Namibia

Namibia
Deşertul Namib
Deşertul Namib
Windhoek
Fâşia Caprivi
Fâşia Caprivi
Canionul Fish River
Deşertul Namib
Foci în Walvis Bay
Coasta Scheletului
Sossusvlei
Catedrala din Windhoek
     
    Capitala: Windhoek
    Suprafaţa: 824.292 km²  
    Limba oficială: engleză
    Moneda naţională: dolar namibian
     
    Namibia se numără printre cele mai pustii zone ale Planetei, cu excepţia regiunii polare. Dominată de deşertul Namib ale cărui soluri pârjolite sunt rareori undate de ploaie, acest tărâm imens e mult prea deshidratat ca să-l poţi descrie ca frumos şi cochet. Totuşi, peisajul namibian e atât de măreţ, încât te copleseşte, îţi taie răsuflarea şi te eliberează deopotrivă.
     
    Namibia este o întindere vastă de pustiu cu peisaje aride, coastă accidentată şi culori în continuă schimbare. Acesta adăposteşte cel mai vechi deşert de pe planetă (deşertul Namib), cele mai mari dune de nisip din lume şi al doilea cel mai mare canion, sculptat de râul Fish. Astfel, cu peisaje sale atât de indite, Namibia este o ţără care trebuie vizitată de mai multe ori pentru a descoperi în întregine grandoarea ei.
     
    Această ţară din Africa, este una dintre cele mai variate de pe continent, cu schimbări bruşte de la deşert, canioane şi coaste pustii, la munţi, depresiuni de sare şi căi navigabile luxuriante. Toate acestea generează peisaje pe care le poţi contempla în linişte şi tihnă, mai ales deoarece Namibia este o ţară slab populată care îţi oferă posibilitatea să o vizitezi în ritmul propriu, şi să îţi rezervi cât timp ai nevoie pentru fiecare obiectiv în parte.
     
    Coasta Namibiei este una pustie dar şi frumoasă în egală măsură. Dunele de nisip vâjâitoare se ciocnesc cu marea, unde oasele de balene şi epavele navelor se ,odihnesc´ pe  mal. Pentru a explora această zonă poţi face kayaking printre foci, sau o croazieră cu catamaranul, ori poţi survola de sus marea şi dunele de nisip deopotrivă.
    Parcul Naţional Namib Naukluft are unele dintre cele mai emblematice peisaje deşertice din lume. Sossusvlei este zona cea mai accesibilă, unde te poţi căţăra pe o dună gigantică pentru a vedea deşertul care se întinde în valuri nesfârşite modelate în permanenţă de vânturi.
     
    Namibia este o întindere vastă de pustiu cu peisaje aride, coastă accidentată şi culori în continuă schimbare. Acesta adăposteşte cel mai vechi deşert de pe planetă (deşertul Namib), cele mai mari dune de nisip din lume şi al doilea cel mai mare canion, sculptat de râul Fish. Astfel, cu peisaje sale atât de indite, Namibia este o ţără care trebuie vizitată de mai multe ori pentru a descoperi în întregine grandoarea ei.
     
    Namibia are un climat sub-tropical deşertic, caracterizate prin precipitaţii reduse şi fluctuaţiile mari de temperatură între zi şi noapte.

    În timpul sezonului uscat, care se desfăşoară în mare parte din aprilie până în octombrie, cerul albastru are rareori nori. În noiembrie însă, ploile încep să-şi facă prezenţa sub forma de ploi torenţiale care durează cam o oră, după care cerul e senin din nou.

     
    Cea mai bună perioadă de a vizita Namibia este între lunile aprilie şi octombrie, atunci când temperaturile sunt mai scăzute şi există foarte puţine ploi. Zona de coastă din apropierea oraşului Swakopmund este sensibil mai rece decât interiorul deşertului. Dacă doriţi să vedeţi animalele sălbatice, puteţi face asta tot timpul anului, însă perioada optimă este în lunile uscate de iarnă când fauna sălbatică se adună la găurile de apă.
     
    Windhoek este situat la o altitudine de 1646 metri în partea centrală înaltă a ţării, având ca vecini în sud-est munţii Auas, la nord-est munţii Eros Munţii iar în vest dealurile din Hochland Khomas.
    Aflându-se mai mult sau mai puţin în centrul geografic al ţării, oraşul şi suburbiile sale sunt răspândite pe o serie de văi pitoreşti. Chiar dacă este un oraş mic pentru a fi considerat o capitală de standarde internaţionale, Windhoek este totuşi centrul politic, economic şi cultural al ţării.
    Windhoek este cu siguranţă locul în care merită să îţi petreci o zi sau două înainte să explorezi restul ţării. Străzile largi sunt căptuşite cu cafenele, iar arhitectura veche germană în culori domoale se amestecă stă alături de sclipitoarele blocuri de birouri.
    Cetăţenii oraşului deşi sunt ocupaţi, aceştia sunt relaxaţi, stresul fiind un concept neobişnuit pentru ei. Atmosfera liniştită a oraşului este dată şi de traficul lejer, aerul curat şi cerul mereu senin şi albastru.
     
