Zimbabwe

Zimbabwe
Parcul Naţional Mana Pools
Cascada Victoria
Parcul Naţional al Zambeziului Inferior
Lacul şi barajul Kariba
Parcul Naţional Mana Pools
Parcul Naţional Mana Pools
Parcul Naţional Hwange
Parcul Naţional Hwange
Vindecători tradiţionali
Great Zimbabwe
    Capitala: Harare
    Suprafaţa: 390.757 km² 
    Limba oficială: engleză, shona şi ndebele
    Moneda naţională: dolarul american, randul sud-african, pula botswaneză, lira sterlină, euro
     
    Deşi este o ţară mică aflată în sudul Africii, Zimbabwe oferă o varietate de frumuseţi naturale şi antropice: pornind de la fabuloasa cascadă Victoria pe care o împarte cu Zambia, până la bolovanii ca de marmura de pe dealurile Motopo, munţii verzi din partea de est a ţării, parcurile şi rezervaţiile naţionale care deţin peste 11 % din teritoriul ţării şi sunt pline de faună sălbatică, dar şi ruinele antice. De menţionat este faptul că safariurile şi vânătoarea din parcurile naţionale sunt strict controlate şi ajută la finanţarea programelor de conservare.

    Pe de altă parte, dacă e să privim situaţia generală în care ţara se află azi, putem spune că aceasta nu e roz deloc. Economia se află în colaps, foametea este răspândită, iar guvernul nu a reuşit încă să găsească o soluţie pentru a lupta împotriva virusului HIV care a afectat deja un sfert din populaţie. Toate acestea au descurajat potenţialii turişti chiar dacă parcurile naţionale şi atracţiile turistice majore au rămas în mare parte neafectate de situaţia politică şi de instabilitatea socială.

     
    Preţurile din Zimbabwe nu mai sunt aşa ieftine cum au fost odată, dar sunt extrem de competitive şi derivă din bogata cultură pe care ţara o deţine. Chiar dacă colonialismul şi-a pus destul de mult amprenta asupra poporului, tradiţiile locale sunt încă prezente şi vizibile. În plus, Zimbabwe se bucură de o climă cum puţine ţări au.
    Chiar dacă se află în zona tropicala, altitudinea mare la care se află în general Zimbabwe, generează un climat frumos şi moderat, cu temperaturi mai ridicate, din noiembrie până în aprilie (vara) şi la temperaturi mai scăzute din mai până în octombrie (iarna). Temperaturile nu sunt niciodată foarte extreme (maxim 7 ° C în timpul iernii şi 35 ° C în timpul verii).
     
    Sezonul ploios ţine din noiembrie până în martie în timp ce sezonul uscat începe în aprilie şi se sfârşeşte în octombrie. Perioada propice pentru a vizualiza fauna sălbatică este spre sfârşitul sezonului secetos, din iunie până în octombrie când bălţile se usucă şi animalele se deplasează la râuri pentru a face rost de apă. Pentru a vedea însă cascada Victoria cu debit ei maxim, lunile martie-mai sunt ideale.
    Cascada Victoria
    Aşa cum nota în scrierile sale David Livingstone, primul european care a ajuns aici, nimic nu pregăteşte vizitatorul pentru priveliştile oferite de această copleşitoarea cascadă înaltă de 110 m şi lungă de până la 1,7 km. Cascada Victoria se află pe o graniţă internaţională şi oglindeşte 2 personalităţi distincte. În Zimbabwe cascada rămâne la distanţă, privită de dincolo de chei, dintr-o pădure tropicală luxuriantă. Băştinaşii kolo numesc cascada Mosi-oa-Tunya = „Fumul tunător”, şi asta datorită ceţii provenită din pulverizarea apei care se înalţă până la 30 de m peste apă şi este vizibilă de la o distanţă de 30 km. În anul 1989 cascada Victoria a fost declarată de către UNESCO monument al naturii.
     
