Botswana

Botswana
Elefanți, Chief’s Island
Girafe, Delta Okavango
Insula Kubu, Makgadikgadi
Lei, Parcul Național Chobe
Leopard, Delta Okavango

     

    Capitala: Gaborone

    Suprafaţa: 581.730 km²  

    Limba oficială: engleză, tswana

    Moneda naţională: pula 

     

    Botswana este pur şi simplu un paradis al vieţii sălbatice, cu suprafeţe umede vaste şi ecosisteme dintre cele mai variate. Leul, elefantul, bivolul, hipopotamul, leopardul, girafa, antilopa gnu şi ghepardul, toate se pot gasi aici, alături de rinocerii care au fost reintroduşi recent.

     

    Botswana este una din destinaţiile de top din Africa în ceea ce priveşte safariul. 40% din suprafaţa terestră a ţării a fost încredinţată parcurilor naţionale şi rezervaţiilor private de animale sălbatice, aşa ca veţi avea multiple posibilităţi să le vedeţi pe acestea în acţiune.

    Teritoriile umede şi uscate se contopesc în Botswana, variind de la deltă până la desert. Zonele aride sunt, în general, cele mai bune pentru observarea faunei sălbatice care tinde să se adune în jurul râurilor sau a peticilor de apă.

     

    Experienţele pe care ţi le oferă aceasţă ţară sunt multiple şi diverse: poţi admira frumusetea uimitoare a cele mai mari delte interioare intancte din lume - Delta Okavango, te poţi plimba prin a doua cea mai mare rezervaţie sălbatică din lume – Rezervaţia de vânătoare din centrul zonei Kalahari, contempla câmpiile izolate şi parcă din altă lume a zonei Makgadikgadi, câmpii de dimensiunea Portugaliei, şi nu în ultimul rând, puteţi face un safari în uimitoarea faună prolifică din Parcul Naţional Chobe.

    Istoria boşimanilor (populaţia băştinaşă negroidă din sudul Africii) este un element intrinsec în evoluţia umanităţii. Comunităţile de boşimani au supravieţuit timp de secole pe teritoriul Botswanei, mai exact în câmpia Makgadikgadi şi în zonele vestice ale ţării. O vizită într-o astfel de comunitate vă va permite să interacţionaţi cu ei şi veşi avea ocazia unică de a vedea cum gătesc, vânează şi supravieţuiesc aceştia.

     

    Botswana este o raritate în lumea suprapopulată şi supradezvoltată în care trăim, este unul dintre ultimele refugii care vă poate oferii un spectacol grandios şi magnific al vieţii şi al naturii deopotrivă.

    Sezonul de safari în Botswana se derulează din aprilie până în octombrie. Mai, iunie şi iulie sunt luni de iarnă, cu zile relativ senine şi temperaturi blânde. Vremea din lunile august şi septembrie este comparabilă cu primăvara din emisfera nordică, iar aversele ocazionale de ploaie îşi pot face apariţia spre sfârşitul lunii octombrie. Perioadă secetoasă când lipseşte vegetaţia şi găurile de apă sunt uscate, este ideală pentru vizionarea animalelor sălbatice.

     

    Din noiembrie până în martie este vară. În noiembrie şi decembrie încă se mai poate practica safariul, iar luna aprilie este o luna numai bună pentru a vizita Botswana, fiind marcată de temperaturi moderate.

     

    Rezervaţia de vânătoare din centrul regiunii Kalahari. Centrul Botswanei este dominat de Rezervaţia de vânătoare Kalahari, una dintre cele mai mari din lume. Aceasta adăposteşte vânat de talie mare, chiar dacă mediul de aici este unul aspru şi arid, dominat de câmpii cu nisip şi ocazional sare.

    Centrul Kalahariului Kalahari Central este unul dintre cele mai remarcabile din Botswana, şi asta deoarece în lunile de după ploaie, zona este invadată de concentraţiile de animale sălbatice, în special turme de antilope oryx şi impala. În această abundenţă se găseşte şi celebrul leu cu coamă negră, nenumăraţi gheparzi, struţul - cea mai mare pasăre din Africa, dropia kori – cea mai grea pasăre zburătoare sau pasărea korhaan cu al său strigăt inconfundabil.

