Africa de Sud

Africa de Sud
Blyde River Canyon
Cabane, Muizenberg
Leoparzi, Parcul Național Kruger
Munții Cederberg
Vedere panoramică asupra Cape Town
     
    Capitala: Pretoria
    Suprafaţa: 1.219.912 km² 
    Limba oficială: afrikaans, engleză, zulu, xhosa, swazi, ndebele, sotho de sud, sotho de nord, tsonga, tswana, venda
    Moneda naţională: rand
     
    Când vine vorba de Africa de Sud nu se poate generaliza nimic. Cum descrii o ţară în care se vorbesc 11 limbi oficiale, care are oraşe zgomotoase unde se amestecă hoteluri şi mall-uri de mare clasă cu cartiere sărace, parcă desprinse din lumea a treia, care se laudă cu un relief variat: de la savană până la munţi acoperiţi de păduri luxuriante, platouri semideşertice şi kilometri întregi de superbe plaje de nisip?
     
    Datorită istoriei sale, Africa de Sud are o populaţie incredibil de diversificată. Tocmai de aceea, creatorii noi Constituţii a ţării au avut de rezolvat o mare problemă: care ar trebui să fie limba oficială a Africii de Sud? Într-un final, s-a ajuns la un compromis, toate cele 11 limbi vorbite pe teritoriul ţării devenind limbi oficiale, fiecare cetăţean având dreptul să fie educat şi să comunice cu oficialităţile în limba maternă.
     
    În esenţă, stilul culinar sud-african este cunoscut sub numele de Cape Malay, combinând bucătaria olandeză cu cea a sclavilor aduşi din Indonezia. Cele mai cunoscute mâncăruri Cape Malaz sunt bobotie – carne tocată amestecată cu curry, servită cu un sos pe bază de ou; gustoasele bredies – mâncăruri înăbuşite făcute fie cu carne de miel, fie cu roşii, dar întotdeauna cu waterblommetjie (flori extrem de gustoase). Felul principal este deseori servit alături de orez colorat în galben cu barrie (curcuma) şi blatjang (sos gros, iute, făcut dintr-o varietate de fructe care conţine de obicei şi caise).
     
    Nu e loc mai bun de făcut safari pentru a vedea animalele supranumite "big five": leul leopardul, elefantul, bivolul african şi rinocerul decât Africa de Sud. Dacă ai gustul aventurii, o alternativă la safari poate fi raftingul în Western Cape sau în Free State, alpinismul şi drumeţiile montane în Drakensberg sau scupa diving în recifurile tropicale cele mai sudice ale Africii din Sodwana Bay. Pe langă toate acestea, există şi o mulţime de activităţi pentru cei cu gusturi mai urbane: la cumpărături de sculpturi şi bijuterii tradiţionale din mărgele, la cină pentru a degusta preparatele culinare specifice şi excelentele vinuri locale, sau urmărind concerte de jazz, treatru sau spectacole de dans.
     
    Momentul în care e cel mai bine să mergi în Africa de Sud depinde de unde vrei să mergi şi ce-ţi doreşti şă faci. Majoritatea destinaţiilor sunt aglomerate în timpul vacanţelor şcolare, de la sfârşitul lui iunie şi iulie, şi de la jumătatea lui decembrie până la jumătatea lui ianuarie.
     
    Parcul Naţional Kruger şi rezervaţiile de vânătoare Mpumalanga şi KwaYulu-Natal au parte de vreme fierbinte şi umedă în timpul verii (decembrie-martie) aşa că cel mai bine e să le vizitezi primăvara (septembrie-octombrie), când poţi vedea puii nou-născuţi, sau iarna (iunie-august), când vegetaţia este mai puţin densă şi vizibilitatea mai bună.
     
    Western Cape cu Drumul vinului e în formî maximă din martie până în aprilie, iar dacă îţi doreşti plajă şi căldură, Garden Route este cea mai bună apţiune, dar doar în ianuarie şi februarie.
     
    Cape Town este plin de contraste. În timpul verii, peste tot vezi palmieri, oceanul albastru şi plajele albe, în timp ce iarna totul se acoperă cu o plapumă ceţoasă.
     
