va deranja în timpul călătoriei.

    Sezonul ploios, ce durează din iunie până în noiembrie poate fi cea mai bună perioadă pentru a vizita ţara nestingherit de mulţimile de turişti. În aceste luni ale sezonului ploios, ce durează este sigur că va ploua în majoritatea după-amiezilor. În restul zilei nu prea plouă dar cerul rămâne acoperit. Musonii puternici, care aduc ploi de câteva zile, nu prea bat pe aici. Un alt avantaj al călătoriei întreprinse în această perioadă este că toată natura înverzeşte, copacii înfloresc şi câmpurile de orez sunt inundate.

    Bangkok
    Oraşul Bangkok este intimidant, vaporos, o extindere modernă care pare să se desfăşoare la nesfârşit.
    Traficul este intens, zarva fără limite şi mulţimile agasante. Mulţi abia aşteaptă să evadeze pe plajele din sud sau în junglele şi munţii din nord. Numele întreg al Bangkokului este cel mai lung nume din lume al unui oraş. Centrul istoric şi cultural al bangkokului este insula Rattanakosin, aşezământul vechiului oraş regal. Având în faţă o curbă a râului Chao Phraya, susţinută de canale Rattanakosin deţine multe dintre frumuseţile arhitecturale şi religioase ale Bangkokului. Aici se găseşte magnificul Grand Palace, renumitele complexuri ale templelor Wat Mahathat.  
     
    Cea mai strălucitoare privelişte din Thailanda- şi una dintre cele mai mari minuni ale Asiei este Wat Phra Kaeo - Templul lui Budha de Smarald împreună cu Marele Palat învecinat. Templul şi împrejurimile palatului conţin un număr năucitor de clădiri şi construcţii sacre care, luate împreună oferă un lexicon arhitectural al Thailandei, o introducere unică şi cea mai cuprinzătoare a farmecelor sale materiale şi culturale.  
     
    Învecinat cu Wat Phra Kaeo, Wat Pho-cunoscut ca şi Templul lui Budha Culcat este cel mai vechi şi mai mare complex de temple din Bangkok. Înfiinţat în secolul al XVI-lea şi plin de viaţă şi interes, contrastează puternic cu împrejurimile, mult mai protocolare şi mai rezervate. Desigur cel mai cunoscut locuitor este o statuie a lui Buddha Culcat care are o înălţime de 46 de m. Picturile, inscripţiileşi sculpturile din întregul templu prezintă subiecte variate, inclusiv războiul, literatura, astronomia şi arheologia.   
     
    Parcul Dusit din partea de nord a Bangkokului şi împrejurimile sale oferă într-un spaţiu mic o mulţime de privelişti minunate. Obiectivele turistice sunt variate: un templu glorios, clădiri guvernamentale, palate regale atât neobişnuite cât şi cu o arhitectură minunată, o grădină zoologică, parcuri şi grădini foarte frumoase.
     
    Explorarea râului Chao Phraya cu barca este una dintre cele mai mari plăceri în Bangkok. Expresul Chao Phraya, un feribot-navetă ieftin, face opriri pe malul de est până la Nonthanuri. Una dintre opririle acestei mici excursii se poate face la Wat Arun. Sanctuarul a fost denumit de către rama al II-lea. Arun se referă la denumirea zeului hindus al zorilor – Aruna. Imensa turlă centrală, surmontată de un vagra hindus ( erou îndrăzneţ ) are la bază trei niveluri de terase, înconjurată de patru turle mai mici, care se intersectează cu patru mondops (terase). Vizitatorii pot urca doar până la a treia terasă de unde se pot vedea privelişti minunate peste râu.
     
    Ayutthaya
    Acest romantic oraş în ruină, înconjurat de o aşezare urbană modernă, este una dintre comorile naţionale ale Thailandei. Este marca puterii şi a splendorii unui imperiu care a dominat Asi de Sud Est timp de 400 de ani. În timpul sângerosului atac al birmanezilor, o mare parte a oraşului a fost trecută printr-un foc distrugător, populaţia a fost ucisă sau dusă în sclavie în Birmania. Arhitectura este piesa de rezistenţă a regatului Sukhothai. Turişti europeni au relatat că oraşul avea mai mult de 600 de monumente majore şi temple cu un design extraordinar.
     
