Descriere
Capitala: Lusaka
Suprafaţa: 752.614 km²
Limba oficială: engleză
Moneda naţională: kwacha zambian
Binecuvântată cu una dintre cele şapte minuni naturale ale lumii (cascada Victoria), cu o abundentă viaţă sălbatică şi resurse de apă generoase, Zambia oferă vacanţe de neuitat pentru cei care vor să exploreze o Africă autentică.
Această ţară deţine unele dintre cele mai bogate şi frumoase parcuri de pe continent şi împarte cu Zimbabwe atracţiile majore are regiunii: cascada Victoria, lacul Kariba şi Parcul Naţional al Zambeziului Inferior .
Zambia are cele mai mari resurse de apă din toată Africa de Sud. Pe lângă spectaculoasa cascadă Victoria, alte 17 cascade magnifice, 5 lacuri şi numeroase râuri abundente în peştele-tigru, peştele-zburători şi în uriaşul peşte vundu, furnizează turiştilor o doză de aventură şi de frumuseţe aparte. Aceste surse de apă sunt excelente pentru safari-canoe, rafting, caiac sau pentru a admira un apus de soare spectaculos.
În afară de fauna sălbatică abundentă şi de numeroasele râuri şi lacuri, Zambia deţine 6% din rezervele de cupru ale lumi şi este a patra naţiune în topul ţărilor producătoare de cupru din lume. Pe de altă parte, Zambia mai este recunoscută la nivel internaţional ca un mare producător de smaralde, acvamarine, ametist şi turmalină de înaltă calitate.
Zambia este recunoscută ca fiind una dintre cele mai sigure ţări din lume de vizitat, iar popor zambian trăieşte în pace şi armonie şi este întodeauna dispus să-şi primească turiştii într-un safari care să-i pună pe aceştia faţă în faţă cu natura şi cu sălbaticia locului.
Climă
Altitudinea generală a reliefului din Zambia dă un climat mult mai plăcut decât în cele mai multe ţări tropicale. Există trei sezoane: unul rece şi uscat (mai-august) când temperaturile scad pe timp de noapte dar peisajul rămâne verde şi luxuriant, altul cald şi uscat (septembrie-noiembrie) fiind ideal pentru a vedea animale sălbatice dar flora este destul rară, iar cel de-al treilea sezon este cel cald şi umed (decembrie-aprilie) şi este perfect pentru bird-watching. În acest ultim sezon au loc averse frecvente şi furtuni urmate de un soare strălucitor. Plantele cresc din abundenţă, râurile şi pâraiele se umplu peste noapte, câmpiile uscate devin lacuri şi creşte vegetaţie luxuriantă. Tot atunci animale dau naştere puilor lor.
Atracții
Cascada Victoria
Aşa cum nota în scrierile sale David Livingstone, primul european care a ajuns aici, nimic nu pregăteşte vizitatorul pentru priveliştile oferite de această copleşitoarea cascadă înaltă de 110 m şi lungă de până la 1,7 km. Cascada Victoria se află pe o graniţă internaţională şi oglindeşte 2 personalităţi distincte. În Zimbabwe cascada rămâne la distanţă, privită de dincolo de chei, dintr-o pădure tropicală luxuriantă. Partea din Zambia oferă însă un contact mai personal cu cascada. Aici vizitatorii pot hoinări la buza de unde infernalul Zambezi se aruncă în prăpastie. Băştinaşii kolo numesc cascada Mosi-oa-Tunya = „Fumul tunător”, şi asta datorită ceţii provenită din pulverizarea apei care se înalţă până la 30 de m peste apă şi este vizibilă de la o distanţă de 30 km. În anul 1989 cascada Victoria a fost declarată de către UNESCO monument al naturii.
Lacul Tanganyka
Titlul de cel mai lung lac al planetei îl deţine lacul Tanganyka cu cei 673 km. Deasemenea, acest lac este şi al doilea cel mai adânc din lume (după lacul Baikal) şi unul dintre cele mai vechi ale planetei, teritoriul lacului Tanganyka fiind împărţit între Burundi, Republica Democrată Congo, Tanzania şi Zambia.
