Nepal

Nepal
Parcul Naţional Chitwan
Trekking
Kathmandu
Kathmandu
Patan
Lacul Pokhara

  Capitala: Kathmandu
  Suprafaţa: 147.181 km2
  Limbă oficială: nepaleză
  Moneda: rupia nepaleză

  Deţinând 8 din 10 cei mai înalţi munţi Nepal este recunoscut pentru spectaculoasele peisaje montane fiind un adevărat paradis al împătimiţilor de plimbări şi trasee în natură. Această ţară oferă de asemenea o cultură fascinantă cu puternice influenţe budiste şi hinduse.
  Se poate spune că Nepal le are pe toate: munţi înzăpeziţi, jungle tropicale şi o bogată şi variată istorie şi cultură. Nepalezii sunt mereu încântaţi să primească vizitatorii la ei în ţară, ţară de care e de la sine înţeles că sunt foarte mândri. Nepalezii sunt printre cei mai prietenoşi oameni din lume. De obicei aceştia sunt oameni  relaxaţi cu o atitudine pozitivă faţă de viaţă.
  Deseori Nepal este portretizată ca o destinaţie de aventură. Deşi de cele mai multe ori acest lucru depinde de călător dacă alege să se aventureze în diferite activităţi sau nu, în această ţară sentimentul de aventură pluteşte în aer.  Indiferent că e vorba de rafting, trekking sau safari pe elefant Nepal are foarte multe de oferit vizitatorilor aventurieri.
  64% din suprafaţa ţării este acoperită de munţi, lanţul Himalaya domină ţara şi este totodată atracţia principală. Având la baza jungla aburindă şi plină de viaţă sălbatică, ţara are de toate pentru fiecare. Tigrul şi rinocerii sunt cele mai populare mamifere ale Nepalului şi pot fi văzut în Parcul Naţional Chitwan alături de elefanţi, leoparzi, diferite specii de căprioare, urşi negrii şi foarte multe specii de păsări etc.   
  Se poate spune că Nepal este cea mai bună destinaţie de trekking. Circuitul de trekking Annapurna este cel mai popular astfel de circuit al Nepalului. Prin parcurgerea  acestuia se ajunge la o altitudine de aproximativ 5.300 m. Traseul te poartă pe rute vechi care odinioară făceau legătura între Nepal şi Tibet. O minunată alternativă de a admira vârful Everest este cu ajutorul survolului cu elicopterul.

  Mâncarea nepaleză este faimoasă pentru valoarea nutritivă ridicată şi pentru savoarea specifică, obţinută cu ajutorul condimentelor precum ghimbir, usturoi, coriandru, piper, chimion, ardei iute, ulei de muştar şi unt. Orezul este alimentul de bază şi este consumat de două ori pe zi.

  Cele mai faimoase şi gustoase feluri nepaleze sunt: Gundrook- Dheedo din grâu, mălai şi verdeţuri uscate, Alu Tama adică cartofi cu muguri de bambus, Pulao - orez cu mirodenii, Masu -carne condimentată cu sos şi orez, şi multe altele.  Tongba este un vin de casă făcut din mei.

   

  Sezonul uscat se întinde din octombrie până în mai în timp ce sezonul umed este din iunie până în septembrie. Între septembrie şi noiembrie, martie şi mai sunt cele mai bune perioade de vizitare a Nepalului. În aceste perioade cerul este senin şi temperaturile sunt calde. Unii consideră cea mai bună perioadă începutul anotimpului secetos, în octombrie-noiembrie: vremea este răcoroasă, aerul este curat, vizibilitatea este perfectă, iar musonul lasă în urmă o vegetaţie luxuriantă. Singura problemă în această perioadă sunt drumurile şi traseele stricate de muson ce pot fi impracticabile o scurtă perioadă după.

   

  Kathmandu
  Capitala vechiului regat al munţilor, capitala şi centrul comercial, cultural şi de afaceri al regatului oraşul Kathmandu are aerul unui oraş medieval cu străduţe înguste, temple din lemn şi palate frumos decorate. Pe fundal oraşul e dominat de murmurul chimvalelor şi al pieţelor aglomerate, un bogat amestec de culori şi arome.  
  Nepal este deschis vizitatorilor doar din anii 50 azi, contrastul dintre secolul 21respectiv tehnologie şi stilul de viaţă vechi şi tradiţional face din Kathmandu unul dintre cele mai fascinante oraşe ale lumii.
  În Nepal trebuie neapărat explorată Piaţa Durbar şi templele ascunse, de asemenea pot fi urcate numeroasele scări până la  Swayambhunath de unde se poate vedea panorama  oraşului, tot aici poate fi admirată Stupa Boudhanath considerată ca fiind unul dintre cele mai sfinte locuri din Nepal.