    Parcurile Naţionale din Nord
    Parcurile Naţionale din Thailanda de Nord oferă locuri izolate, muntoase şi răcoroase departe de căldura tropicală a altitudinilor joase. Cele mai frumoase parcuri sunt accesibile din Chang Mai, aşa cum este cel mai cunoscut dintre ele, Doi Inthanon la 58 de km de sud vest de oraş. Parcul situat în drum spre Mae Sariang a fost creat pentru a proteja patru dintre afluenţii principali ai râului Mae Ping şi cel mai înalt munte din Thailanda, un masiv din granit numit după ultimul prinţ care a domnit peste Chang Mai şi care atinge înălţimea de 2. 565m. Doi Inthanoneste singurul loc din Thailanda cu importante păduri montane, bogate în stejari, castani şi magnolii- vegetaţie de obicei asociată climelor temperate, varietate florală este completată de acele specii care preferă climatul umed şi răcoros al munţilor învăluiţi în ceaţă precum epifitele, lichenii, muşchii şi orhideele. Această zonă protejată este bogată şi în păsări precum minlas cu aripi albastre, piţigoi cu capul cu capul roşu şi sunbirds cu coada verde, care se adună în vârful unei întinderi mlăştinoase de sphagnum singura din Thailanda. Dincolo de poarta de intrare, la baza drumului către vârf, vizitatorii sunt întâmpinaţi mai întâi de cascada Mae Klang apoi de spectaculoasa cascada Vachiratarn de pe râul Mae Klang. Drmul şerpuieşte spre munte, urmând cursul râului mae Klang prin pădurile sezoniere şi perene, pentru a ajunge, pe la mijloc, la Cascadele Sriphum.  
      
    Kanchanaburi şi împrejurimile sale
    Acest oraş calm de la vest de Bangkok este aşezat într-o zonă frumoasă de păduri şi dealuri pitoreşti. Oraşul se face remarcat datorită vestitei căi ferate Thailanda Birmania, cunoscută şi sub numele de Calea Ferată a Morţiicare a fost construită în timpul celui de-al doilea Război Mondial prin munca aliaţilor. La Kanchanaburi, peste râul Khave Yai se află podul devenit faimos datorită filmului lui David Lean, care a câştigat un Oscar în 1957. 
    Mai recent, Kanchnaburi a captat atenţia lumii când s-au făcut propunerile pentru construirea unui baraj care ameninţa să distrugă zone importante al vieţii sălbatice. Primii locuitori ai acestei aşezări au fost triburile din perioada neolitică, fragmente din viaţa acestora-ceramică şi unelte simple- fiind expuse la Ban Kao Museum la 35 de km vest de Kanchanaburi. Punctul de interes al turiştilor care vin în Kanchanaburi este Khwae Yai River Gridge la 3 km nord de centrul oraşului. 
     
    Pattaya
    Cu 50 de ani în urmă, Pattaya era un sat de pescari accesibili numai cu barca din Bangkok sau alte oraşe din apropierea estuarului Chao Phraya. Cel mai solid element care a adus faimă aşezării este acela că a servit ca loc de odihnă regelui Narai în timpul campaniei militare duse pentru alungarea forţelor birmaneze din ţara sa. Celor care îşi doresc confortul şi relaxarea alături de un program non stop de divertisment le va plăcea Pattaya, unul dintre cele mai mari oraşe de distracţie din sudul estul Asiei.
     
    Chanthaburi
    O aglomerată enclavă comercială plasată pe drumul spre Cambodgia, reprezintă un popas interesant pe lungul drum spre Ko Chang. Există aici o înfloritoare industrie a piritelor, plantaţii de durian (urât mirositoarele fructe atât de plăcute thailandezilor) şi semnificativă populaţie de vietnamezi creştini, veniţi din Vietnam la sfârşitul secolului XIX –lea.   
     
    Parcul Naţional Marin Mu Ko Similan
    Cele nouă insule ale Parcului Naţional Marin Mu Kon constituie o combinaţie de frumuseţte terestră cu submarină, întâlnită în puţine locuri din lume. Arhipelagul, scăldat de apele Mării Andanam şi situat la 40 de km de coasta thailandeză de sud vest, este cotat ca unul dintre cele mai bune locuri de scufundări din Asia. Similan vine de la cuvântul malaysian pentru nouă-sembilan- o denumire prozaică pentru un loc atât de încântător.    
     
    Thailanda de Sud
    La sud de Bangkok se întinde ţinutul deluros dintre Golful Thailandei şi sălbăticii munţi de la graniţa cu Myanmar. În unele locuri există 12 km de teren ce desparte golful de Myanmar. Mai spre sud, Istmul Kra este cea mai îngustă fâşie de pământ dintre Oceanul Indian şi Pacific. De acolo, Thailanda se lărgeşte -nu cu mult- şi formează Peninsula Malaysia, ale cărei coaste se desfăşoară la est şi la vest.

    Cetăţenii români care doresc să călătorească în Thailanda au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Thailandei.

    Oferte