Apele lacului sunt pline de viaţă. 1.500 de specii de floră şi faună fiind inventariate până acum, 600 dintre acestea nemaigăsindu-se în altă parte. Pe lângă sutele de specii endemice de peşte, moluşte, gasteropode şi crustacee, o partidă de snorkeling vă va da ocazia să vedeţi şi o mulţime de animale inedite precum crocodilul cu bot subţire sau şarpele cobra acvatic oriental.
Fluviul Zambezi
Zambezi este al patrulea cel mai mare râu din Africa, după Nil, Zair şi Niger. În drumul său din centrul Africii spre Oceanul Indian trece prin 6 ţări:Zambia, Angola, Namibia, Botswana, Zimbabwe şi Mozambic. Unicitatea acestui râu constă tocmai în faptul că acesta este mai puţin dezvoltat şi antropizat, multe zone de pe malurile sale fiind protejate.
Frumuseţea celor 2.700 km atrage turişti din toate colturile lumii, oferind posibilitatea practicării sporturilor de apă dar şi vizionarea faunei sălbatice. În plus, cu puterea sa, Zambezi a sculptat cheile Batoka şi a dat viaţă spectaculoasei cascade Victoria, atracţii turistice de mare valoare.
Parcul Naţional al Zambeziului Inferior
Cel mai nou parc naţional al Zambiei este cel al Zambeziului Inferior. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 4092 km², pe malul de nord-vest a râului Zambezi, vizavi de Parcul Naţional Mana din Zimbabwe.
Trecut cu vederea mulţi ani, aceasta este acum unul dintre parcurile zambiene de top datorită luncii sale frumoase presărată cu arbori acacias şi flancată în partea de nord de un abrupt acoperit de o deasă pădure, abrupt care acţionează ca o barieră fizică între diferitele specii de animale ale parcului. Turmele de elefanţi sunt adesea observate pe marginea râurilor. De asemenea, parcul găzduieşte populaţii de bivoli, antilope, lei şi leoparzi, iar strigătul vulturului-peşte este omniprezent.
Lacul Kariba
Lacul Kariba deţine recordul mondial de cel mai mare lac artificial, cu o lungime de 226 km şi lăţime de 40 km. Barajul construit generează o putere considerabilă atât Zambiei cât şi Zimbabwei şi susţine o industrie piscicolă înfloritoare.
Tocmai datorită dimensiunilor sale impresionante, lacul Kariba este considerat a fi riviera Zambiei şi oferă peisaje spectaculoase, apusuri de soare uimitoare şi posibilitatea de a pescui sau de a practica sporturi de apă precum canotajul.
Valea Luangwa
Valea se află la coada văii Marelui Rift African care porneşte de la Marea Roşie în jos spre Africa de Est. Odată ajuns în Zambia, riftul se divide în 2: un braţ spre est care cuprinde lacul Malawi şi un altul spre vest care formează valea Luangwa lungă de aproximativ 700 km şi lată de 100 km.
Valea Luangwa este unul dintre sanctuarele vieţii sălbatice din Africa, deţinând concentraţii importante de animale sălbatice (hipopotami, elefanţi, leoparzi, bivoli, crocodili, lei, câini sălbatici) şi păsări (peste 400 de speci) care au făcut-o cunoscută în toată lumea. Aici veţi găsi un peisaj tipic african în care turmele de antilope se adăpostesc sub copacii spinoşi sau hoinăresc pe câmpii, iar prădătorii stau pitiţi şi-şi urmaresc prada pe care mai târziu o vor doborî.
Valea Luangwa este unul dintre sanctuarele vieţii sălbatice din Africa, deţinând concentraţii importante de animale sălbatice (hipopotami, elefanţi, leoparzi, bivoli, crocodili, lei, câini sălbatici) şi păsări (peste 400 de speci) care au făcut-o cunoscută în toată lumea. Aici veţi găsi un peisaj tipic african în care turmele de antilope se adăpostesc sub copacii spinoşi sau hoinăresc pe câmpii, iar prădătorii stau pitiţi şi-şi urmaresc prada pe care mai târziu o vor doborî.
Viză
Pentru călătoriile cetăţenilor români în Zambia NU este necesară viză pentru o perioadă mai mică de 90 de zile.