    Fluviul Zambezi
    Zambezi este al patrulea cel mai mare râu din Africa, după Nil, Zair şi Niger. În drumul său din centrul Africii spre Oceanul Indian trece prin 6 ţări: Zambia, Angola, Namibia, Botswana, Zimbabwe şi Mozambic. Unicitatea acestui râu constă tocmai în faptul că acesta este mai puţin dezvoltat şi antropizat, multe zone de pe malurile sale fiind protejate.
    Frumuseţea celor 2.700 km atrage turişti din toate colturile lumii, oferind posibilitatea practicării sporturilor de apă dar şi vizionarea faunei sălbatice. În plus, cu puterea sa, Zambezi a sculptat cheile Batoka şi a dat viaţă spectaculoasei cascade Victoria, atracţii turistice de mare valoare.
     
    Parcul Naţional al Zambeziului Inferior
    Cel mai nou parc naţional al Zambiei este cel al Zambeziului Inferior. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 4092 km², pe malul de nord-vest a râului Zambezi, vizavi de Parcul Naţional Mana din Zimbabwe.
    Trecut cu vederea mulţi ani, aceasta este acum unul dintre parcurile zambiene de top datorită luncii sale frumoase presărată cu arbori acacias şi flancată în partea de nord de un abrupt acoperit de o deasă pădure, abrupt care acţionează ca o barieră fizică între diferitele specii de animale ale parcului. Turmele de elefanţi sunt adesea observate pe marginea râurilor. De asemenea,  parcul găzduieşte populaţii de bivoli, antilope, lei şi leoparzi, iar strigătul vulturului-peşte este omniprezent.
     
    Lacul Kariba
    Lacul Kariba deţine recordul mondial de cel mai mare lac artificial, cu o lungime de 226 km şi lăţime de 40 km. Barajul construit generează o putere considerabilă atât Zambiei cât şi Zimbabwei şi susţine o industrie piscicolă înfloritoare. 
    Construcţia barajului a durat 5 ani, între 1958 şi 1963, iar înainte ca lacul să fie umplut vegetaţia existentă a fost arsă, creându-se astfel un strat gros de sol fertil. Ca rezultat, fauna lacului Kariba este una vibrantă şi foarte bogată. Aici se întâlnesc atât peşti precum kapenta şi peşte-tigru, dar şi crocodili, hipopotami, vulturi şi cormorani.
     
    Parcul Naţional Hwange
    Parcul Naţional Hwange este cel mai mare din Zimbabwe atât ca mărime cât şi în ceea ce priveşte numărul de animale şi păsări pe care le găzduieşte. Acesta este situat la graniţa cu Botswana şi se întinde pe o suprafaţă de 1,4 milioane de hectare.
    Hwange a fost proclamat parc naţional cu peste 75 de ani în urmă şi este cunoscut ca fiind unul dintre locurile cu cele mai efective de elefanţi din Africa cu peste 40.000 de exemplare, dar şi pentru marea diversitate de specii de mamifere (peste 100) printre care vulpi, babuini, hiene, antilope, caracali, leoparzi, bivoli, pisici sălbatice, lei, girafe, hipopotami, rinoceri şi zebre. De asemenea, văzduhul abundă de specii de păsări care mai de care mai colorată şi mai inedită.  
     
    Parcul Naţional Mana Pools
    Acest magnific parc care se întinde pe o suprafaţă de 2200 km² de-a lungul malurilor râului Zambezi şi face parte din Patrimoniul UNESCO încă din anul 1984. Cuvântul mana în limba shona înseamnă patru, şi face referire la cele patru bazine din jurul parcului, bazine care sunt populate în special cu crocodili şi hipopotami. Parcul mai găzduieşte populaţii importante de rinoceri, zebre, elefanţi şi multe specii de antilope.
     
    Marele Zimbabwe
    Datând din secolul XII, clădirile de piatră de lângă oraşul Masvingo se întind pe 722 de hectare şi sunt considerate unele dintre cele mai vechi şi cea mai mare stuructură din Africa de Sud. Se estimează că în momentul de vârf, în Marele Zimbabwe au trăit aproximativ 18.000 de locuitori.
    Cel mai formidabil edificiul al acestui complex este pe departe Marea Curte cu ale sale ziduri de 11 metri care este cea mai mare structură veche aflată la sud de deşertul Sahara.
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Zimbabwe este necesară viză.

    Oferte