    Deşertul Namib. Cel mai vechi deşert de pe Pământ, deşertul Namib se întinde pe 1.600 km de-a lungul coastei Atlanticului, în estul Namibiei şi, cu cei 10 mm de ploaie care cade în medie pe an este unul dintre cele mai uscate locuri din lume.
    Masivele dune de nisip se întind cât vezi cu ochii creând un peisaj dezolant de frumos, mai ales dacă le priveşti de pe Duna 7, cea mai înaltă dună de nisip de pe planetă.
    Interacţiunea dintre aerul uscat al deşertului cu cel umed de deasupra mării generează o ceaţă densă, ceaţă care a dus la naufragierea multor nave pe coasta care a primit numele de Coasta Scheletului.
    Chiar dacă condiţiile din deşert sunt unele foarte dure, 45 de specii de şopârle, 200 de tipuri de gândaci, viespi şi păianjeni îşi trăiesc viaţa aici, alături de o mulţime de mamifere ca elefantul african, girafa, antilopa oryx (simbolul Namibiei) sau leul cu adaptări care trec în lumea fantasticului.
     
    Canionul Fish River este situat pe cursul râului Fish, cel mai lung râu din Namibia. Canionul este una dintre cele mai impresionante frumuseti naturale în partea de sud a ţării, iar cu adâncimea sa de 550 de metri este al doilea cel mai mare canion din lume. Enormele chei meandrate se întind pe o distanţă de circa 160 km prin fisurile masivului Koubis.
     
    Parcul Naţional al Coastei Scheletului. La nord de Swakopmund, Parcul Naţional al Coastei Scheletului se întinde până la râul Kunene, şi este o zonă stearpă căreia numele i se potriveşte perfect. Curenţii puternici, ceaţa înşelătoare şi bancurile de nisip subacvatice au dus la naufragierea multor nave, ele putând fi văzute acum la doar câţiva metri de ţărm.
    În văile uscate ale râului Kunene trăiesc elefanţi, girafe, hiene maro şi alte vietăţi sălbatice, toate acestea adaptându-se la aceste condiţii precarede viaţă precare.
    Cea mai mare parte a parcului nu este accesibilă cu ajutorul unui vehicul aşa că, cea mai bună soluţie pentru a-l vizita este un safari aerian care va fi cu siguranţă una dintre cele mai intense experienţe din Africa.
     
    Walvis Bay. Situat strategic la jumătatea coastei Namibiei, cu acces direct la rutele de transport principale, oraşul Walvis Bay este o poartă naturală a comerţului internaţional şi cel mai important port la ţării, port care primeşte aproximativ 3.000 de nave în fiecare an şi manipulează aproximativ 5 milioane de tone de marfă pe an.
    Pentru un turist, imensa lagună naturală a oraşului e punctul principal de interes. Cele 100.000 de păsări care populează laguna, la care se adaugă anual alte 200.000 de păsări migratoare fac din Walvis Bay locul perfect pentru cei pasionaţi de birdwatching.
     
    Sossusvlei. Văile din Sossusvlei sunt cunoscute pentru dunele falnice care la răsărit sunt de culoarea caisei, iar la apusul soarelui se îmbracă în purpuriu.
    Lângă Sossusvlei mai sunt şi alte "vleis" precum Valea Moartă, cu o podea de argint şi copaci scheletici, şi Valea Ascunsă cu capaci acacias prăfuiţi. Locul este de o frumuseţe spectaculoasă, un loc superb pentru a face poze inedite.
    Mulţi cred că deşerturile sunt lipsite de viaţă. Dacă faceţi însă o plimbare printre dunele de nisip de aici veţi realiza că nu e deloc aşa. Urmele de gândaci care se încrucişează în nisip, tufişurile pline cu şopârle cu bot în formă de lopată sau pisicile sălbatice pe care le puteţi zări de la distanţă sunt doar câteva vietăţi care traiesc în această zonă.
     
    Fâşia Caprivi. În partea de nord a Namibiei se întinde Fâşia Caprivi care merge spre vest,  până în partea de nord a Botswanei, fiind destul de atipic şi diferit de restul ţării. Pe teritoriul fâşiei veţi întâlni ploi abundente, vegetaţie luxuriantă şi o faună bogată şi diversă. Râurile Okavango şi Kwando se şerpuiesc prin Caprivi dând naştere la cascade şi mlaştini. Soluri fertile alimentează micile sate care se găsesc pe tot parcursul fâşiei.
    Fâşia Caprivi adăposteşte multe parcuri naţionale, Parcul Naţional Mahangu fiind unul dintre ele. Acesta este caracterizat de păduri riverane, zone inundabile şi magnificul baobab. Parcul este bogat şi în animale sălbatice, multe specii de antilope, elefanţi, bivoli, hipopotami şi lei găsindu-se aici. Un alt parc prezent pe teritoriul fâşiei este Parcul Naţional Mdumu. El este renumit pentru efectivele sale mari de bivoli, în timp ce zona vecină Mamili este cunoscută ca fiind cea mai mare zonă umedă din Namibia. Reţeaua complexă de canale, păturile dese de stuf şi lagunele fac din acest loc un paradis pentru animalele şi păsările care trăiesc aici.
     
    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Namibia este necesară viză. 

    Oferte