  Durbar Square Kathmandu
  Piaţa Durbar este inima vechiului oraş Kathmandu. Aceasta niciodată nu dă greş în a-i uimi pe vizitatori cu ale sale sculpturi în lemn pline bogate de istorie.  Înconjurată de clădiri din beton acest complex este o oază de linişte într-un oraş modern cu o dezvoltare rapidă şi puţin haotică. Pe vremea când aceasta era locul de reşedinţă al familiei regale toate ceremoniile de încoronare se desfăşurau aici.
  Palatul  este un amalgam de arhitectură estică şi vestică cu influenţe Rana şi Shah primite de-a lungul timpului. Piaţa Durbar este divizată în două curţi: exterioară care include templele Kasthamandap, Kumari Ghar, şi Shiva-Parvati şi interioară cu Hanuman Dhoka şi centrul complexului.

  Parcul Naţional Chitwan  
  Conţine o populaţie considerabilă  de animale sălbatice. Parcul găzduieşte peste 400 de rinoceri cu corn şi 80 de tigrii bengalezi roiali. Totodată aici se mai găsesc urşi, bizoni, specii de căprioare, mistreţi, maimuţe, crocodili, leoparzi şi peste 450 specii de păsări. Ajunşi în parc turiştii au posibilitatea de a face plimbări călare pe elefanţi prin iarba densă a acestui frumos colţ de natură şi în acelaşi timp să vadă tigri sau rinoceri în depărtări. Chitwan este localizat la doar o jumătate de oră de zbor din Kathmandu în regiunea Tarai. Parcul face parte din patrimoniul UNESCO datorită varietăţii de floră şi faună.

  Pokhara
  Liniştitul oraş Pokhara este amplasat pe malul celui de-al doilea cel mai mare lac al ţării, lacul Phewa Tal şi este înconjurat de masive montane acoperite cu zăpadă din lanţul muntos Annapurna. Pokhara este locul ideal de relaxare prin plimbări pe dealurile înconjurătoare sau prin parcurgerea unor trasee mai solicitante sau chiar raftingul sunt câteva dintre opţiunile pentru care Nepal este celebru. Pokhara este al doilea oraş al ţării fiind punctual de pornire al trekkerilor pregătiţi să cucerească traseul Annapurna. Pentru cei mai puţin activi există mereu alternative precum relaxarea pe malului spectaculosului lac Pokhara.  

  Bhaktapur
  Cocoţat pe un deal la o altitudine de 1401 m, Bhaktaphur sau Bhadgaon este o atracţie turistică majoră care îi trimite pe vizitatori înapoi în timp. La farmecul oraşului conlucră străzile pavate, casele din cărămidă roşie şi un stil de viaţă parcă desprins din timpurile medievale.  
  Extraordinara piaţă Durbar cu mult celebrata sa Golden Gate-Poartă Aurită  şi cu palatul celor 55 de ferestre reflectă gloria zilelor dinastiei Malla. În această perioadă arta şi literatura au explodat în multe oraşe ale Nepalului.  

  Lumbini
  Lumbini este locul naşterii a Lordului Budha şi totodată este unul dintre siturile UNESCO ale Nepalului. Acest sit de pelerinaj situat în sud-vestul Nepalului atrage o mulţime de budişti devotaţi de prin toată lumea. O faimoasă marcă a acestui oraş este Asola Pillar. Astăzi Lumbini este animat de către arhitectura  multitudinii templelor, a stupelor şi a mănăstirilor construite de diferite comunităţi budiste internaţionale.   

  Patan
  Patan mai este cunoscut şi sub denumirea de‘Lalitpur’  în traducere Oraşul Artizanilor, situat la 5 km sud est de Kathmandu. Acesta este locul unde trăiesc cei mai talentaţi artizani ai văii. Sunetul predominant în acest oraş frumos nu este cel al autovehiculelor în mişcare ci al bricolajului artiştilor aplecaţi asupra statuetelor cărora parcă cu o măiestrie aparte le oferă viaţă.

  Complexul Patan Durbar Square
  Complexul Patan Durbar Square este probabil cel mai fotografiat dintre cele trei astfel de pieţe ale ţării.  
  Localizat în inima oraşului Patan aceasta a fost cândva palatal regilor din Patan. În piaţă domină arhitectura tip Newari care şi-a atins apogeul în perioada regilor Malla, mari adepţi ai artei. Palatul are trei curţi principale: curtea centrală şi cea mai veche este Mul Chowk. La vest de complex se află 12 temple construite în diferite mărimi şi stiluri. Adevărate capodopere sunt Templul Krishna Templul Bhimsen, Templul Hiranya Varna Mahavira sau Sundari Chowk ce marchează genilaitatea artistică a acelei ere.  

  Situri UNESCO
  Din cele 812 situri UNESCO la nivel mondial patru sunt localizate în Nepal. Acestea sunt: Valea Kathmandu, Parcul Naţional Sagarmatha, Parcul Naţional Chitwan şi Lumbini. Dintre zonele cu monumente din Valea Kathmandu amintim Swoyambhunath, Boudhanath, Bhaktapur Durbar Square, Changunarayan, Pashupatinath, Kathmandu Durbar Square, Patan Durbar Square.

   

  Cetăţenii români care călătoresc în Nepal au nevoie de viză

  Oferte