    Această rezervaţie rămâne una dintre zonele cele mai frumoase din Africa, o zonă atât pustie cât şi plină de viaţă, o zonă care vă va oferii o detaşare completă de la viaţa de zi cu zi.

     

    Delta Okavango. În inima Botswanei se află Delta Okavango, unde viaţa sălbatică şi apa cristalină formează un pachet complet ce ilustrează valorile Africii. Limitarea numărului de turişti în această zonă crează o atmosferă de pace şi exclusivitate, dându-vă astfel ocazia să vă bucuraţi în tihnă de această experoenţă sălbatică.

    Întinsă pe 15.000 km², Delta Okavango este una din zonele sălbatice cu adevărat unice ale planetei. Apa râului Okavango se scurge prin deşertul Kalahari formând un labirint de căi navigabile, lagune umplute cu crini şi insule mărginite de palmieri. Aici este singurul loc în care puteţi face un safari într-un mokoro (o canoe făcută din trunchiul unui copac) printre crocodili şi pescăruşi.
    Delta este o locaţie incredibilă pentru a viziona fauna uimitoare a Africii, cum ar fi leul, elefantul, leopardul, bivolul sau antilopa roşie semi-acvatică lechwe, şi este deasemenea casa a peste 250 de păsări, inclusiv a unor specii rare, creând astfel un paradis al birdwatchingului (observarea păsărilor).
     

    Parcul Naţional Chobe. Incluzând o impresionantă suprafaţă de 10.700 km de sălbăticie, Parcul Naţional Chobe se întinde din partea de nord a Botswanei până la marginea Deltei Okavango şi este faimos pentru populaţiile mari de elefanţi şi bivoli care s-au adunat aici în număr de peste 50.000.
    Parcul este un amalgan de peisaje deosebite în care luncile de smarald ale râului Chobe, pajiştile întinse din Marsh Savuti şi copacii scheletici din canalul Savuti formează habitate pentru magnificile animale sălbatice. Multitudinea de tipuri de iarbă atrage animale ierbivore precum antilope gnu, impala sau kudu şi girafe, acestea fiind adesea vânate de prădătorii parcului: leoparzii, gheparzii, haitele de câinii sălbatici şi leii.

     

    Câmpiile Makgadikgadi sunt o întindere uriaşă de sare albă sclipitoare care se întinde nesfârşit până la linia orizontului. Aceste câmpii sunt defapt relicvele unui imens lac care a acoperit regiunea Kalahari acum câtevă milioane de ani în urmă, fapt dovedit mai ales de fosilele ecosistemelor care au fost găsite aici.

    Animalele sălbatice de aici s-au adaptat continuu şi au devenit rezistente la aceste condiţii vitrege de viaţă. Mangustele, hienele maro, furnicarii şi lupii insectivori aardwolf sunt prezenţi tot timpul anului. Ploaia care soseşte în perioada umedă aduce odata cu ea schimbari majore. Atunci pot fi văzuţi nori rozi de păsări flamingo, mari efective de zebre şi antilope gnu, iar sunetul broaştelor umple aerul din Makgadikgadi.

     

    Maun. Maun este capitala turistică a Botswaneie, un oraş mic şi încântător, un amestec eclectic de clădiri moderne şi case tradiţionale. Oraşul este ideal ca punct de plecare pentru excursiile în Rezervaţia Moremi sau expediţiile în Delta Okavango.

    Denumirea localităţii provine de la cuvântul maung, din limba san, care înseamnă "locul cu trestii scurte".
    Odată cu construcţia unui drum din smoală de la Nata şi dezvoltarea turismului în deltă, Maun a crescut de la an la an, devenind dintr-un sat un orăşel plin de viaţă, cu magazine, hoteluri şi lodgeuri.

    Pentru călătoriile cetăţenilor români în Botswana NU este necesară viză. 

    Oferte