    Cape Town. Agăţat pe buza golfului, Cape Town a crescut în jurul unui cosmopolit port marin. Vasco da Gama, exploratorul portughez care a aruncat primul ancora în Table Bay, a denumit această aparent calmă semilună de nisipuri Cabo de Boa Esperanza (Capul Bunei Speranţe). Însă, când vânturile de nord-vest dezlănţuie valuri distrugătoare, faţa calmă a golfului se schimbă într-un vârtejal furtunilor de neoprit, golful primind celălalt nume: Cabo Tormentoso (Capul Furtunilor).
    Cel mai popular loc în rândul turiştilor este Victoria and Albert Waterfront – o zonă plină de istorie, dar şi un loc predilect pentru activităţi sociale, promenade pe malul mării, excursii şi plimbări cu barca, zboruri cu elicopterul şi numeroase restaurante şi hoteluri de talie mondială.
    Dacă vrei să ajungi în inima oraşului Cape Town, Castelul Bunei Speranţe este locul de unde trebuie să porneşti. Construit în secolul al XVII-lea, acesta este o construcţie pentagonală greoaie, sumbră şi impunătoare. Mai departe, vă puteţi întâlni cu Grand Parade, locul unde se ţineau paradele militare şi execuţiile sau biciuirile publice sub dominaţia Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Clădirea Parlamentului reprezintă centrul capitalei legislative a Republicii Sud-Africane şi are o mare importanţă istorică, datorită miracolului care a făcut ca trecerea de la un regim rasist către o democraţie reprezentativă să se facă în mod paşnic. Alte obiective care merită vizitate sunt: Copacul Sclavilor, Groote Kerk (cea mai veche biserică a cultului reformat olandez şi cea mai veche biserică din Africa de Sud), District Six Museum sau Piaţa Greenmarket (folosită în trecut ca piaţă de legume, azităzi este un animat târg de meşteşuguri africane).
     
    Muntele Tablei. Când te apropii de Cape Town de pe ocean, primul lucru care îl vezi la orizont este masivul şi impunătorul Munte al Tablei. Pe acest munte de granit şi calcar, înalt de 1.086 m, se poate ajunge cu telecabina din Cape Town, de pe strada Tafelberg. În timpul ascensiunii, cabina se roteşte, oferindu-ţi o panoramă spectaculoasă asupra falezelor stâncoase şi a oceanului albastru din fundal.
    Parcul Naţional Muntele Tablei porneşte din nord de la Signal Hill şi ajunge până în sud la Capul Bunei Speranţe, inclunzând bineînteles şi Muntele Tablei. Biodiversitatea parcului este atât de surprinzătoare încât locul a fost declarat parte a Patrimoniului Mondial.
     
    Capul Bunei Speranţe. O vizită a Capului Bunei Speranţe te pune în faţa unui peisaj magnific dat de faleze înalte şi abrupte şi de sălbăticia valurilor de neoprit. Pentru a admira această panoramă, vă puteţi opri în unele dintre numeroasele locuri de observaţie special amenajate.
    Una dintre cele mai măreţe privelişti de pe Pământ este botul lung şi stâncos de la Cape Point care înaintează spre apele Atlanticului de Sud. Legendele insistă asupra faptului că acesta este locul de întâlnire dintre Oceanul Indian şi Atlantic.
    Farul construit recent este cel mai puternic de pe întreaga coastă a Africii de Sud, având o acoperire de 63 km şi transmite la fiecare 30 de secunde un semnal alcătuit din 3 flash-uri, fiecare cu o intensitate de zece milioane de candele.
     
    Durban este un prosper centru industrial şi cel mai aglomerat port maritim din Africa. Denumirea i-a fost dată după guvernatorul englez din secolul al XIX-lea, sir Benjamin D'Urban. Până la construirea canalului Suez, vasele englezeşti călătoreau pe drumul lung care ocolea Capul, iar Durban era un popas căutat de către funcţionarii civili şi ofiţerii armatei aflaţi în drum către sau dinspre India.Cultura predominantă este cea a populaţiei zulu, aproximativ 63% din locuitorii Durbanului vorbind limba zulu în familie.
    Atracţia principală a oraşului este zona de la malul mării cu promenada Golden Mile, lungă de câţiva kilometri, cu hoteluri înalte şi restaurante exclusiviste.
    În centrul oraşului, Piaţa Francis Farewell este dominată de primăria în stil neobaroc, Muzeul de Ştiinţe Naturale şi Galeria de Artă Durban. La o stradă distanţă, în Piaţa Bisericii se află Biserica Sfântul Paul şi reşedinţa vicarului, construite în stil neogotic în anul 1853. Alte situri turistice care nu trebuie trecute cu vederea sunt: uShaka Marine World (unul dintre cele mai mari acvarii din lume), Centrul de Arte Africane, Muzeul Maritim, Parcul de Şerpi Fitzsimons, Gradina Botanică (un tezaur al plantelor africane endemice, întins pe 14,5 ha), Gateway Mall (cel mai mare mall din emisfera sudică) ori Turist Junction (locul perfect pentru a achiziţiona suveniruri zulu).
     
    Parcul Naţional Kruger. Înfiinţată în 1898, Kruger este una dintre rezervaţiile cele mai vechi, mai mari şi mai de succes din lume. Oferind cea mai mare varietate de specii de animale din Africa de Sud, este unul dintre locurile cele mai potrivite pentru a vedea animalele care apartin grupului Big Five "cei cinci mari”: lei, leoparzi, rinoceri, elefanţi şi bivoli.
    Dacă eşti un mare iubitor de păsări, parcul îţi dă ocazia să vezi şi grupul de păsări Big Six: pasărea rinocer, dropia-kori, vulturul pleşuv, vulturul războinic, bufniţa pescar african şi barza cu cioc pielos.
    Există foarte multe posibilităţi de a experimenta ofertele parcului, printre care cele mai apreciate sunt plimbările cu maşinile 4X4, drumeţiile prin savană sau traseele de noapte în sălbăticie. Infrastructura excelentă din Kruger include locuri de picnic, tabere de odihnă, adăpători, adăposturi de observaţie şi o reţea de drumuri cu o lungime totală de 2.600 km, dintre care 697 km sunt asfaltaţi.
    Una peste alta, Parcul Naţional Kruger cu siguranţă te va face să te simţi mai aproape de natura, mai aproape de sălbaticie.

     

    Canionul râului Blyde. Este una dintre marile minuni ale continentului african, o rară frumuseţe naturală şi o oprire obligatorie pentru orice turist.
    Având o lungime de aproximativ 50 km, canionul este al doilea ca mărime din Africa şi al treilea din lume, după Grand Canyon din Sua şi Fish River Canyon din Namibia.
    Zona din apropierea canionului este plină de viaţă. Lângă intrarea în canion, prin câmpia joasă zebre, antilope gnu albastre, ţapi de apă şi kudu pasc în voie, în timp ce în lacul format de barajul Blyde pot fi văzuţi o sumedenie de crocodili şi hipopotami.
    Cunoscut drept Panorama Route, R532 merge în paralel cu cele mai spectaculoase zone ale canionului şi este una dintre cele mai frumoase magistrale ale Africii de Sud, având în vedere că străbate regiunile sălbatice din nordul îndepărtat al Munţilor Drakensberg.
     
    Johannesburg. Capitala provinciei Guateng ("Loc de Aur" în limba sotho), se numără printre cele mai mari 40 de zone metropolitane din lume. Aşezat la 1.737 m altitudine faţă de nivelul mării, acesta este oraşul sud-african care s-a transformat cel mai mult. Luptându-se cu reputaţia sa referitoare la criminalitate şi pericol, cel mai mare oraş al ţării (6 milioane de locuitori) se mândreşte cu amestecul de culturi şi de limbi, rezultat al căderii apartheidului, dar şi al influenţei de imigranţi şi refugiaţi.
    Johannesburg a fost clădit pe visuri de averi fabuloase şi, chiar şi azi, lăcomia născută din descoperirea aurului în secolul al XIX-lea conduce cel mai rapace oraş al Americii de Sud. O plimbare prin Districtul Central de Afaceri vă va arăta foarte bine această faţă a oraşului.
    Diagonal Street şi Newtown Cultural Precinct sunt 2 zone pline de culoare, în care culturile se amestecă şi care combină tot ce există mai bun în prezentul multietnic, păstrând în faţa viitorului o atitudine specifică, optimistă şi plină de speranţă. Carlton Centre, turnul înalt de 223 m care este în continuare cel mai înalt de pe continent, oferă o minunată vedere panoramică asupra oraşului. Piaţa de Suveniruri Africane, Rosebank, Galeria de Artă Johannesburg, Muzeul Africii sau Chinatown sunt doar câteva dintre obiectivele care trebuie văzute înainte de a pleca din oraş.
     
    Soweto. Deşi are sonoritate de cuvânt african, Soweto este de fapt acronimul pentru South Western Townships (Localităţile de Sud-Vest). Situat la sud de Johannesburg, Soweto a fost proiectat şi construit în anii 1950 de cître guvernul de apartheid drept suburbie-dormitor pentru muncitorii navetişti negri, de a căror muncă oraşul depindea extrem de mult.
    Odată realizat, Soweto a început să se dezvolte fără nici o planificare, transformându-se astfel într-o colecţie din ce în ce mai mare de localităţi. Astăzi, Soweto a devenit un oraş în toată puterea cuvântului, în care locuiesc peste 2 milioane de persoane, devenind cea mai mare concentrare urbană neagră de pe continent.
    Din nefericire, mulţi dintre sud-africani sunt în continuare săraci şi şomeri şi nu au altă soluţie în afară de a locui în colibele din tablă ondulată din oraş. Cu toate acestea, cartierul Orlando West este singurul cartier din lume în care au locuit 2 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace: Nelson Mandela şi arhiepiscopul anglican Desmond Tutu.
     
    Pretoria. La doar o jumătate de oră de Johannesburg, elegantă şi liniştită, Pretoria este capitala administrativă oficială şi capitala de facto a Africii de Sud.. Aşezată într-o vale bogată şi împrejmuită de dealuri, Pretoriei i se spune afectuos Jacaranda City, şi asta datorită numeroşilor arbuşti care îi mărginesc străzile şi care în timpul verii se umplu de flori roz.
    Fiind foarte apropiate, suburbiile Pretoriei şi Johannesburgului par să se contopească. Dar odată intraţi în centru, vă veţi da seama că este vorba despre cartiere diferite. În mijlocul Pretoriei se află Pretoria Central, inima oraşului, cu unele dintre cele mai reprezentative clădiri istorice. O statuie a preşedintelui Paul Kruger domină frumoasa Church Square (Paţa Bisericii), înconjurată fiind de Old Raadsaal (Camera Consiliului), Palatul Justiţiei şi alte sedii administrative.
    Impozantul complex al Teatrului Sud-African de Stat are 6 săli de spectacol şi o imensă piaţă publică, iar frumosul parc Burgers din apropiere este un minunat exemplu de gradină în stil victorian, cu şiruri de trandafiri şi o casă victoriană transformată în restaurant.
    Muzeul Naţional de Istorie Transaal se află în centrul Pretoriei. În faţa intrării sale impresionante sunt montate schelete enorme de balerină şi de dinozaur, iar interiorul tradiţional, cu pereţi de calcar, este proiectat pentru săli de expoziţie mari şi aerisite.
    Union Buildings (Clădirile Unirii), cu o lungime de 285m, sunt capodopera arhitectului britanic sir Herbert Baker care a proiectat multe dintre clădirile publice din Africa de Sud.
     
    Drumul vinului. La mai puţin de o oră de mers cu maşina e autostrada N1 către nord-est de Cape Town, vizitatorii descoperă o zonă care produce vinuri la fel de nobile ca şi frumuseţea ei naturală.
    Cape Winelands (Ţinuturile Vinului) – răspândite în jurul a 3 oraşe istorice şi al văilor acestora: Stellenbosch, Franschhoek şi Paarl – sunt cu adevărat un rai al iubitorilor de vinuri.
    Zona este o combinaţie între mici oraşe istorice şi domenii viticole modern utilate, pe care se produc vinuri cu ajutorul unor tehnici variate, atât europene cât şi americane (inclusiv un interesant amestec de Chardonnay şi Pinotage din Haute Cabriere, un delicios vin rosé de vară).
    Peste domeniile viticole atât de premiate, se ridică traseele de drumeţii printre plantaţiile cu viţă-de-vie şi câteva excelente terenuri de golf. De asemenea, se pot face plimbări cu elicopterul, balonul sau parapanta, ori zboruri acrobatice.
     
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Africa de Sud este necesară viza. 

    Oferte